Hazatért Ottó és FanniEurópai gólyafalu címre pályázik Háromszék

2014. április 2., szerda, Közélet

Folytatják idén is a webkamerás gólyavalóságshow-t Háromszéken, illetve más ma­darak bekamerázott fészkét is figyelemmel követhetik az érdeklődők, sőt, egy pluszban levő felvevőgépet állatbarát program indítására ajánlanak fel – ez az eredménye a Rara Avis Madártani Egyesület, a Sepsi Rádió és a Vadon Egyesület összefogásának. Utóbbi – hogy ne csak Izland vagy az Amazonas vidéke legyen fotós­paradicsom – nemzetközi természetfotó-pályázatot is meghirdetett.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Egy gólyafészek bekamerázásának ötletét régebb felvetette Kelemen László, a Rara Avis egye­sület vezetője, megvalósítása tavaly vált lehetővé, az oltszemi gólyacsalád életét élőben lehetett követni a Sepsi Rádió honlapján. Volt is nagy érdeklődés a gólyavalóságshow iránt, olyannyira, hogy idén újra beüzemelték a kamerát. Sőt, egy másikat is felszereltek a fészektől valamivel távolabb, ezt az indokolta, hogy tavaly számtalan alkalommal a gólyapár furcsa reakciójára a közvetlen vagy távolabbi környezetben zajló történések ismerete nélkül nem tudtak magyarázatot adni – ismertette Grubisics Leven­te, a rádió vezetője. A gólya­pár egyébként már meg­érkezett, március 20-án Ottó, 24-én Fanni, túl vannak a párzási időszakon, jelenleg csak a tojó tartózkodik a fészekben, a hím pár napja eltűnt.
A Rara Avis egyesület évek óta zajló gólyaprogramja most új fejezethez ért, idén megpályázzák az Európai gólyafalu kiírást, és Barátosnak jó esélye van, hogy Romá­niában elnyerje ezt a címet – mondta el Kele­men László. Barátos, Orbaitelek, Páké körze­tében évek óta természetes módon szaporod­nak a gólyafészkek, tavaly negyvenkettőt számoltak (amúgy a múlt esztendő kiemel­kedően jó év volt a gólyák gyarapodása szempontjából is, ami harminc éve nem fordult elő térségünkben, hat fiókát is nevelt egy pár, de nagyon sok fészekben öt tojást költöttek ki). A gólyafalu cím hosszú távon hozna eredményt, a helyi közösség prog­ramokat építhet rá, akár gólyafesztivált is, mint tették a Szatmár megyei Érendér telepü­lésen, mely évek óta e cím birtokosa Ro­mániában – magyarázta Kelemen László.
Fészkek bekamerázásával a Vadon Egye­sület is foglalkozik, ők eleve a nem szokvá­nyos életterek megmutatását tűzték ki célul, így került sor egy vörös vércse család odújának filmezésére az illyefalvi református templom tornyában, az ottani történések szintén élőben követhetőek a Vadon.ro hon­lapon – mutatta be az egyesület programját Demeter János ügyvezető igazgató. Egy másik kamerát egy tizennyolc méter magas fán levő fészekre helyeztek fel, hogy annak lakói kik lesznek, még nem tudni, hiszen megfordult ott már több madár, de még egy sem vette birtokába. Erről nem tudnak élő közvetítést sugározni, háromnaponta az el­múlt időszak sürítményét teszik fel a hon­lapra. Egy harmadik kamerájuk pedig „kiadó”, Demeter János azt mondta, azok jelentkezését várják, akik érdekes állatok – nem feltétlenül madár, lehet az nyest is például – fészkét javasolják bekamerázásra, ez lesz az állatbarát programjuk, évente Állatbarát-díjat is szándékszanak kiosztani. Amúgy a kamerázásról Demeter János elmondta, fekete gólya fészkére szerettek volna egyet felszerelni, de egyetlen ilyen fészekről tudnak a megyében, az is nehezen meg­közelíthető helyen található. Holott elég sok a fekete gólya Háromszéken, ám ellentétben fehér párjával, nagyon félénk madár, ha fészke közelében megzavarják, akár kis fiókáit is képes el­hagyni, új helyet keresve magának.
A Transnatura (Erdély és a természet szavak összevonásából kialakított megne­vezés) nemzetközi természetfotó-pályázatot tegnap hirdette meg a Vadon Egyesület, ennek célja, hogy régiónkat is felfedezzék a természetfotósok, hiszen nem csak féltucatnyi hely van a földkerekségen, ahol gyö­nyörű felvételeket lehet készíteni. Idén még nem, de jövőtől az Erdélyben készült természetfotókat külön kategóriában versenyeztetik, a pályázat eredményhirdetését és díjazását július 4-én fesztivállal kötik össze, melyen többek között természetzene-koncert is hallható majd.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2014-04-02: Közélet - Fekete Réka:

Egyetem az iskolákban

Változatos tematikával indít interaktív ismeretterjesztő előadás-sorozatot Az iskola másként héten a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem erdélyi magyar tannyelvű iskolákban. A cél, hogy szélesítsék a diákok érdeklődési körét, és segítsenek abban, hogy tudatosan válasszanak egyetemet.
 
2014-04-02: Világfigyelő - :

A NATO bekeményít (Ukrán válság)

A NATO felfüggeszt minden gyakorlati polgári és katonai együttműködést Oroszországgal – döntöttek tegnap Brüsszelben az észak-atlanti szövetség tagállamainak külügyminiszterei. A tanácskozásról kiadott nyilatkozat a döntés indokaként a Krím félsziget Orosz­ország által történt bekebelezésére hivatkozott.