SepsiszentgyörgyMagyar filmek hétvégéje

2013. október 3., csütörtök, Közélet

Sepsiszentgyörgyön is gyökereztetni próbálják a kolozsvári indíttatású Filmtettfeszt Magyar Filmnapokat: a kincses város mellett a rendezvényt több erdélyi, székelyföldi városban is megszervezik a héten, Sepsiszent­györgyön péntektől vasárnapig tartanak vetítéseket a Kónya Ádám Városi Művelődési Házban.
 

Három nap alatt több erdélyi, illetve magyarországi rövidfilmet, pár nagyjátékfilmet láthatnak a nézők, de a gyermekekre is gondoltak a szervezők: vasárnap délelőtt a Tüskevár újabb, 2012-es változatát vetítik. Kizárólag új – tavalyi és idei – produkciókat tűztek műsorra, s megismétlik a nyá­ron a múzeumkertben már kipróbált, hangulatos némafilmvetítést. Egyébként ez az első alkalom, amikor az immár tizenharmadszor meg­szervezett Filmtettfeszt bemutatkozik Sepsiszent­györ­gyön, a vetítések ingyenesek, de a kicsi kultúrház termében legtöbb 80–90 néző fér el. Lázár-Prezsmer Endre művelődésszervező úgy véli, ennyi hely elegendő lesz, tumultusra legfennebb egy-két ismertebb filmnél számít. Folyta­tódik az a pár éve megszakadt jó szokás, hogy filmrendezővel is találkozhatnak az érdeklődők, szombaton este ké­sőn a magyarországi Prikler Mátyás lesz a meghívott vendég.

(Részletek a Filmtettfeszt.ro honlapon,
a pénteki sepsiszentgyörgyi vetítések rendje lapunk Mi, hol, mikor? oldalán)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 846
szavazógép
2013-10-03: Közélet - Bokor Gábor:

Kovásznai iskolagondok

A kovásznai tanács ülésein többször is szóba került a város tanintézményeinek anyagi helyzete. Mint elhangzott, a gyereklétszám alapján kapott finanszírozással a Kőrösi Csoma Sándor Líceumnak nincsenek gondjai, ellenben az Avram Iancu-iskolában költségvetési hiánnyal küszködnek. Az ottani tanárok fizetése biztosítására az év utolsó hónapjaira a Kőrösi költségvetéséből kellett pénzt átirányítani. Felmerült a tanintézmények összevonásának lehetősége is – ezt azonban már elvi síkon elutasították a román közösség képviselői, és más megoldások keresését ajánlották.
 
2013-10-03: Közélet - :

A hatodik kopjafa

A magyarországi Nemzeti Ivó Kupa – Ezer Nemzetség Baráti Társaság Grezsa Ferenc pszichiáter szakorvos, egyetemi oktató kezdeményezésére a közelmúltban kopjafát állíttatott a berecki Gábor Áron-emlékház udvarán a tavaly elhunyt Handra Kelemen (1937–2012), a Gábor Áron Alapítvány alelnöke emlékére.