Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nevessünk kínunkban is

2013. október 19., szombat, Közélet

Nem voltak éppen szép idők a nyolcvanas évek, de azért születtek olyan regények, amelyek ma is megnevettetik az olvasót, illetve Szávai Géza hallgatóit.

 • Szávai Géza és Szonda Szabolcs               Albert Levente felvétele
  Szávai Géza és Szonda Szabolcs Albert Levente felvétele

A Hargita megyei Küsmödről származó, 1988-ban Buda­pestre telepedett székely író tegnap este a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban „vi­dám regényes estén” ele­venítette fel gyermekkorát, a kis falu emlékezetes alakjait, az innen építkező történeteket, amelyek a cenzor Pezderka elvtárs érthetetlen nagyvonalúsága folytán láthattak napvilágot a Séta gramofonzenére című képletregényben. A leghíresebb, több nyelvre is lefordított Székely Jeruzsálem már az új világban jelent meg, és ma is vörös posztó a román napisajtó számára, pedig a szerző által felolvasott részlet a maga kis, köz­ség- és megyeközi határ­vitájával a székelyek elé tart görbe tükröt. Olyan ez, mint amikor az ember kínjában röhög és röhögtet – mondta el a vendég, a magyar rendszerváltásról írt kötetet – A nagy átmenetelés éppen most nagyon áthallásos cím – és a készülő Szávai-kalendáriumot is ismertetve. Ezek már a máról, a mának szólnak, kedélyesen, kesernyésen – és ez a hangulat adott sajátos zamatot a kötetlen beszélgetéssel, dedikálással zárult író-olvasó találkozónak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 871
szavazógép
2013-10-19: Belföld - :

Hírsaláta

BÁNTJA CSŐRÜKET A VISSZASZOLGÁLTATÁS. Nem nyughat a nacionalista bukaresti sajtó, s folyamatosan vádaskodik, hogy Erdélyben, köztük természetesen Kolozsváron is, túl sok mindent adnak vissza a magyaroknak és a magyar történelmi egyházaknak. Most épp azért áll a bál, mert a kincses város központjában hatvan ingatlant juttattak vissza a magyar egyházaknak. Azt állítják, a visszaszolgáltatás Emil Boc cinkosságával történt, amit a város polgármestere természetesen elutasít, hisz vala­mennyi épületről végleges és megfellebbezhetetlen bírósági döntés született.
2013-10-19: Közélet - Farcádi Botond:

Vallomások az írásról (Garaczi László és Nagy Ildikó Noémi Sepsiszentgyörgyön)

Hogy miként lesz az emberből író, arra számtalan válasz adható. Az igazán jó, szellemesek közé tartozik, amikor válaszát írásműbe önti a szerző, az író-olvasó találkozón pedig felolvassa azt.