Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Támogatás hűtőtank-vásárlásraKivitelezhetetlen a kormányhatározat

2013. november 26., kedd, Gazdakör

A november 6-án hozott 859-es számú kormányhatározattal tejhűtő tankok vásárlását segítő, úgynevezett minimis támogatás igénylését tették lehetővé, az illyefalvi LAM Alapítvány gyűléstermében agrár szakemberek és tejtermelők ennek kivitelezhetőségéről tárgyaltak. Mint kiderült, a támogatás gyakorlatilag elérhetetlen, a határozat olyan kitéteket tartalmaz, melyeket kevés esetben lehet teljesíteni.
 

Jó az ötlet, de a vonatkozó törvény­kezés hiányos – mondta a gyűlésen a Mezőgazdasági Kifizetési és Interven­ciós Ügynökség (APIA) Kovászna megyei irodájának igazgatója, Marius Popica. Véleményéhez csatlakozott Kön­czei Csaba agrárigazgató, mondva: jelenlegi formájában a megyében nem kivitelezhető a támogatási forma.
A visszásságokat elemezve elhangzott: nem elfogadható, hogy csak a legtöbb öttehenes gazdák egyesületei részesülhetnek a támogatásban. Az igényléskor létező állomány két éven keresztül nem változhat – ez lényegében a fejlődésnek, az állománynövelésnek szab határt. Az igénylőknek kétéves tejeladási szerződéssel kell rendelkezniük – ez a szabad kereskedelem jogát gátolja, lehetetlenné teszi jobb feltételek közötti szerződés megkötését. A rendelkezés szerint egy községben (akárhány települést is foglal magában) egy hűtőtank igényelhető, az is olyan egyesületen keresztül, amely a hűtőtankvásárlást céljai közt fogalmazza meg. Háromszéken évtizede működnek az egyesületek, egy községben akár több is, a törvény szerint most újakat kellene létesíteni – hangzott el. Visszás az is, hogy a hűtőtank-vásárlási kéréseket a polgármesteri hivataloknál kell iktatni, azok közvetítésével jut el az igény a kifizetési ügynökséghez.
Ötvös Mózes, a megye szarvasmarha-tenyésztői egyesületének elnöke kimondta: a szabályzatot úgy írták meg, hogy senki ne élhessen az előnnyel. Akik készítették, nem szakmabeliek – szögezte le.
Az illyefalvi gyűlés résztvevői elhatározták, átiratban értesítik a mezőgazdasági minisztériumot a rendeletben észlelt hibás megfogalmazásokról, konkrét javaslatokkal kérik ezek javítását. A folyamodványt Ötvös Mózes aláírásával tegnap elküldték Daniel Constantin agrárminiszternek és Dumitru Daniel Bo­tănoiu államtitkárnak is.
Az agrárminiszter kijelentése szerint a hűtőtankok vásárlásának támogatása során a kisgazdákat kívánják előnyben részesíteni, pontosabban, hogy 2014. január elsejével kezdődően eleget tehessenek az új tejminőségi kritériumoknak. Sok érintett viszont úgy véli: az agrártárca a kezét mossa, hogy az új minőségi elvárások elérése érdekében mindent megtett a gazdák szolgálatában. Ám azért fogalmazta elérhetetlennek a rendelkezést, mert a minisztériumnak való­jában nincs pénze ilyen kiadásokra.
 

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 578
szavazógép
2013-11-26: Nemzet-nemzetiség - :

Román újságírók Tőkés védelmében

Több román ellenzéki újságíró védelmébe vette Tőkés László európai parlamenti képviselőt, elítélve, hogy az 1989-es kommunistaellenes forradalom hősét meg akarják fosztani a Románia Csillaga Érdemrendtől.
2013-11-26: Gazdakör - Incze Péter:

Meghosszabbították a határidőt (Hegyvidéki juhtenyésztés)

A szerdai kormányülésen  meghosszabbították a kérések leadási határidejét a hegyvidéki juhtenyésztésben, így a kifizetési ügynökségnél a támogatásra jogosultak december 13-ig adhatják le az igényléseket.