Tizenkét pont a jelennek

2014. március 17., hétfő, Közélet

Részben újrajátszották, részben újra is fogalmazták a valamikori március 15-ei eseményeket szombaton a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjai és az Osonó színházműhely fiataljai.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A gyülekezőt délelőtt 11 órára a Teinbe hirdették meg (felvételünk), ekkor már többen körbeszaladtak néhány utcát, és kifaggatták a válaszolni hajlandó járókelőket arról, hogy mi az, amit a mai társadalmi berendezkedésen változtatni kell. Így állt össze régi mintára a jelenlegi követeléslista, amelyet egy belvárosi nyomdában – annak „lefoglalása” után – ki is nyomtattak. Ki is derül belőle, hogy Mit kíván a magyar nemzet 2014-ben:
1. Autonómiát.
2. A látszategyenlőség helyett valós egyenlőség legyen a nemzetiségek között.
3. Emberi körülmények és munkahelyek biztosítását.
4. A politika, az oktatás és a kultúra szétválasztását.
5. Az oktatás megreformálását.
6. Az egészségügy korszerűsítését.
7. A hazai termékek védelmét és a multik korlátozását.
8. Tudatos és hozzáértő gazdálkodást.
9. Az emberek éljenek szabadabban a jogaikkal.
10. Ingyenes felsőoktatást.
11. A korrupció megszüntetését.
12. A nyugdíjak emelését.
A megfogalmazottakat ki is hirdették, mégpedig a központi piacon, ahol azonban néhány alkalmi hallgató szóvá tette, hogy a béremelés kimaradt. Igen, mert az aktív korosztálybeliek megtagadták a feleletet – magyarázták a diákok, de aztán énekelni kezdtek, és ez már mindenkinek tetszett. Két forradalmi dal és vers után megváltozott a hangulat, többen is derűsen integettek a távozó ifjúság után.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2014-03-17: Közélet - Farkas Réka:

Gábor Áron élete képregényben

Évről évre megújul Sepsiszentgyörgy központjában a Bodok Szálló előtti tér rútságát is elfedni hivatott körkép, először 2011-ben vált a március 15-i ünnepségek „főszereplőjévé”, akkor az Erdély-körkép reprodukciója díszítette, egy évvel később 1848-as csatajelenetek kerültek rá, tavaly a Virtuális Székelyföld honlap fotói. Idén a Gábor Áron Év jegyében a székely szabadságharcos életének jelenetei elevenednek meg klasszikus képregényeket idéző ábrázolásban, Damokos Csaba munkájaként.
 
2014-03-17: Közélet - Váry O. Péter:

A szabadságért harcolni

Gábor Áron-hangsúlyú ünnepet tartottak idén a kökösiek, az elmúlt években kialakult forgatókönyv szerint: ünnepi istentisztelet a református templomban, ahol ezúttal Buzogány Csoma István unitárius lelkész hirdetett igét, diákok előadása ugyanott, majd az ünneplő közönség a Feketeügy partján levő emlékműnél koszorúzott és hallgatta meg az alkalmi beszédet.