Dobigálós gombasavanyúság

2013. október 7., hétfő, Szabadidő

A gombászok nagy fájdalma, hogy a leszedett gomba nem tartósítható sokáig, legfennebb, ha savanyúságként teszik el. Nagyon sok gombasavanyúság-recept forog közszájon, köztük egy olyan is, mely az igen hosszú távon való tartósítást teszi le­hetővé.

Sőt, a sepsiszentgyörgyi Kelemen János receptjében az eltevő lé újrahasznosítható – ha kifogy belőle a tavaszi gomba, minden gond nélkül dobhatók bele a nyá­ron, majd ősszel termő fajták, ezért nevezik dobigálósnak. A receptet eredetileg zöldséghez találták ki, de kitűnően bevált a gombák esetében is – mondja Kelemen.
Szinte minden ehető gomba eltehető ezzel a módszerrel. Most, ősszel így tartósíthatók a pereszkék, laskagomba, szürke tölcsérgomba, gerebengomba, sárga korallgomba, csigagombák, gebegomba, de akár a fiatal őzláb- és csiperkegombának is helye van ebben a vegyes savanyúságban. Fontos hangsúlyozni a „vegyeset” – akkor jó, ha minél többféle kerül bele.
Az elkészítés nem ördöngösség, férfiember is könnyen túl van rajta – állítja Kelemen. A gombát nem túl apróra, nagy falatnyi darabokra vágjuk, a fiatal, öt centiméternél kisebb kalapú egyedek épen is maradhatnak. Forró vízben megzubbantjuk, de épp csak annyira, hogy roppanósak maradjanak. Az eltevő lé összetevői tíz literre számolva: ízlés szerint 1–1,5 liter húszfokos (magyar) ecet, 0,5–1,5 kilogramm cukor, 40 dekagramm só, torma, kapor, csombor, babérlevél, mustármag, szemes bors. A tormán kívül a vízben összefőzzük a fűszereket. Miután kihűlt, egy kiskanál borként, mokkáskanálnyi szalicilt, ugyan­ennyi ivószódát teszünk hozzá. Belekeverjük az ecetet, sót, cukrot, majd a tormát és a gombát is. Lényeges, hogy az egész nagyobb edénybe kerüljön, és ne legyen túltömve gombával, csak annyira, hogy könnyen meg le­hessen forgatni néha. Gyorsan elkészül, nagyon finom – állítja Kelemen.
Még elárulunk két kipróbált tartósítási módszert. A megfőzött, mélyhűtött rókagomba hamar szálassá, szíjassá válik. Ezt meg lehet előzni, ha a fövőlével együtt fagyasztjuk le. A főzött, majd lefagyasztott csiperkéből is ehetetlen massza válhat kiengedés után. Nem így lesz viszont, ha a pucolt (de nem mosott!) csiperkefejeket főzés nélkül, egyben fagyasztjuk le. Amikor kivesszük a hűtőből, nem hagyjuk felengedni, fagyosan tesszük az ételbe – olyan lesz, mintha frissen szedtük volna. (bokor)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2322
szavazógép
2013-10-07: Szabadidő - Bokor Gábor:

Még tart a gombaszezon

Az ősz a gombászok által leginkább kedvelt évszak. Ilyenkor a legnagyobb a gombabőség, rengeteg fajta található az erdőkben, mezőkön. A gombászás egyre nagyobb tömegeket vonz, de nem kell elfelejteni, gyűjtés közben is szabályokat kell betartani, nem is beszélve arról, hogy a gombaismeret alapfeltétele a biztonságos fogyasztásnak.
 
2013-10-07: Szabadidő - :

A gyilkos galócáról

A gyilkos galóca (Amanita phalloides) a kalapos gombák rendjén belül a galócafélék családjába tartozó, világszerte közel 600 fajt számláló Amanita nemzetség egyik legismertebb képviselője. Európában rokon fajaival együtt a legsúlyosabb – gyakran halálos kimenetelű – mérgezéseket okozó nagygombák közé tartozik. Lomb- és tűlevelű fák alatt egyaránt előfordul. Termőtestei nyártól őszig jelennek meg. Kalapja leggyakrabban zöldes árnyalatú, míg lemezein és a tönkjén a fehér szín dominál.