Izgalmas fizikaóra a könyvtárban

2013. november 7., csütörtök, Közélet

Valódi tudományos műhely képviselői, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákjai mutatkoztak be tegnap délután a megyei könyvtárban. A Magyar Tudomány Napjához igazodva Popescu Andrea, Roşu Kriszta, Kovács Gellért Pál és Pünkösti Zsolt az Európai Űrszövetség által középiskolások számára meghirdetett versenyről tartott vetítéssel egybekötött élménybeszámolót.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Az előző évi, Európai CanSat Vetélkedő erdélyi csapata tizenhárom csoporttal mérte össze tudását Nor­végiában, feladatuk pedig egy műholdhoz hasonló, ám üdítős dobozban elférő miniszatelit megépítése, programálása volt – a berendezés különböző légkörfizikai mérések elvégzésére alkalmas. A fiatalok több hónapos kitartó munka és tesztelés után próbálhatták ki szerkezetüket, de tudományos jelentéseket is küldtek a szervezőknek, majd a projekt fénypontjaként Norvégiában 1 km-es magasságba lőtték fel berendezésüket, mely ereszkedés közben különböző méréseket végzett. 
Az ismertetett projektek fontossága kapcsán Roşu Kriszta elmondta, ezek olyanfajta kísérletek, programok, melyek révén az iskolában megszerzett elméleti tudást sikerült gyakorlatba ültetniük, és valóban megtapasztalhatták, milyen a tudományos munka. Előadásaik célja, hogy diáktársaikat is bátorítsák, ne torpanjanak meg, próbálkozzanak hasonló projektekkel, a közösséget pedig arra is figyelmeztetik, mennyire keresettek ma a reáltudományokkal foglalkozó szakemberek.
Szűk órára tudományos játszótérré változott a Gábor Áron Terem, ahol a mikós Tudósklub tagjai által meg­épített szerkezeteket a hallgatóság kézbe vehette, illetve működés közben is láthatta. Krecht Rudolf  a tanintézményeket a robotikába bevezető fővárosi versenyt, az ennek kapcsán megépített robotot, illetve saját fejlesztésű, sza­ba­dalmaz­tatott tűzoltó­robotját mutatta be. A genfi részecskegyorsítóról a csapat felkészítő tanára, Pető Mária tartott érdekes előadást, személyes tapasztalatait tolmácsolva az érdeklődőknek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1500
szavazógép
2013-11-07: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Gyorsforgalmi úton a repülőtérre

A kifutópálya már épül, a vezérlőtoronyra is tettek  ígéretet, ha minden jól megy, három-négy év múlva leszállhat az első repülőgép Vidombákon. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester azt szeretné elérni, hogy a most épülő brassói körgyűrűig gyorsforgalmi út vezessen Háromszékről, és így fél órán belül elérhető legyen a környék számára olyannyira fontos repülőtér.
 
2013-11-07: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Fizetett a tanügyi tárca

Törlesztett, azaz „csepegtetett” az előző tanévből elmaradt utazási költségekből a tanügyminisztérium, így elmarad a diákok tervezett tiltakozó megmozdulása – mondta el lapunknak Szakáli Zalán szervező.