Jogerős ítélet Cozma-ügyben

2013. november 16., szombat, Világfigyelő

Bűnösnek mondta ki és másodfokon jogerősen is különböző mértékű letöltendő, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szombathelyi Törvényszék tegnap a Cozma-gyilkosság ügyében garázdasággal és más bűncselekményekkel vádolt férfiakat.
 

  • A Cozma-üggyel kapcsolatos per tárgyalása Szombathelyen
    A Cozma-üggyel kapcsolatos per tárgyalása Szombathelyen

A másodfokú bíróság részben megváltoztatta, több vádlott esetében enyhítette, néhányuknál pedig helybenhagyta a 2012. május 25-én a Veszprémi Városi Bíróság által hozott ítéletet. Az elsőrendű vádlott Raffael Sándorra változatlanul három év hat hónap börtönbüntetést szabott ki a törvényszék, a döntést azzal indokolva, hogy a férfi többszörösen visszaeső, és halmazati büntetésként más, kisebb súlyú bűncselekményeiért is felelnie kell. A másodrendű vádlottra, Németh Győzőre két év tíz hónap börtönbüntetést, a harmadrendű vádlottra, Sztojka Ivánra pedig két év hat hónap börtönt szabott ki a bíróság.
Az ítélet indoklásában a törvényszék kiemelte: a Marian Cozma sérelmére elkövetett emberölést és két másik kézilabdázó elleni emberölési kísérlet ügyét nem vették figyelembe azoknak a vádlottaknak az esetében, akik ezért már megkapták jogerős büntetésüket. Ma­rian Cozmát, az MKB Veszprém kézilabdázóját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg Veszprémben egy szórakozóhely előtt, a segítségére siető Zarko Sesumot és Ivan Pesicet pedig életveszélyesen megsebesítették. Az emberölési ügyben a Kúria döntése szerint Raffael Sándor és Németh Győző 18–18 év, Sztojka Iván pedig 13 év börtönbüntetést kapott.
A garázdaság ügyét különválasztották a vádlottak nagy száma miatt, mivel 25 férfival szemben kellett vádat emelni a szórakozóhelyen kitört tömegverekedésben elkövetett garázda cselekmények miatt, a bíróság pedig a törvényszék szerint helyesen döntött, amikor elutasította a két ügy egyesítésére vonatkozó kérelmeket.
A per többi vádlottja nyolc hónap és két év közötti szabadságvesztést kapott, másodfokon is felfüggesztett büntetést szabtak ki azokra, akik első fokon azt kaptak. A bíróság ítéletének indoklásában kimondta: a vádlottak nem szórakozni indultak a Patrióta lokálba, hanem azzal a céllal, hogy verekedjenek. Agresszív viselkedésükkel félelmet keltettek a szórakozóhely vendégeiben; az alagsori diszkóban és később az utcán többeket bántalmaztak, több vádlott késsel a kezében üldözte az egyik menekülő sértettet, bizonyítottan megvalósították a csoportosan elkövetett garázdaság és többen a testi sértés bűntettét is. A másodfokú bíróság hangsúlyozta: a tények és a tanúvallomások, valamint egyéb bizonyítékok mérlegelésében az elsőfokú bíróság helyesen járt el, nem vádolható sem elfogultsággal, sem pedig rassziz­mussal, mint ahogyan arra a vádlottak és védőik az eljárás során többször utaltak.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1291
szavazógép
2013-11-16: Világfigyelő - :

A Fülöp-szigetekről kimenekítettek egy magyar állampolgárt

A Haiyan tájfunnak legalább 4460 halálos áldozata van a Fülöp-szigeteken – közölte tegnap az ENSZ, a manilai kormány szerint azonban a szám túlzó. A magyar Baptista Szeretetszolgálat közlése szerint kimenekítettek a katasztrófa sújtotta területről egy magyar állampolgárt.
 
2013-11-16: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Világszínvonalú kutatóközpont Budapesten
A magyar tudomány történetében először dolgozhat együtt több mint félezer kutató egy közös, világszínvonalú épületben – mondta el a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának (MTA TTK) tegnapi megnyitóján Budapesten az intézmény főigazgatója.