Mi, hol, mikor?

2013. augusztus 14., szerda, Mi, hol, mikor?

Zene
Sepsiszentgyörgyön ma 20 órától a Mú­zeumkertben  az Alias Sinatra című előadást hallhatják Pakot István és a Small Town Big Band, azaz Gábor Szabolcs (szoprán szaxofon), Éltes Áron (tenor szaxofon), Sorin Aftin  (trombita), Brăileanu Attila (trombita), Demeter Attila (harsona), Könczei Jenő (zongora), Kertész Huba (gitár), Kerezsi Csongor (basszusgitár), Kertész János (dobok) előadásában.

Kiállítás
A Kós Károly Emlékév keretében a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban pénteken 18 órakor megnyílik a Kós Károly világa, 1912 című, a Székely Nemzeti Múzeum és Budapest Főváros Levél­tárának közös vándorkiállítása. Kós Károly építészeti pályájának első hét évét és annak előzményeit, családi-baráti-kollegiális kapcsolatait mint alkotói hátteret, valamint szűkebb és tágabb hazáját mutatja be, vagyis mindazt, ami alkotói egyéniségét formálta. A kiállítás alapanyagát a Budapesti Ál­latkert és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múze­um kevésbé ismert, részben eddig be nem mutatott dokumentumai képezik.


Könyvbemutató
A szentivánlaborfalvi Majláth Gusztáv Katolikus Közösségi Házban pénteken 19 órakor bemutatják Mate­kovitsné Korodi Mária Múltbeli egypercesek című kötetét. Az Aradon élő tanár visszaemlékezéseket tartal­mazó könyvét az alkotó szülőfalujában dr. Péter Sándor tanár ismerteti, majd néhány helyi emléket olvas fel a szerző.


I. Székelyföldi Bluesfesztivál
Sepsiszentgyörgyön fejlett, pezsgő dzsessz és blues zenei élet, az évek folyamán népes, értő és egyre gyarapodó kö­zönség formálódott. Ennek a pezsgő zenei életnek egyik katalizátora a sepsiszentgyörgyi MUKKK Kulturális és Ifjú­sági Egyesület, amely 2007-től tudatosan és kitartóan szervezi a koncerteket és zenei műhelyeket. Most a Blúz Banddel közösen az első Székelyföldi Bluesfesztivál megszervezését kezdeményezte. Augusztus 16-án és 17-én a Székely Nemzeti Múzeum kertjében tartják az első Székely­földi Bluesfesztivált. A rendezvény a Sepsiszent­györgy, Szé­kelyföld kulturális fővárosa program része, szervező a Kónya Ádám Művelődési Ház és a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület, főtámogató a Székely Nemzeti Múzeum, Sepsi­szentgyörgy Város Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa.


Filmvetítés
A sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban csütörtökön 21 órakor (sötétedés után) a Bor, tangó, kapufa című dán filmet vetítik. A 2011-es vígjáték a hűvös északi és a temperamentumos argentin kultúra keveredéséről szól.


Heti mentő
Augusztus 5–12. között a Kovászna Megyei Mentő­szolgálat 396 hívást kapott, és ugyanennyi esethez szálltak ki a mentők. A hívások 38 százaléka nagyfokú sürgősség (agyvérzés, szívinfarktus, autóbaleset, kómás állapot, szülés), 62 százaléka kisebb fokú sürgősség, mely nem veszélyezteti közvetlenül a beteg életét (hasi görcsök, epe- és vesegörcsök, diabéteszroham, kisebb traumák, esés okozta törések). A 396 esetből 212-t a sepsiszentgyörgyi állomás látott el.


Emlékezés Márton Áron püspökre
Csíkszentdomokoson augusztus 30-án megemlékező rendezvényt és konferenciát tartanak Márton Áron püspök tiszteletére. A 10 órakor kezdődő szentmisén a főcelebráns nm. és ft. Jakubinyi György érsek lesz. A szervezők kérik az egyé­ni résztvevőket és a zarándokcsoportokat, hogy aki szerény ebédet igényel, az részvételi szándékát jelezze augusztus 15-ig a 0741 484 716-os (Lázár Csilla) vagy a 0753 990 667-es (Sándor Edit) telefonszámokon. Bővebb tájékoztatás a martonaronmuzeum@martonaronmuzeum.ro e-mail címen.


A Kelet-kutatásról
Obrusánszky Borbála tör­ténész-keletkutató tart előadást a Székely Nemzeti Mú­zeumban pénteken 17.30 órától Szentkatolnai Bálint Gábor Kelet-kutatási eredményei az új kutatások tükrében címmel.


Előadás-sorozat kismamáknak
Az Erdélyi Dúlák Egyesülete megalakulása első évfordulóján augusztus 15–19. között Sepsiszentgyörgyön hosszú hétvégét tartanak a Huhuu alkotóházban. A program: csütörtökön 19 órától Bálint Csilla légzés- és hangterapeuta (Budapest): A tibeti hangterápia hatásmechanizmusa; pénteken 19 órától Singer Magdolna író, gyásztanácsadó (Budapest): Vendég­babák ajándékai, személyiségfejlődés lehetősége pre- és peri­natális veszteség esetében (bővebb információ a  www.singer.hu honlapon vagy a magdolna.singer@gmail.com e-mailen). Augusztus 19-én 16 órától Lénárd Orsi dúla (Budapest) Egyszer császár, mindig császár? címmel tart előadást; 18.30 órától a szülésről, a háborítatlanságról beszélget a Bálint család – dr. Bálint Sándor szülész-nőgyógyász, pszichoterapeuta (Budapest), dr. Vass Gézáné Bálint Ilona, dr. Bálint Mihály, Csiffáry-Vass Réka és  dr. Bálint Balázs. Az előadásokra adományjegyet lehet vásárolni. Esténként a bluesfesztivál dalait lehet hallgatni. Az Erdélyi Dúlák Egyesületének honlapja: www.dula.ro, telefonszáma: 0722 661 449, 0745 507 314.


Tűz! Tűz!
A tűzoltókat múlt hét végén többször is riasztották. Péntek délután egy illyefalvi mezőgazdasági te­rület kapott lángra a szá­razság miatt. A helyszínre érkező hivatásos tűzoltók­hoz nyolc helybeli ön­kéntes is csatlakozott. 15 hektáron égett le a ki­száradt búza. * Vasárnap délután az egységes 112-es telefonszámon hívtak se­gítséget egy kigyulladt gi­dófalvi gazdasághoz, aho­vá három tűzoltókocsi ment oltani. Közel négy órai küzdelem után si­került megfékezni a lángok to­vábbterjedését. Teljes egé­szében leégett egy 160 négy­zetméteres istálló, benne öt tonna szénával, fejőgéppel, és 400 négy­zetméternyi száraz nö­vényzet is a lángok martalékává vált. Rövidzárlat okozta a tüzet. * Torján vasárnap délután villám csapott egy istállóba, le­égett a 80 négyzetméteres fatetőzet és 200 kg széna. Másfél órát küzdöttek a lángokkal a kézdivásárhe­lyi tűzoltók. * Hétfő haj­nal­ban a sepsiszentgyörgyi lánglovagokat megint Gi­dó­falvára hívták, ahol rö­vidzárlat miatt 70 százalékban elégett egy gép.


Röviden
Mozgásművészet.
A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pít­vány Olt utca 1. szám alatti tánc­stúdiójában ma tár­sa­sági tánctanfolyam fiataloknak és fel­nőtteknek: 19 órától A-csoport, 20 órától B-csoport; hol­nap 17 órától ovitánc (tánc­gim­nasztika óvo­dások­nak és kisiskolásoknak), 19 órától body-art alakformáló mozgás hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja: 8 órától aerobik, 9 órától nyugdíjastorna, 18 órától aerobik gyermekeknek Kelemen Szende vezetésével, 19 órától tánc­aerobik felnőtteknek; holnap 19 órától stepaerobik, 20 órától aerobik férfiaknak.Telefon: 0722 243 234.
Hobbi cserebereklub. A sep­siszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház hobbiklubjába ma 16 órára várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
Jogi szolgálat. Szerkesz­tő­sé­günkben ma nem lesz jogi szolgálat.
Ügyeletes gyógyszertár. Sep­siszentgyörgyön csütörtökön 8–12 és 16–20 óráig a gróf Mikó Imre utcai Dona 129. (telefon: 0267 312 010), 20–8 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. (0267 313 513, Kézdivásár­helyen a Salvator (0267 362 961) patika telje­sít éj­szakai szolgálatot. Csak a sür­gősségi recepteket adják ki!
Hulladékbegyűjtő karaván. Az újrahasznosítható hulladékokat begyűjtő kara­ván a héten a következő tele­püléseken áll meg: ma Do­bollón, Rétyen, holnap Bi­tán, Dobollópatakon, pénteken Bélmezőn, Komollón.
Áramszünet. Szépmezőn ma 9–13 óráig az 1-es, 2-es, 3-as és 4-es transzformátorállomás körzetében, Uzonka­fürdőn ma 8–11 óráig, Her­mányban és Kisbaconban (a bodvaji hétvégi házaknál) ma 8–15 óráig, Szárazajtán és Zalánpatakon holnap 8–15 óráig, Baconban pénteken 8–15 óráig (a Sepsiszent­györgy felé vezető út és a Kertfolyás utca közti területen) szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2013-08-13: Közélet - Iochom István:

Másra bízzák a szemetet

A kézdivásárhelyi városatyák határozatot fogadtak el, miszerint a Regio Kézdi Fejlesztési Egyesület átveszi a Gosp-Com Kft.-től a szemétgazdálkodást.
 
2013-08-14: Nemzet-nemzetiség - Bogdán László:

Új nyár, új párt (Magasles)

Vona Gábor Jobbik-vezér hét végi kijelentései szelet vetettek, s vihart arattak, be­szállt Traian Băsescu államfő is az áldatlan hitvitákba, ki­jelentve, hogy a nemzetiségi kérdést tekintve Magyarország az instabilitás gyújtópontjává vált a térségben.