Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A szabadságvágy csodát szül

2013. október 23., szerda, Közélet

A magyar nemzet által 1956-ban meg­valósított csoda olyan fénypontja történelmünknek, amelyre – fejet hajtva a vértanúk emléke előtt – a magyar emberek mindig emlékezni fognak, s amely méltán töltheti el büszkeséggel őket – hangsúlyozta tegnap este Lakatos Mihály az Ilyen nagy dolog a Szabadság? című sepsiszentgyörgyi ünnepi műsor nyitányán.
 

  • A Pro Musica Kamarakórus. Albert Levente felvétele
    A Pro Musica Kamarakórus. Albert Levente felvétele

Budapesten 1956. október 23-án rögzített történelmi képsorokkal kezdődött a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban tartott ünnepi műsor. A Gábor Áron Termet megtöltő nézők a forradalom első napjának dokumentumfilmes krónikáját láthatták, amint a lengyel megmozdulásokkal szolidarizáló tömeg a Petőfi-szobortól elindul, terebélyesedik, s rendszer-, illetve szovjetellenessé alakulva megérkezik az Országház elé. Lakatos Mihály, Magyarország Kul­turális Központja sepsiszentgyörgyi fiókintézetének vezetője beszédében leszögezte: „Ami 1956. október 23. és november 11. között történt Magyarországon, az csoda volt.” Az ötvenhat októberében tüntető magyar emberek tömege néhány óra alatt egységes magyar nemzetté alakult, mely szabadságot, emberhez méltó életet akart – hangoztatta. Mások mellett temesvári és bukaresti román egyetemisták is hangot adtak együttérzésüknek, a Kárpát-medencei magyar támogatók kapcsán pedig megjegyezte: „Erdélyben másfél ezerre tehető azok száma, akik különféle retorziókat szenvedtek el a forradalommal való szimpatizálás nyomán, a kivégzéstől a súlyos börtönévekig.”
A továbbiakban a Pro Musica Ka­ma­rakórus méltóságteljes zenei pillanatokkal ajándékozta meg a közönséget, Kicsid Gizella és Kolcsár József szín­mű­vész verset mondott, a fiatal Szőcs Botond pedig bravúros zongorajátékával tette maradandóvá az ünnep előestéjét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1038
szavazógép
2013-10-23: Közélet - Farkas Réka:

Honnan és hogyan meneteljünk?

Hatalmas és pontos szervezőmunkát igényel a székelyek nagy menetelésének előkészítése, körültekintően kell elosztani az érkezőket, hogy minden csomópontban elegendő em­ber legyen, figyelni kell számos részletre, mely hozzájárul a rendezvény sikeréhez. A korábbi tizenkét találkozási pontot még kettővel bővítették, így vasárnap a Kökös–Bereck útszakasz tizennégy pontjában gyülekezhetnek, akik így is nyomatékosítanák: Székelyföld autonómiát akar!
 
2013-10-23: Közélet - Váry O. Péter:

A kommunizmus áldozatainak ­mementója

Valóban így élethű, de múzeumi rendeltetésű he­lyiségnek nem a legalkalmasabb, azonkívül az iratok sem biztos, hogy kibírnák, amit mi évek során átéltünk – jegyzi meg Török József, a Volt Politikai Foglyok Ko­vászna Megyei Szövetsé­gének elnöke A kommunista diktatúra áldozatainak emlékházában annak kapcsán, hogy – „hála” a városszerte az utcákat szétromboló, mindent, csak becsületes munkát nem végző vízhálózat-cserélőknek – ázik a Beőr-palota pincéje.