Mi, hol, mikor?

2013. augusztus 17., szombat, Mi, hol, mikor?

Zene
* A sepsiszentgyörgyi  Székely Nemzeti Múzeum kertjében tartják az első Székelyföldi bluesfesztivált, mely része a Sep­siszent­györgy, Székelyföld kulturális fővárosa programnak. A tervezett mai program: 19.30 órától Blúz Bend (Sepsiszent­györgy), 20 órától Borsodi Blue Trio (Gyula), 21.30 órától Mircea Tiberian Group feat. John Betsch (Bukarest–Egyesült Államok), 23 órától jam session a Tein teázóban.

* A sepsiszentgyörgyi Erzsébet park zenepavilonjában vasárnap 12 órakor a rétyi gyermek-fúvószenekar tart hangversenyt. Vezényel: Maksai József.
* In memoriam George Enescu (1881. augusztus 19., Liveni, Botoşani – 1955. május 4., Párizs) címmel vasárnap 18 órától kamarazene-hangverseny lesz az Ár­kosi Mű­velődési Központ­ban. Fellép Ioana Gloria Pecingină he­gedűművész es Daniela Bă­doi zongora­művész. Mű­sor­ve­zető: Stan Katalin zenekritikus. A hang­versenyre Sepsi­szentgyörgy­ről 17.30 óra­kor autóbusz indul a színház elől. Belépő: 4 lej.


Kiállítás
A sepsiszentgyörgyi Mag­ma Kortárs Művészeti Ki­állítótérben a Családban ma­rad 2. című csoportos kiállítás augusztus 30-ig látogat­ható hétfő kivételével naponta 11–19 óráig. Részletek a www.magmacm.ro honlapon.


Színház
Kovászna egykori diákszínjátszói a cófalvi kultúr­otthonban ma 21 órától bemutatják Sütő András Vidám sirató egy bolyongó porszemért című kétrészes szín­művét, melyet egykor nagy sikerrel játszottak és 29 év után felújítottak.


Sokunk karácsonya
Rövid határidejű pályázatot hirdet a Cédrus Művészeti Alapítvány. Karácsonyra olyan kötetet szeretnének összeállítani – sorrendben ekként a hatodikat –, amelyben az ünnepet a lehető legszínesebb megközelítésben kapja kézbe az olvasó. Ehhez a gyűjtőmunkához keresik a segítséget, a javaslatokat, műfajtól függetlenül. Rögtönzésszerű irányadások: magyar vagy világirodalmi mű (vagy részlete), hiedelmek, folklórmegközelítések, régi levelek, képeslapok, fotók, zenei feldolgozások bármely műfajban, tárgyi emlékek (fényképei), visszaemlékezések… A gyűjtés lényege tehát egyrészt a személyes, a családi múlt közkinccsé tehető emlékei, másrészt  merítés a téma adta óceán végtelenségéből: közös erővel. Értékmentés. Várják akár híres szerzők alkotásainak forrásmegjelölését vagy magának a műnek az elküldését is. Ajándékozni szeretne a kiíró is mindazoknak, akik javaslataiból a Sokunk karácsonya című kötet összeáll majd. A pályázatnak nincs pénzbeli tétje, a résztvevők választhatnak karácsonyra az alapítvány könyvei közül, vagy előfizetést a Napút folyóiratra. A www.napkut.hu honlapon megtalálható a Sokunk karácsonya eddigi öt könyve (tartalomjegyzékkel). Beküldési határidő: augusztus 31. Bővebb információt a fent említett oldalon találnak. A pálya­munkákat személyesen a kiadóban, elektronikus úton (napkut@gmail.com) vagy postán fogadják (postacím: Cédrus Művészeti Alapítvány, Budapest, 1043, Tavasz utca 4.), a szerző elérhetőségeinek megjelölésével.


Humanitárius felhívás
A sepsiszentgyörgyi vérközpont kéri mindazokat, akiknek 0 I. Rh-pozitív és B III. Rh-negatív a vércsoportjuk, adjanak vért azoknak a betegeknek, akiknek nagy szükségük van rá. Akik részt szeretnének venni a véradá­si akcióban, jelentkezzenek mun­kanapokon a Bánki Do­nát utca 15. szám alatti intézményben (volt bölcsődeépület) 8 és 11 óra között. 18–60 év közötti személyeket várnak, akik jó fizikai állapotban vannak, egészségesek, az utóbbi két hétben nem vettek be semmilyen gyógyszert, a véradás előtti két napon nem fogyasztottak szeszes italt. A véradás előtt kötelező könnyű reggeli (de zsíros ételek, szalonna, zsír, vaj stb. nélkül), valamint legalább fél liter folyadék (tea, víz, tej) elfogyasztása. A véradás előtt két órával már ne gyújtsanak rá.


Ügyeletes gyógyszertárak
Sepsiszentgyörgyön ma és holnap 8–12 és 16–20 óráig a Bánki Donát utcai Catena (0367 804 709), Kézdi­vásárhelyen ma és holnap, illetve éjszaka a Salvator (0267 362 961), hétfőtől a Szent Anna (0267 360 017), Kovásznán ma 8–16 óráig a Farmacom, 8–12 óráig a Vipera, holnap 10–14 óráig a Farmacom, Baróton ma 9–13 óráig a Hermann (0267 377 366) patika teljesít ügyeletet.


Közlekedés
Súlyos baleset.
A 11-es országúton, Dálnok közelé­ben csütörtökön 18 órakor súlyos baleset történt. A nyo­mozás során megállapították, hogy a sepsiszentgyörgyi B. E. motorbiciklijével a me­gyeszékhelyről Kézdivásár­hely felé haladva nem tartotta be az előírt követési távolságot, és ütközött az előtte haladó járművel. A motorbiciklis súlyosabban, a mö­götte ülő hölgy könnyebben megsérült. Alkoholt nem fogyasztottak.
Elütött egy biciklist. Csütörtökön az esti órákban Bodzafordulón történt közúti baleset. A brassói D. A. miközben Buazău felé tartott, elütött egy azonos irányba közlekedő kerékpárost. A SMURD-csapat a kerékpá­rost a bodzafordulói kórházba szállította, később átvitték a brassói megyei kórházba. A baleset körülményeinek vizsgálata még nem zárult le. (Rendőrségi tájékoztató)


Röviden
Szünetel a gombavizsgálat
a sepsiszentgyörgyi központi piacon augusztus 18–31. között.
Áramszünet. Málnáson jövő héten hétfőtől péntekig naponta 9–15 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
Megszakítják az ivóvíz-szolgáltatást Sepsiszent­györgyön augusztus 20-án 8–20 óráig a Kossuth Lajos, Martinovics Ignác és Kőrösi Csoma Sándor utcában.
Hibaigazítás. Tegnapi lap­számunkban a Tőlünk fél­tik, ami a miénk című írásban két elírás történt: az árkosi kas­télynál a munkálatokat nem Wagner, hanem Féder mér­nök úr irányította, a villanyvilágítást nem a dörösz­kölői, hanem a bedőházi malomtól vezették le. Az olvasók elnézését kérjük.
Hulladékbegyűjtő karaván. Az újrahasznosítható hulladékokat begyűjtő karaván jövő héten a következő településeken áll meg: hét­főn Márkos, Szacsva, Eger­patak, kedden és szer­dán Uzon, Maksa, csütör­tökön Vesszőstelep, Sep­sima­gya­rós, Sepsibesenyő, pénteken Bikfalva, Dálnok.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 2637
szavazógép
2013-08-16: Közélet - Bokor Gábor:

Maksán fosztogatott a medve

Méhkaptárokat fosztogatott a medve Maksán. A nyomok szerint kistestű mackó keddről szerdára virradóra látogatta meg Szilágyi Attila kaptárjait. Kettőt feldöntött, a bennük lévő négy méhcsaládot kirabolta. A megevett mézen kívül nem tett nagyobb kárt – mondta el Szilágyi.
 
2013-08-17: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édes­anya, nagymama, dédnagymama, anyós és rokon,
özv. RÁDULY DEZSŐNÉ
PÁLDEÁK MARGIT
(Manci néni)
életének 93. évében hosszú betegség után csendesen elhunyt.
Drága halottunkat 2013. augusztus 20-án 16 órakor helyezzük örök nyugalomra a vártemplomi ravatalo­zóháztól.
Részvétfogadás a temetés napján 15 órától.
Fia, Jancsó Árpád és családja
13814