Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Desszertkaland Háromszéktől Amszterdamig

2013. szeptember 27., péntek, Közélet

Megreformálná a helyi vendéglátók desszertmenüjét, s bár maga is kedveli a klasszikusokat, állítja, az igazi ínyencségek a palacsintán túl kezdődnek. A Kiskanál blog szerzője Magyarországon és  Hollandiában is hódolt már szerelmének, legutóbb pedig arra vállalkozott, szülővárosában, Sepsiszentgyörgyön indítja útra első franciadesszert-kurzusát.
 

  • Cukrászképzésen
    Cukrászképzésen

Kiskanál – azaz Horváth Orsolya – blogján kalandozva szemet gyönyörködtető desszertek fotóival, kidolgozott receptekkel, pontos útmutatókkal találkozni, első látásra úgy tűnik, profi cukrásszal van dolgunk. Az ifjú szerző azonban leszögezi: bőven van még tanulnivalója ahhoz, hogy a desszertek, sütemények iránti rajongását tökélyre vigye, ezért hát az a célja, ahol csak alkalom adódik rá, fejlessze magát. Meggyőződése, a gyakorlati képzés felülmúlja az elméletit, így gimnáziumi tanulmányai befejeztével cukrászképzésre jelentkezett.
– Valamikor 16–17 éves koromban tisztult le bennem, hogy cukrász leszek – vág bele történetébe egy kávé mellett az immár tíz éve Budapesten élő lány. – Beiratkoztam egy szakiskolába, de nagyon gyengének találtam. Az első órán azt mondták nekünk, egy cukrászsüteménynek nem finomnak, hanem eladhatónak kell lennie – ekkor éreztem azt, nem biztos, hogy jó helyen járok.
Nem övezte teljes siker a gyakorlatozást sem a budapesti ismert cukrászdában, a Soufflée-ban – Orsi szerint ez az időszak a tanulás helyett jobbára mosogatásról, sárgarépa-reszelésről szólt.
– Ragaszkodtam, hogy oda menjek, ám ha visszagondolok, nem volt annyira eredményes ez a próbálkozás – ismerte el. – Tavaly aztán úgy döntöttem, Hollandiában is próbálkozom, ott a tányérdesszertek varázsoltak el, végül éttermekben kötöttem ki.
A háromszéki származású lány előbb Leidenben, a francia–holland konyhájú Woodsban készítette a desszerteket, ínyencségeit Hágában is kipróbálhatták az érdeklődők a Home Made Marketen. Amszterdamban az ázsiai-nyugati konyhát működtető Momónál kapott állást, ahová a beküldött önéletrajz és a beugrónak szánt desszertek alapján választották ki.
– Ugyan nem saját desszertjeim kerültek a vendégek asztalára – a Woodsban kaptam inkább szabad kezet –, de nagyon élveztem a munkát. Egyébként a holland utam legfontosabb tapasztalata, hogy mennyire lényegesek a jó alapanyagok, és erre bizony Magyarországon sem fordítanak kellő hangsúlyt. Egy fügés desszerthez például öt beszállítótól rendeltük a gyümölcsöt – és nem az ára, hanem a minősége alapján választottuk ki a legjobbat. S ha idővel gyengébbnek éreztük, ismét rendeltünk, válogattunk. Minden ilyen út lényege, hogy tanuljak, csekély szakmai tapasztalattal a hátam mögött ezt tartottam célnak. A blogomat 2008 óta írom, azóta tart a desszertszerelem.
Hollandiai kiruccanásáról Sepsi­szent­györgyre tért haza Orsi, itt talált vendéglátós partnert is első saját desszertkurzusához, melyet váratlanul jó fogadtatás jellemzett. Az interaktív képzésen tizenegy lelkes süteményrajongó ismerkedett a francia almatorával, de készült csoki mousse és eclair is. A 22 éves lány kezdeményezése tervei szerint nem marad ennyiben, lesz újabb képzés a megyeszékhelyen és más településeken is, s desszertjeit akár a nagyközönség is megkóstolhatja majd, hiszen a partner vendéglő úgy döntött, kipróbálja néhány receptjét, az édességeket pedig akár étlapjukra is felvennék. Az ifjú hölgy egyébként úgy véli, idehaza nem igazán létezik éttermi cukrászat, és a cukrászdáknak is fejlődniük kell. Utóbbiak titka pedig a minőségi alapanyag lehet, de hasonlóan fontos az idényjelleg, akárcsak az, hogy mindig újítsanak a kínálaton – vélekedett.
Kiskanál blogján kalandozva olvasom, sokan kérdezik tőle, minek tanulni a szakmát, mikor így is tudja? Otthon vagy egy cukrászműhelyben sütni viszont két különböző dolog. Szokták mondani: a cukrászat kőkemény fizikai munka. Hát tényleg az – szögezi le a desszertrajongó szerző. S hogy számára milyen a jó desszert? Mint egy jó kapcsolatban egy érintés – állítja –, legalább ilyennek kell lennie!
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 133
szavazógép
2013-09-27: Közélet - :

Verséneklők találkozója

Szeptember végén címmel szerveznek énekeltvers-fesztivált Sepsiszent­györgyön a Székely Nemzeti Múze­umban pénteken és szombaton. A Choco­fest részeként, a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület szervezésében zajló rendezvény – bár jó évtizeddel ezelőtt volt egy Szent György-napi előzménye – egyedülálló a maga nemében, hiszen a műfajnak Székely­földön, de egész Erdélyben nincs állandó seregszemléje.
2013-09-27: Sport - :

Szombaton a Vadász utcában (Kézilabda)

A hét végén női A-osztályos (Sepsi Bobowling) és férfi ifjúsági I-es (Sepsi ISK) csapatunk is pályára lép a bajnokság pontvadászatában.