Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Keresztelő az árkosi ferences nővéreknél

2014. április 4., péntek, Nyílttér

Öt kisgyermeket keresztelt meg nemrég Böjte Csaba ferences szerzetes az árkosi Irgalmasság Anyja Kismamaotthonban. Az otthont 2004-ben, külföldi segítséggel hozta létre a Pro Vita Hominis Életvédő Társaság, amelynek vezetője dr. Kovács Zita gyermekorvos.

2005-ben az intézményt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vette át, és a ház működtetésére felkérték az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővéreinek közösségét, akik azóta is nagyon szépen irányítják azt. Példaképük a Boldogságos Szűzanya, aki a gyermeket váró Erzsébet mellé állt, és szolgáló szeretettel ott is maradt, míg szükség volt a segítségére.
A nővérek saját otthonukba fogadják be a bajban lévő, gyermeket váró édesanyákat. Az évek során már több mint ötven kisbaba született gondoskodó felügyeletük alatt – tudtuk meg Csaba testvértől. A kismamát kórházba viszik szülni, de mindazt a szolgálatot, amit ilyenkor a családnak, a férjnek kellene nyújtania, a nővérek szeretettel átvállalják. A bajba került, magányos anyák személyesen vagy a helyi plébános, szociális munkás segítségével jelentkezhetnek szülés előtt, az otthonban szállást és teljes ellátást kapnak. A befogadott nőktől nem kérdezik, honnan jönnek, de talpra kell állniuk, alkohol, kicsapongás a házban nincs, és a közösség részeként önmagukat, szobájukat szépen rendben is kell tartaniuk. A házvezetés, gyermekgondozás, főzés, takarítás titkaiba a kedves nővérek próbálják beavatni a ház lakóit. A gyermek születése után néhány hónaptól egy évig terjedő időszakot maradnak az anyák gyermekeikkel az otthonban, ezalatt fizikailag és lelkileg erősödnek, és segítséggel rendezhetik szétzilált kapcsolataikat is (a rokonokkal, hatóságokkal stb). A kirepült anyukákat számon tartják, erejükhöz mérten tovább is támogatják a nővérek, mint igazi kedves nagynénik, nagymamák. Csaba testvér elmondta: az anyák közül néhányan a társadalom legszéléről jönnek. Sokszor megcsodálta, ahogyan a nővérek befogadják őket, és mindenüket megosztják ezekkel a becsapott, kihasznált, sokszor meggyalázott lányokkal, nőkkel. Együtt főznek, étkeznek, és előfordul, hogy egy-egy baba sírására a nővérek hamarabb reagálnak, mint az édesanya. Milyen nagyszerű, hogy a ferences nővérek jóvoltából Erdélyben ma szállást talál az ajtón kopogtató szent család!
– Az évek során tapasztaltuk, hogy erre az alázatos szolgáló szeretetre szükség van, és hogy jó dolog a kiszolgáltatott édesanyákon segíteni. A ferences szerzetesek dolga nem az, hogy bárki felett ítélkezzenek, hanem hogy gyógyító, irgalmas szeretettel befogadjuk a bajbajutottakat. Sajnos, azt tapasztaltuk, hogy ajtónkon mind többen kopogtatnak, ezért a kedves nővérek nekiálltak egy tágas, szép otthon építésének. A munkálatok haladnak, és ha a gondviselő Isten küld támogatókat, akkor a nyár folyamán el is készül, és ősztől még több magányos, a hideg tél elől menekülő édesanyát képesek leszünk befogadni – vázolta a további terveket Böjte Csaba. – Természetesen nemcsak anyagiakkal lehet ezt a szép, Istennek tetsző munkát támogatni, hanem önmagunk odaszentelésével is! Az aratnivaló sok, és mi imádságos szeretettel várunk és fogadunk olyan lányokat, fiúkat, akik Szent Ferenc szellemében, szerzetesként vagy szerzetes nővérként a legkisebbek szolgálatára szeretnék szentelni életüket.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1004
szavazógép
2014-04-04: Nyílttér - :

Olvassunk!

A jó hír szellők szárnyán jött. Kikelet havának utolsó napjaiban a betűket szeretők népes tömege egy új könyvesbolt megnyitásáról értesült.
2014-04-04: Nyílttér - Pálmai Tamás:

Intelem (Békési levelek)

Mostanság „sláger” lett Wass Albert Üzenet haza című verse. Hallhattuk jó, rossz, magával ragadó, sodró, megríkató vagy teljesen újszerű előadásmódban. A napokban Ferenc pápa is üzent „haza”.