Mi, hol, mikor?

2013. október 3., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Filmtettfeszt
Ma kezdődik, és vasárnapig tart a 13. Filmtettfeszt Magyar Filmnapok. A rendezvény főszervezője a kolozsvári Filmtett Egyesület, a szervezőpartnereknek köszönhetően a vetítési program válogatásai idén először hét erdélyi városba – Kolozsvár, Nagyvárad, Nagybánya, Székelyudvarhely, Csíksze­reda, Sepsiszentgyörgy, Nagy­szeben – is eljutnak.

Sepsiszent­györgyön a Kónya Ádám Művelődési Házban péntektől magyar rövid- és nagyjátékfilmeket vetítenek. A Filmtettfeszten több nemzetközi fesztiválon díjazott játékfilm is látható, mint például Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim, Deák Krisztina Aglaja, Prikler Mátyás Köszönöm, jól, vagy Szajki Péter Nejem, nőm, csajom című filmje. A kisjáték- és animációs filmeket kilenc válogatás gyűjti össze. A helyi szervezők – a Kónya Ádám Művelődési Ház és a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület – filmtörténeti ínyencséggel is készülnek, megemlékeznek az erdélyi filmtörténet 100. évfordulójáról: levetítik Janovics Jenő Világrém című filmjét, amelyet Szép András kolozsvári zenész kísér zongorán. A szombat esti vetítésen jelen lesz Prikler Mátyás rendező, akivel a Köszönöm, jól című film megtekintése után találkozhat a közönség. A belépés ingyenes, a helyek száma azonban korlátozott!
A pénteki program: 18.30 órától erdélyi rövidfilmek – Bálint Ibolya: A csoda, Köllő Ildikó: A nagy szívbűvölő, Felméri Cecília: Pastila fericirii, Cristina Groşan: Együtt, Cristina Groşan: Vakáció a tengerparton –, 20 órától Cser­halmi Sára 2012-es Drága besúgott barátaim című filmje. Részletes program a www.filmtettfeszt.ro oldalon.


Színház
A sepsiszentgyörgyi Ta­mási Áron Színház műsorán pénteken és vasárnap 19 órától a bábstúdióban (technikai okok miatt nem a kamarateremben!) látható Gogol: Egy őrült naplója, Mátray László egyéni műsora. Művészeti tanácsadó Bocsárdi László. Az előadásra a tavalyi elmaradt bérletek is érvényesíthetők.
Helyet egyeztetni, jegyet, valamint az új évadra bérletet vásárolni a városi kulturális szervezőirodában lehet (Sza­badság tér 1. szám), előjegyeztetés a 0267 312 104-es, 0728 083 336-os és 0746 208 811-es telefonon. A szervezők felhívják az Ábel-bérletesek és a jegyet telefonon előre lefoglalók figyelmét, hogy a helyeket az előadást megelőző napon zárásig tartják fenn.
A Kézdivásárhelyi Városi Színház bérletrendszere a 2013-as évadtól megváltozott. Az érdeklődők kevesebb bérlettel válogathatnak a gazdagabb és színesebb repertoárból. A színházi évadot két részre osztották: 2013-as őszi/téli és 2014-es tavaszi/nyári évadra. Mind­kettőre bérletet árusítanak. Az őszi/téli évadban: Gábor Áron-bérlet, Boér Géza ifjúsági és nyugdíjasbérlet, valamint Toldi támogatói bérlet. Minden bérlettel négy nagyszínpadi előadást lehet megtekinteni. A színház mecénásainak a 2013/2014-es színházi évadra kínálják a bérletet, ami a színház összes előadására érvényes (9–10 előadás).


Körbeírt otthon
A sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban ma 18 órától a Körbeírt otthon című rendezvényen Tamás Dénes sepsiszentgyörgyi író Honfoglaló esszék című kötetét Láng Zsolt marosvásárhelyi író, szerkesztő mutatja be, kiállításon pedig a kötet illusztrációit, Ja­kab Szilárd András képzőművész alkotásait teszik közszemlére.


Kiállítás
A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban pénteken 17 órától Kisgyörgy Zoltán megnyitja Fábián Gi­zella, a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművész-szövetség tagjának életmű-kiállítását.


Könyvbemutató
* A csernátoni Haszmann Pál Múzeumban pénteken 18 órától író-olvasó találkozót tartanak. Sántha Attila költő új kötetét, a Razglednicákat mutatja be a szerző és be­szél­getőtársa, Dimény H. Árpád költő. A műfordítóként, újság­íróként, nyelvészként, helytörténészként tevékeny­kedő Sántha Attila majdnem tíz­éves hallgatás után jelentkezett ismét verssel.
* Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium dísztermében pénteken 18 óra­kor dr. Szőts Dániel Múltam emlékei című könyvének bemutatójára szeretettel elvárnak minden közéleti tevé­kenységet pártoló irodalombarátot és ismerőst.


Rádió
A Marosvásárhelyi Rádió ma 10.15-kor kezdődő Miben segíthetünk? című műsorának meghívottja Márton Árpád par­lamenti képviselő, aki a 2013/165-ös visszaszolgáltatási törvénnyel, a KRESZ módosításával és a közigazgatási átszervezéssel kapcsolatos kér­désekre válaszol. A műsorba a hallgatók is bekapcsolódhatnak a 0265 222 022-es, 0365 424 434-es telefonon, kérdezhetnek sms-ben a 0740 274 165-es számon, a mi­bensegithetunk@marosvasarhelyiradio.ro e-mail címen. Mű­sorvezető: Agyagási Levente.


Zene
Sepsiszentgyörgyön szom­baton 19 órától az unitárius templomban Bródy János önálló műsort ad. Jegyek elő­vételben a városi szervezőirodában kaphatók 25 lejért.


Megemlékezés
A Nagy Mózes Elméleti Líceum, a Református Kollé­gium és Kézdivásárhely önkormányzata közös szervezé­sében pénteken 13 órától tartják az Aradi Vértanúk Napját a Nagy Mózes-iskola udvarán. A Su­jánszky Euszták-emléktábla mellé felhelyezik a 13 aradi vér­tanú gipszplakettjét, mindkettő Vetró András szobrászművész alkotása. Az ünnepségen a diákok rövid műsorral tisztelegnek a vértanúk emléke előtt. Áldást mond ft. Vargha Béla főesperes.


Lehetek hálás?
A Bonus Pastor Alapítvány és a Református Mentő Misszió országos találkozót tart a hét végén Kézdi­vásár­helyen, a Kálvin-központban (Gábor Áron tér 2. szám, a református templom közvetlen szomszédságában) Szaba­dulás a szenvedélybetegségből, az alkohol, drog, játék rabságából témakörben. A találkozó a Mentő Misszió/Bonus Pastor Alapítvány 20 éves szolgálatának jubileumi ünneplését is jelenti, ezért választották a hálaadás témáját. Be­jelentkezni Szakács Elődnél lehet: e-mail: elod@bonuspastor.co, telefon: 0752 243 649. A pénteki program: 16 órától bejelentkezés, 17 órakor áhítat Beder Imre lelkipásztorral: Aggodalom vagy hála, 17.45 órától csoportbeszélgetés.


Tűz! Tűz!
Kedden kora délután Zalán­patakon kigyulladt egy portán az istálló és a szénatároló. Az oltással több mint hét órán át dolgozott a hivatásos tűzoltóság két sepsiszentgyörgyi csapata, valamint a baconi ön­kéntesek. A tűz továbbterjedését sikerült megakadályozni. Az istállóból az állatokat ki tudták menteni, de elégett a cserépfedelű fészer és kb. 25 tonna széna. Senki sem sérült meg. Az előzetes felmérések szerint a tüzet rövidzárlat okozta. A beavatkozást nehezítette a víz hiánya és a nagy tömegű gyúlékony anyag – tájékoztatott a tűzoltóság szóvivője.


Kékfény
Lopások. Péntek délután a sepsiszentgyörgyi polgárközeli rendőrök felfigyeltek három nőre, aki nagy csomagokat cipelt. Mint utólag kiderült, élelmiszert vittek el a szociális étkezdéből, ahol alkalmazásban állnak. * Szep­tember 12-én panaszolta egy kézdiszentléleki lakos, hogy amíg egy kézdivásárhelyi boltban vásárolt, valaki ellopta a pénztárcáját az irataival, 30 000 forinttal és 50 lejjel. A nyomozás múlt kedden vezetett eredményre, megtalálták a gyanúsítottat: T. R. imecsfalvi lakost. * Hét­fő délután panaszolta egy sep­siszent­györgyi nő, hogy miközben vásárolni volt, a kocsijából eltűnt két táska, bennük egyebek mellett egy pénztárca személyes irataival és 4000 lejjel. * Vasárnap este Zágon­ban egy vendéglő elől kerékpár tűnt el. * Hétfőn panaszolta egy sepsiszentgyörgyi nő, hogy szombatról vasárnapra virradó éjjel az istállóból villamosszerszámok és egyéb tárgyak tűntek el. Az ismeretlen tetteseket a rendőrök keresik. (Rendőrségi tájékoztató)


Röviden
Szüreti bál.
Szombaton 20 órától a zágoni Mikes Kelemen Kultúrotthonban tartják a hagyományos szüreti bált. Jó idő esetén 13 órától felvonulás lesz a faluban. Az esti műsorban fellépnek a Mikes Kelemen Kultúrközpont és a Mikes Kelemen Általános Iskola tánccsoportjai. Belépti díj tetszés szerint.
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pít­vány Olt utca 1. szám alat­ti táncstúdiójában ma 17 órától ovitánc (táncgimnasztika ó­vo­dásoknak és kisiskolásoknak), 19 órától body-art – alakformáló mozgás hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 17 órától aerobiktorna ovisoknak, 18 órától aerobik I–IV. osztályosoknak, 19 órától stepaerobik, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
Kézműves-foglalkozás. A sepsiszentgyörgyi Míves Ház­ban a Guzsalyas Alapít­vány ma 17.30 órára kézműves-foglalkozásra vár gyermekeket, fiatalokat (nemezelés, gyöngyfű­zés). Még lehet jelentkezni a diá­koknak, felnőtteknek szervezett nemezkészítő tanfolyamra.
Ügyeletes gyógyszertár. Sep­­siszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Mihai Viteazul téri Hy­gea (0267 351 057), Kéz­di­vá­sárhelyen a Salvator (0267 362 961) patika telje­sít éjszakai szolgálatot. Csak a sürgősségi recepteket ad­ják ki!
Elzárják az ivóvizet ma 8 és 13 óra között Kovásznán az Ady Endre, Testvériség, Székely és Híd utcában és Kézdivásárhelyen az Állo­más utcában.
Áramszünet. Ma 10–12 óráig Bereckben az 5-ös, 11–13 óráig Alsólemhényben a 2-es, pénteken 10–13 óráig Ge­lencén a 9-es és 10-es transzfor­mátorállomás körzetében szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 846
szavazógép
2013-10-02: Világfigyelő - Farkas Réka:

Röviden

Elutasították a magyar iskolák kérését
Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium nem engedélyezte a magyar iskoláknak, hogy bővített óraszámban tanulják az ukrán nyelvet a kötelező második idegen nyelv bevezetése helyett.
2013-10-03: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
JÁNOSI ZSIGMOND dr.
kutató agrármérnök
szeptember 30-án, hétfőn súlyos betegség után életének 70. évében elhunyt.
Temetése 2013. október 4-én, pénteken 13 órakor lesz a brassói közös temetőben.
Gyászoló családja és volt osztálytársai
2602/b