Megnyílt a magyar Rockmúzeum

2014. február 8., szombat, Magazin

Csütörtökön megnyílt a Rockmúzeum, a MagyaRock Hírességek Csar­noka az angyalföldi RaM Colosseumban. Az állandó kiállításon a hatvanas évek elejétől mutatják be a magyar rockzene történetét korabeli plakátok, fotók, hangszerek, zenészrelikviák segítségével.
 

  • Tarlós István főpolgármester (balról) és Tóth József, a XIII. kerület polgármestere (középen) gitárokat próbál ki a Rockmúzeum megnyitóján Fotó: MTI/Kallos Bea
    Tarlós István főpolgármester (balról) és Tóth József, a XIII. kerület polgármestere (középen) gitárokat próbál ki a Rockmúzeum megnyitóján Fotó: MTI/Kallos Bea

„Örvendek, hogy létrejött a múzeum, mert nem szabad elfelejteni azt a világot, életérzést, hangulatot, amely a magyar rockzene indulásához kötődik” – mondta beszédében Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Tóth József XIII. kerületi polgármester arról szólt, hogy nemcsak a magyar, hanem az egyetemes zenekultúra is gyarapszik egy új intézménnyel. „Itt, a kerületben számos kiváló klub működött a hatvanas években,  a Bosch, a József Attila Művelődési Központ, itt lakott Szörényi Levente, Tátrai Tibor, Radics Béla, akiről utcát neveztünk el, és szobor őrzi emlékét Angyalföldön” – mondta Tóth József.
A múzeum egyik megálmodója, B. Tóth László rádiós műsorvezető kitért arra, hogy a múzeum 810 négyzetméteren állít emléket a magyar rockzene elmúlt ötven évének. Mint elhangzott, másfél évvel ezelőtt Kelemen Andrással, az Old Boys gitárosával közösen határozták el, hogy létrehozzák a múzeumot. Megalapították a MagyaRock Híressé­gek Csarnoka Egyesületet, amely a RaM Colosseumban talált otthonra, ide kerültek a zenészek, magánszemélyek régi relikviái. Az állandóan bővülő kiállításon – amelyhez továbbra is várják a felajánlásokat – látható például Radics Bé­la híres szamurájfejes pólója, Szörényi Levente első és egyik utolsó gitárja, az Omega első füstgépe, gitárok, orgonák, dobok, erősítők, orsós magnók, fotók, ré­gi Edda-, Beatrice-, Fonográf-, Piramis-, Omega-, P. Mobil-plakátok. „Történelem, politika, múlt: a Szabad Európa Rádió teljes stúdiója megtekinthető a Rockmú­zeumban” – tette hozzá B. Tóth László.
A kiállítás egyelőre 1989-ig követi nyomon a magyar rockzene történetét, mától látogatható minden szombaton és vasárnap. A MagyaRock Hírességek Csarnoka megtalálható a Facebookon, valamint a még fejlesztés alatt álló www.rockcsarnok.hu honlapon is.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2014-02-08: Magazin - :

Jancsó Miklósra is emlékeznek

Wes Anderson amerikai rendező Grand Hotel Budapest című alkotásával csütörtökön nyílt meg és február 16-ig tart a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale, amelyen idén húsz alkotás versenyez a legjobb filmnek járó Aranymedvéért, valamint a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüstmedvékért. A világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján megemlékeznek a közelmúltban el­hunyt filmes nagyságokról, így Jancsó Miklós rendezőről is.
2014-02-08: Magazin - :

Chaplin egyetlen regénye

Megírása után több mint hatvan évvel, először jelent meg Charlie Chaplin egyetlen regé­nye, amelyből a filmcsillag utolsó jelentős alakításának tartott, Rivaldafény című film készült.