Gyermekként szeretni a földet

2007. június 21., csütörtök, Faluvilág
A zalánpataki Tímár Robi az ötödik osztály első felét a Sepsiszentgyörgyi Református Kollégiumban végezte, nem is rossz eredménnyel, alulírott már onnan ismerte. Az otthont, a családot, az otthagyott gazdaságot azonban feledni ott sem tudta.

Édesanyját unszolta, vigyék haza. Így lett Robi a szárazajtai Abod Mihály Általános Iskola tanulója. Általánosa itt azért lett gyengébb, mint Szentgyörgyön, mert a tanulás helyett otthon délután a munkát választotta. Nem a játék, a munka az ő szórakozása.

Iskolából útban hazafelé találkoztunk vele, nem ellenezte, hogy a Háromszék oldalaira kerüljön. ,,Kitetethet, ha akarja" — mondta. De mert nem a bőbeszédű gyerkőcök közé tartozik, másoktól hallottuk: ,,ekkora mazúrmunkás gyermeket ebben a korban ritkán látni!" Édesapja, Tímár Ferenc elmondta, hogy a legnehezebb munkát is megkóstolja: ,,higgye el, kezemből kivette a kaszálógépet!"

Reggeliben telefonon kerestük, kissé szorongva, hogy nincs-e még ágyban, hiszen itt a vakáció.

— Jaj, Robi rég elment az apjával, fuvaroznak az erdőn Tányistában! — mondta édesanyja, Tímár Éva. — Szereti a mezőt, az erdőt és a gazdaságot. Rendesen kaszál, és ötéves kora óta megfeji a tehenet. Eddig fejőgéppel fejtünk, mert sok volt a tej, de most kézzel, mert megapadt. Volt nekünk egy fekete tehenünk, amelynek könnyen járt a teje, azzal gyakorolta a kézi fejést Robi! Nincs, amit csinálnunk, ha ő jobban szereti a munkát, mint a tanulással való haladást, hát legyen.

Mi sokakkal együtt hinni merjük, hogy ekkora ambícióval Robi nyerő lesz a hirtelen fordulattal megváltozott életpályáján is. A munka szeretete hátha megtartja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1453
szavazógép
2007-06-21: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Erdőt és szántót kér vissza a görögkeleti egyház

Kevés az olyan település a megyében, ahol annyira bonyolult lenne a föld- és erdővagyon tulajdonjogának helyzete, mint ebben a faluban. A málnási önkormányzat évek óta igyekszik ezeket törvényes keretek közt rendezni.
2007-06-21: Közélet - Mózes László:

Uzonban újramérik a földeket

Székely kapui már Uzonnak is vannak - Albert Levente felvétele
Az uzoni községházán mostantól vehetik át a földtulajdonosok azt a térképcsomagot, amely szentivánlaborfalvi, uzoni és bikfalvi mezőgazdasági területek újramérése alapján készült el. A tulajdonjogi helyzet tisztázása, illetve a parcellák azonosítása ezzel azonban még nem zárul le. Háromszéken Uzon kezdte el elsőként közel 6800 hektárnyi földje újramérését, ugyanezt tették Illyefalván és Szárazajtán is. Az eljárás bonyolult, ám a tulajdonosok nagyobb része reméli, hogy így sikerül tiszta vizet önteni a pohárba. Persze, vannak, akik továbbra is szívesebben horgásznának a zavarosban.