Erdővidéki Közművelődési Na­pokHuszárbál tisztavatással

2013. november 25., hétfő, Közélet

Az Erdővidéki Közművelődési Na­pok záróeseménye a huszárbál volt. Katonai örökségünk éltetője, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület zenés mulatsággal ünnepelte, hogy Árkos, Sepsikőröspatak, Gidófalva, Uzon nagyközség, Sepsiszentgyörgy és Kézdialmás után Baróton is megalakult csapata. Az ünnepélyes alkalom során tiszteket és huszárokat is avattak.
 

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A bálozókat Krizbai Imre református lelkész köszöntötte, s arra bátorította a nem mindennapi életformát választókat, hogy viseljék büszkén mundérjukat, vigyázzák és örökítsék át hagyományainkat a következő nemzedékek számára. Vass László hagyományőrző ezredes pohárköszöntőjében azt kívánta, legyen az új csapat sikeres, s higgyenek abban, hogy lesz még szebb jövője a hazának. A baróti csapat új zászlóját Demeter László muzeológus adta át. A magyar jövő érdekében most nem fegyverrel kell cselekedni, hanem kitartással – mondotta. A zászlót a befogadás jelképeként a többi csapat lobogója fogta közre. A művelődési ház Minisyncron együttesének pa­lotás táncát követően a vargyasi Borbáth Szilveszter régi katonada­lokkal, a bardoci Kormos néptánc­együttes kalotaszegi, méhkereki és szatmári táncokkal kápráztatta el a közönséget. Az avatási szertartás előtt Vass László a szokás fontosságáról szólva elmondta: a katonáknál különös jelentősége volt a közösségbe való fogadásnak, ezért igencsak komolyan vették egy­kor. A tapasztalat azt mutatta, a kecskeméti Kun Attilának igaza van: bár a kardlapozást nem volt kötelező vállalni, mégsem mondott le senki az élményről. A beavatandó huszárokat „nyeregre húzták”, fejüket mentével takarták el, hogy ne lássák, ki illeti ülepüket néha keményebb, néha csak jelképes érintéssel.
Az esemény főszervezője, Jakab Kevend István úgy nyilatkozott, célt értek, hiszen a bál segítségével a ci­vil közönség is megismerhette a huszárélet szebbik oldalát, s minden bizonnyal nagyobb érdeklődéssel fordul a hagyományőrzés felé. „Mindenki megpróbálhat huszár lenni, de csak abból lesz az, aki lovát jobban szereti, mint saját magát, akinek hű kedélye mellett bátor szíve van, s aki a menekülésben is csak az újabb támadás lehetőségét látja. Az lehet huszár, aki feltétel nélkül hisz a székely-magyar nép megmaradásában és újbóli felemelkedésében” – nyilatkozta a fiatal hagyományőrző.
A disznótoros vacsora után az ünneplők éjszakába nyúlóan mulat­tak a kászonújfalusi Hagyományőrző Népi Zenekar zenéjére.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1834
szavazógép
2013-11-25: Közélet - Farkas Réka:

Új úton az RMDSZ? (Ülésezett az SZKT)

A viták, nyílt vagy burkolt összecsapások helyszíne volt a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szombati marosvásárhelyi ülése. Kelemen Hunor szövetségi elnök első ízben fordult szembe elődjével és mentorával, Markó Bélával, aki az elmúlt hetekben több ízben bírálta amiatt, mert feladni látszik a korábbi kis lépések politikáját, kifogásolta, hogy az RMDSZ is részt vett a nagy menetelésben, és a szórvány cserbenhagyásaként minősítette a székely autonómiatörekvések támogatását. Kelemen egyértelműen fogalmazott: nem lehet mozdulatlanul állva a csodára várni, eddigi eszköztárukat új elemekkel kell kiegészíteni.
 
2013-11-25: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kettős ünnep az ikerfaluban

Két jeles szülöttjére, a 120 éve elhunyt Berde Mózsára és az 50 éve elhunyt Pál Ferencre emlékezett tegnap Szentivánlaborfalva lakossága olyan ünnepséggel, amelynek szervezésébe beszálltak lelkészek, értelmiségiek, fiatalok és támogatók: családok, elöljárók, magánszemélyek. A készülődés több hónapot tartott – mégsem valamilyen zárórendezvényre hívták a közönséget, épp ellenkezőleg: a tegnap felavatott két emlékszobával az iskola utcafrontjára megálmodott helytörténeti múzeumot alapozták meg, amely az elképzelések szerint az ikerfalu minden jeles személyiségéről képet ad az utókornak.