Mi, hol, mikor?

2014. január 28., kedd, Mi, hol, mikor?

Színház
A sepsiszentgyörgyi Ta­mási Áron Színház ma 19 órától a nagyteremben W. Shakespeare Hamlet című színművét játssza Bocsárdi László rendezésében.

Könyvbemutató
Kettős könyvbemutatót tartanak ma 18 órakor Kéz­di­vásárhelyen a Vigadó eme­leti kiállítótermében: Bárdi Nándor Otthon és haza. Ta­nulmányok a romániai ma­gyar kisebbség történetéről, illetve L. Balogh Béni Ki­szolgáltatva. A dél-erdélyi magyar kisebbség 1940–1944 között című, nemrég megjelent kötetét ismerheti meg a hallgatóság. Az alkalomból Bárdi Nándor, az MTA TK Kisebbségkutató Intézetének munkatársa A budapesti kormányzatok Erdély-politikája a két világháború között címmel, L. Balogh Béni, a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársa pedig A II. bécsi döntés és a dél-erdélyi magyarság címmel tart előadást. Be­vezetőt mond Borcsa János kritikus, irodalomtörténész.


Előadóest
Közkívánatra Bicskei Simó Zsuzsanna színművésznő újra bemutatja A nagy titok kapuja című előadóestjét csütörtökön 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.


Zene
A kézdivásárhelyi Erzsé­bet Teremben (44-es Udvartér 1. szám) ma 18 órától, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében holnap 18 órától a marosvásárhelyi Tiberius vonósnégyes koncertjét hallhatják. A Tiberius vonósnégyes tagjai: Molnár Tibor (elsőhegedű), Lokodi Károly (másodhegedű), Mol­nár József (brácsa), Zágoni Előd (cselló).


Hitvilág
A sepsiszentgyörgyi Szent Benedek-plébánia za­rándoklatot szervez Csík­som­lyóra a szombati Mária-köszöntésre. Érdeklődni, je­lentkezni Hajdu Irénnél (0745 663 513) és Timár Emmánál (0751 669 061).


Csodalámpa Olvasóklub
A Bod Péter Megyei Könyvtár olvasásnépszerűsítő és szövegértést fejlesztő vakációs foglalkozást szervez negyedik osztályos sepsiszentgyörgyi diákoknak a téli vakációban, február 3–7. között. A Csodalámpa Olvasóklub arra vállalkozik, hogy irodalmi értékkel bíró, a résztvevők korosztályának és érdeklődési körének megfelelő olvasmá­nyok ajánlása és feldolgozása révén a gyermekeknek felmutassa az olvasásban rejlő lehetőséget. Ez pedig nem más, mint: fejlettebb önismeret, a világban való könnyebb tájékozódás, magabiztosság, jobb iskolai teljesítmény. A program hétfőtől péntekig 10–13.30 óráig zajlik ma­gyar nyelven. Olvasott művek: Tasnádi István A kőmajmok háza című regénye (Pagony, 2012) és Bátky András Mirka, avagy hogyan kell szeretni? című meséje (General Press, 2012), illetve Weöres Sándor, Kovács András Ferenc és Varró Dániel versei. Maximális létszám 15 fő.
Jelentkezni január 30-ig lehet telefonon (0267 351 609, 0751 144 484) vagy személyesen a könyvtár gyermek-részlegén. A helyek betöltése a jelentkezés sorrendjében történik.


Wass Albert-est
A Hatvannégy Vár­megye Ifjúsági Mozga­lom kézdivásárhelyi szer­vezete február 1-jén, szombaton 18 órai kezdettel Wass Albert emlékére szervez filmvetítést Kézdivásárhelyen az Erzsébet Teremben (44-es Udvartér 1. szám). A be­lépés díjtalan.


Képernyő
Az RTV1-en ma 15.30 órától: Az Útravalóban be­számolnak a Csíki Játékszín Semmi című előadásáról és az Evilági együttes Kincs című lemezének bemutató koncert­jéről. A Semmi Janne Teller dán írónő 2000-ben megjelent, betiltott, majd kötelezővé tett regénye alapján készült, a fiatalok nyelvén, kamaszok történetén keresztül szól olyan kér­désekről, amelyek folyamatosan, felnőttként is foglal­koztatják az embert. A Kincs az Evilági együttes harmadik lemeze, 14 dalt tartalmaz, többnyire saját szerzemények és megzenésített versek családról, szülőföldről, értékekről 14 zenész és egy színész elő­adásában.


Sürgősség, mentő
Január 20. és 26. között a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban tizenkét lány és tizenhét fiú született. A sür­gősségen összesen 562 személy jelentkezett: szív- és érrendszeri panaszokkal tizenhárman, agy-érrendszeri pana­szokkal huszonegyen, a traumát szenvedettek száma hét, sürgősségi sebészeti beavatkozásra szorultak tízen, belgyógyászati sürgősségi kezelésre huszonkilencen, gyermekgyógyászati sürgősségi beavatkozásra volt szüksége százötvenhárom gyermeknek.
Ugyanebben az időszakban a Kovászna Megyei Mentőszolgálat 359 hívást kapott, és ugyanennyi esethez szálltak ki a mentők. A hívások 35 százaléka nagyfokú sürgősség (agyvérzés, szívinfarktus, autóbaleset, kómás állapot, szülés), 65 százaléka kisebb fokú sürgősség, mely nem veszélyezteti közvetlenül a beteg életét (hasi görcsök, epe- és vesegörcsök, diabéteszroham, kisebb traumák, esés okozta törések). A 359 esetből 198-at a sepsiszentgyörgyi állomás látott el.


Kékfény
Elhunyt.
A kovásznai rendőröknek péntek délben jelentették, hogy G. G. (41) meghalt a lakásán. A nyomozás során kiderült, hogy a férfi holttestét az édesanyja találta meg az ágyban. Erőszakra utaló nyomokat nem találtak, így elszállították az igazságügyi orvosszakértőhöz, hogy megállapítsák az elhalálozás okát. (Rendőrségi tájékoztató)


Röviden
Tortoma Önképzőkör.
A baróti Erdővidék Mú­zeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órakor a Globális felmelegedés címmel Claudiu Cristian föld­rajztanár tart vetítéssel egybekötött előadást. Házi­gazda: Demeter Zoltán.
Találkozó. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Mű­velődési Házban ma 17 órától találkozót tart tagjainak a Gyárfás Jenő Amatőr Kép­zőművészek Szövetsége.
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pít­vány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 17 órától ovitánc: táncgimnasztika óvo­dásoknak, kis­iskolásoknak, 19 órától bo­dy-art – alakformáló moz­gásforma hölgyeknek. Te­lefon: 0722 233 774.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 17 órától aerobik ovisoknak, 18 órától aerobik I–IV. osztályosoknak, 19 órától step­aerobik. Tele­fon: 0722 243 234.
Szorgos kezek. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia könyvtárában a Kolping családhoz tartozó Szorgos kezek kézimun­kakörben ma 16–19 óráig kézműves- és népművészeti tevékenységekre várják az érdeklődőket. Telefon: 0727 273 056.
Guzsalyas. A sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapít­vány mai programja a Míves Házban: 16.30 órától tánc­ház gyermekeknek, 18 órá­tól kézműves-foglal­kozás, kézzel formálható agyag­edényeket készítenek.
Támogatócsoport. Szen­vedélybetegeket és hozzátartozóikat várják minden kedden 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermében. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni és jelentkezni a szemerjai lelkészi hivatalnál munkanapokon délelőtt vagy a 0757 489 778-as és 0757 352 541-es telefonon.
Nyílt nap. A Nicolae Colan-iskolában ma 9–11 óráig lehetőség nyílik be­tekinteni a Waldorf első osztály munkamódszereibe.
Elzárják az ivóvizet Sep­siszentgyörgyön ma 8–20 óráig a Liliom, a Mező utcában és az Otthon sétányon, Kézdivásárhelyen kedden 8–15 óráig a Fecske, Hóvirág, Mihai Eminescu, Szabadság, Új és Óvoda utcában.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2014-01-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a köpecbányai
id. KOVÁCS ISTVÁN
életének 85. évében elhunyt.
Temetése 2014. január 29-én 14 órakor lesz a családi háztól a helyi temetőben.
Pihenése legyen csendes.
A gyászoló család
14344
2014-01-28: Sport - :

Sepsi OSK–Târgoviştéi Chindia 1–4 (Labdarúgás)

Előkészületi mérkőzés. Az OSK gólját Berde István lőtte.