Wass Albertre emlékeztek

2014. február 3., hétfő, Közélet

A román hatalom által a mai napig háborús bűnösnek nyilvánított Wass Albert erdélyi magyar íróra emlékeztek szombat este a kézdivásárhelyi Erzsébet Teremben a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezésében.

  • (Fotó: HVIM)
    (Fotó: HVIM)

Az emlékest nyitányában Beke Tímea Reményik Sándor Eredj, ha tudsz című költeményét szavalta, majd a mintegy száz érdeklődő A látó ember: portré Wass Albertről című ötvenperces dokumentumfilmet láthatta, melyet 1998 januárjában Maksay Ágnes szerkesztő, Marius Tabacu rendező és Kötő Zsolt operatőr forgatott a Duna Televízió megbízásából. A film készítői halála előtt kis idővel az Amerikai Egyesült Államokban lévő lakásán keresték fel az írót, aki életéről, műveiről, szülőföldje iránti szeretetéről és erkölcsi hitvallásáról mesélt. A portréfilmben nemcsak Wass Albertről, hanem a korabeli erdélyi irodalmi életről, kortársakról is érdekes adalékok hangzanak el. Szőcs Csongor vármegyés szervező elmondása szerint azért esett a választás erre a dokumentumfilmre, mivel Koltay Gábor Adjátok vissza a hegyeimet! című, ugyancsak Wass Albertről szóló filmjét már sokan látták. (iochom)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 566
szavazógép
2014-02-03: Közélet - Fekete Réka:

Akiknek fontos a helyesírás

A folyamatosan változó nyelv, valamint a nyelvhasználat negatív vonásai kihatnak a helyesírásra, de a kézírás megszűnőben lévő gyakorlata miatt is romlik a helyesírás – véli Erdély Judit, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum Kazinczy-díjas magyar szakos tanára. A megyeközpontban hétvégén tartott Implom József országos helyesírási verseny résztvevői vi­szont azt bizonyították, számukra fontosak anyanyelvünk írásszabályai.
 
2014-02-03: Közélet - :

Gazdaévkönyv és gazdák találkozása

Az Erdélyi Gazdaévkönyvet mutatták be szerkesztői péntek délben Baróton, majd megyei és helyi szakemberek bevonásával megbeszélésen vitatták meg a mezőgazdaság néhány sokakat érintő kérdését. A 7határ portál szerkesztői bizodalmukat fejezték ki: az évkönyvet eredményesen forgatják, sok jó ötletet merítenek belőle a gazdálkodók.