Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Felavatták Gazdáné Olosz Ella szobrátTextilbe szőve, bronzba öntve

2013. szeptember 9., hétfő, Közélet

Újabb köztéri mellszoborral gyarapodott Kovászna központi parkja. Tegnap avatták a Gazdáné Olosz Ellának emléket állító szobrot – szinte pontosan egy évvel azután, hogy a városi művelődési házban megnyitották alkotásainak állandó tárlatát. A leleplezésen több százan vettek részt – bizonyítva, hogy az 1993-ban elhunyt textilművész maradandót hagyott maga után szőtteseiben, emberi mivoltában is. Nemcsak a kovásznaiak lelkébe írta be magát, egész Európában ismert volt, hírnevet szerzett – mondta megnyitóbeszédében a kovásznai városi művelődési ház igazgatója, Czilli Balázs.
 

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A szobrot Vargha Mihály képzőművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója mintázta meg. Nehéz volt a feladat, nem könnyű egy pillanatban megörökíteni valakinek az életművét, arcát – vallotta a művész. Alkotóként, emberként is nagy volt, textilbe szőtt lírai oratóriumokat hagyott maga után – értékelte Olosz Ella életművét.
Thiesz János polgármester Tibori Szabó Zoltán szavaival emlékezett „Ella nénink”-re: „a maga módján a legújabb Kőrösi Csoma Sándorunk volt, azzal a különb­séggel, hogy ő visszatért Kovásznára, s a magával hozott kincset itt dolgozta fel.” (Olosz Ella 1937. január 3-án született a Brassó megyei Keresztvár községben. Édesapja Olosz Ferenc tanító, édesanyja Bartha Irma. 1940-ben, a bécsi döntés után költöztek haza a Dél-Erdélyben maradt Keresztvárról Kovásznára, édesapja szülőhelyére.)
Imreh István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ vezetője dr. Széman Péter EMKE-elnök szavait tolmácsolta. A kulturális egyesület nemrég megválasztott vezetője, Gazda József – az elhunyt művész férje – szavait idézte: „nemcsak díszíteni akart, hanem megfogalmazni azt a benne felhalmozódott sok-sok reakciót a világra, amelyben élnie kellett, tehát ő a művészetet közlő, sugárzó funkcióval kívánta felruházni”. Olosz Ella munkásságát a háromszéki román, művészetértékelő társadalom is nagyra tartja – derült ki Petre Străchinaru sepsiszentgyörgyi Pro Urbe-díjas tanár, volt demokrata-liberális képviselő méltatásából.
Darvas László színész Szakolczai Lajos üzenetét közvetítette (a jeles művészetkritikus betegsége miatt nem lehetett jelen). A felolvasott szöveg külön címet kapott: Egy arc anatómiája – Olosz Ella kovásznai szob­rára. „Élő szőnyegei, melyek a lét kiterített asztalára minden ízükben virágot hintenek, igen, élnek, hatnak, Háromszék kulturális flóráját mítoszi, bibliai igazságokkal szegélyezik” – írta a kritikus.
A szobrot Balogh Zoltán lelkész áldotta meg, utána elhelyezték a talapzatnál az emlékezés koszorúit.
Az ünnepség záróakkordjaként Gazda József, a művésznő férje emléklapokkal tisztelte meg a szoborállítás támogatóit, azokat, akik Olosz Ella emlékét ápolták, ápolják. Az eseményen fellépett a Szántó Kinga karnagy vezette Pastorala kórus és Thiesz Katalin népdalénekes.
A program szerint a szoboravatót követően került volna sor az Olosz Ella életútját, alkotásait taglaló kötet bemutatójára, de mint kiderült, a könyv nem készült el, a kiadó szórólapokkal készült az eseményre – a kötet valószínűleg novemberre lát napvilágot.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 663
szavazógép
2013-09-09: Közélet - Farkas Réka:

Több mint kétezren a városzászlóért

Péntek délutánig, az aláírásgyűjtés lezárásáig 2250-en csatlakoztak a megyeszékhelyi városzászló betiltása miatti perhez. A polgárok a városháza oldalán lépnek a perbe, a brassói táblabíróság holnap tárgyalja az ügyet.
 
2013-09-09: Közélet - :

Szigorodó iskola

Számos újdonsággal kezdődik egy hét múlva az új tanév, a szigorításokat, változásokat Remus Pricopie oktatási miniszter jelentette be.