Szilveszteri vígjáték SepsiszentgyörgyönAz elveszett levél

2013. december 31., kedd, Közélet

Különleges szilveszteri előadással várja nézőit a Tamási Áron Színház társulata: Ion luca Caragiale Az elveszett levél című közkedvelt komédiáját Zakariás Zalán rendezésében láthatják az érdeklődők ma este a színház nagytermében. Milyen bemutató lehetne aktuálisabb a 2014-es választási év küszöbén, mint Az elveszett levél, mely 1884-es ősbemutatója óta sikert sikerre halmozott, rendezők és színházak hírnevét öregbítette szerte a világon? – teszi fel a kérdést a bemutató kapcsán közleményében a színház irodalmi titkársága.
 

  • Jelenetek az előadásból. Fotó: Barabás Zsolt
    Jelenetek az előadásból. Fotó: Barabás Zsolt

Caragiale vígjátéka a drámairodalom azon művei közé tartozik, melyek színrevitele garantálja a közönségsikert, ezért nem véletlen, hogy a Tamási Áron Színházban szilveszteri előadásaként kerül műsorra ez a produkció. Zakariás Zalán rendezéseivel több alkalommal találkozhatott már a sepsiszentgyörgyi közönség, legutóbbi itthoni rendezése, a Tesztoszteron nagy kedvence volt a nézőknek.
Az elveszett levél bonyolult cselekményét igen egyszerű esemény határozza meg: egy megyei prefektus szerelmes lesz a konzervatív párt egyik befolyásos tagjának feleségébe, a neki küldött ömlengős szerelmes levél azonban elvesztődik valahol, és váratlanul a helyi liberális ellenzék nézeteit valló, politikai szerepre is áhítozó, önző és gátlástalan újságíró kezébe kerül, aki megzsarolja a nőt: ha nem segít neki, hogy megszavazzák jelöltségét, leközli a levelet a Kárpátok Harsonája című napilapjában. A levél felkavarja az egész várost, mocskos politikai játszmák, korrupt ügyletek követik egymást miatta, míg egy véletlen folytán villámgyorsan elcsitulnak a kedélyek, és helyreáll a rendes, megszokott abnormális állapot.
Mindig és mindenhol időszerű Caragiale klasszikusa – fogalmaznak a közleményben –, mert a hatalomért folyó politikai csatározások ritkán mentesek mocskos üzletektől, megvesztegetéstől és zsa­ro­lástól, a közösségi célok egyéni érdekeknek való alárendelésétől. A politikai élet visszásságai pedig állandóan tetten érhetőek „egy hegyvidéki megye székhelyén”, egy kisvárosban, ahol gyorsan terjednek a hírek, hamarabb közszemlére kerül a szennyes, és könnyebben lelepleződik minden fondorlat.
Az előadás szereplői: Kónya-Ütő Bence, Nemes Levente, Sza­kács László, Erdei Gábor, Márton Ló­ránt, Pálffy Tibor, Derzsi Dezső, Diószegi Attila, Nagy Alfréd/Szek­rényes László (m. v.) és Claudia Ardelean (m. v.). Az előadás elkészítésében a rendező munkatársai voltak: Kiss Zsuzsanna (jelmez), Csiki Csaba (zene), Kató Zsolt és Bakó Kincső (videó), V. Bartha Edit (ügyelő), Gazda Szende (súgó) és Csomós Tünde Tímea (technikai munkatárs). Annak érdekében, hogy a produkciót azok is megtekinthessék, akiknek nincs bérletük, vagy csak ideiglenesen tartózkodnak a városban, a szilveszteresti előadásra semmilyen bérlet nem érvényes – hangsúlyozza a színház.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2013-12-31: Közélet - Szekeres Attila:

Bölcs szívvel építsük életünk tornyát (Főpásztori köszöntés)

Hálaadással és örömmel köszöntjük egymást mi, emberek, nincs még egy nap, amikor annyi jóindulattal és jókívánsággal fordulunk egymáshoz, mint ilyenkor, új év kezdetén – írja Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke újévi főpásztori körlevelében. Arra buzdítja a keresztény embereket, az eltelt időszakról alapos számvetést készítve, Istenbe vetett hittel, bölcsen építsék életük tornyát, azaz a jövőt. Az  alábbiakban az egyházfő köszöntőjéből közlünk részleteket.
 
2013-12-31: Közélet - Fekete Réka:

Sérülteken spórol az állam

Januártól veszélybe kerül térségünk egyetlen, fogyatékkal élő felnőtteket foglalkoztató központja, a sepsiszentgyörgyi Írisz Ház működése, mert az állam több mint felére csökkentette az eddig is alacsonyan megszabott támogatást. Az érintettek és hozzátartozóik, a létesítmény alkalmazottai, támogatók és szimpatizánsok vasárnap közös imával hívták fel a figyelmet a szolgáltatás ellehetetlenítésére irányuló megszorításra.