Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Székelyföldi faipari klaszterhálózatot alakítanakKeresik a kiutat

2014. március 7., péntek, Közélet

Hargita és Kovászna megyei szakemberek, elöljárók, az erdőgazdálkodásban és a faiparban érdekelt cégek, tulajdonosok és közületek képviselői találkoztak tegnap Sepsiszentgyörgyön, hogy az ágazatban felmerülő kérdéseket megvitassák. Abban mindenki egyetértett, hogy Székelyföld egyik legfontosabb gazdasági erőforrásának felhasználásában közösen kell lépni – ám a Rétyre tervezett óriásbefektetés által is kialakult helyzet megítélésében megoszlanak a vélemények.
 

A ProWood Regionális Faipari Klaszter által szervezett konferencia fő témája egy egész Székelyföldet átfogó faipari klaszterhálózat életre hívása, illetve közös faipari arculat megteremtése volt. Az előadók egyike sem kerülte meg a Rétyre tervezett óriásberuházást, annak lehetséges hatását az egész ágazatra. Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke szerint az erdőre helyi erőforrásként kell tekinteni, és a legmagasabb feldolgozási szintet célozzák meg. Ez nem csupán a fagazdálkodás, hanem az egyéb erdei javak vonatkozásában is követendő. Mindezt a helyi szereplők széles körű együttműködésével le­het elérni – hangsúlyozta az elöljáró. Tamás Sándor emlékeztetett: a mintegy 650 ezer hektár székelyföldi erdő többsége magán- és önkormányzati kézben van, csupán 160 ezer hektár maradt az államnál, ezért elsősorban rajtunk múlik, hogyan gazdálkodunk vele. Az osztrák befektetés kapcsán a Kovászna Me­gyei Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a beruházás hatásainak megítélésében figyelembe kell venni a fagazdálkodás három alapvető pillérét: az erdőgazdálkodást, a fakitermelést és a fatelepítést, ezeket egységes szemléletben kell kezelni. Mint mondta, jelenleg Há­rom­székről mintegy 70 ezer köbméter rönkfát egyenesen Kínába szállítanak. Tánczos Barna szenátor a készülő erdőtörvény-módosításról beszélt, amelynek vitája hamarosan újrakezdődik. A politikus egyebek mellett olyan, az Arbor Szövetségtől kapott javaslatot kíván beépíteni a jogszabályba, amely a rönkfakereskedők számára kötelezővé teszi a vásárolt famennyiség legalább felének helybeni feldolgozását. A konferencián Dan Bănacu igazgató bemutatta a Schweig­hofer Holzindustrie által néhány éve felvásárolt kománfalvi, Baco nevű, bútorlapokat gyártó üzemet, amely néhány év alatt mintegy 7,5 millió eurós beruházás révén piacvezető lett az országban, de számítanak rá az európai piacon is.
A faiparban már létező két klaszter – a székelyudvarhelyi Régiófa és a sepsiszentgyörgyi ProWood –, valamint a csíki és gyergyói cégeket képviselő szövetségek a konferencia után tartott közös sajtótájékoztatójukon bejelentették: szándéknyilatkozatot írnak alá a székelyföldi klaszterhálózat létrehozásáról, amely a fafeldolgozók érdekeit hatékonyabban tudja érvényesíteni az új piaci helyzetben és a jogalkotásban. A tájékoztatón elhangzott, ha nem lépnek kellő súllyal és hatékonysággal, elérhető árú nyersanyag nélkül maradnak, a rétyi óriásberuházás gyakorlatilag elszívja előlük a levegőt. A kínai rönkexport miatt termé­keikkel már most versenyképtelenek az olcsó keleti dömpingárak mellett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2014-03-07: Közélet - Fekete Réka:

Gyenge eredmények a próbavizsgán (Nem állnak jól a nyolcadikosok)

Sokan hiányoztak a februárban megtartott országosan egységes próbafelmérőn, a gyenge eredmények pedig arról tanúskodnak, van még pótolnivalójuk a háromszéki nyolcadikosoknak. A megyei átlag hasonló az országoshoz, de románból Hargita megye után nálunk a leggyengébb a diákok teljesítménye.
 
2014-03-07: Közélet - :

Visszafogott falánkcsütörtök

Idén Kézdivásárhelyen egyetlen vendéglátóegység, a Veres Géza tulajdonában levő Vadrózsák étterem kapcsolódott be a nálunk falánkcsütörtökként ismert rendezvénybe, amelynek az anyaországban torkoscsütörtök a neve.