Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A vers, mint olyan

2014. április 11., péntek, Közélet

Nem tudom, manapság ki olvas verset, de látok olykor mélázó tekintetű kislányokat vékonyka kötettel kezükben céltalan bolyongani. Nem tudom, manapság ki olvas verset, de látni még nyomát az aszfaltra festett hosszú egysorosnak az Erzsébet parkban. Nem tudom, manapság valaki olvas-e verset, pedig az olyan jó. Nem tudom, mitől, hisz olykor esetleges a szavak egymásmellettisége, olykor könnyezésre fakasztóak a rímek, olykor hangos kifakadást eredményezőek. Máskor csak a csend.
A versolvasás magányos műfaj.

Hogy most mégis közösségi élményként való megélésére szólítanak Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen – hogy szűkebb pátriánkban maradjunk –, arra József Attila születésnapja szolgáltatja az alkalmat. Hogy miért épp az övét választották a magyar költészet ünnepének, arról lehetne vitázni, de felesleges. Választ esetleg a Bod Péter Megyei Könyvtár Verskaland kezdeményezése szolgáltathat, kíváncsian várom, a dobozba dobott versidézetek közt milyen aránnyal szerepelnek majd sorai. A Verskaland egyben jó lehetőség annak felmérésére is, hányan és milyen verseket olvasnak mifelénk ebben a poézisre nem igazán hajlamos korszakban. Miként arra is, hányan veszik a fáradságot, hogy kedvenc verssoraikat papírra vessék, a cetlivel a könyvtárig elzarándokoljanak.
De ez még nem közösségi élmény. A versnek élőben megélésére Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház, Kézdivásárhelyen az Erdélyi Magyar Írók Ligája szervezésében nyújtanak lehetőséget. A megyeszékhelyen Kovács András Ferenc a saját verseiből összeállított produkciót mutatja be, előadásként, mert ne feledjük, KAF már színházat is vezetett. És az sem mellékes, hogy a legjobb kortárs erdélyi magyar költők egyike. Vagy éppenséggel az is, de ezt az előadásra begyűlő közönség számán lehetne – nem szentenciajelleggel – felmérni. A céhes városban heten tartanak felolvasást, mindannyian a fiatalabb generációk képviselői – ami nem jelenti azt, hogy költészetük bár fikarcnyit is kevésbé lenne értékes. A vigadóbeli versünnep a különböző egyéniségek sokszínűségével válik érdekessé.
És mindenütt, ahol az említetteken kívül bár csak kis mementóját is tartják a versnek, iskolákban, kocsmákban, otthoni magányban – ünnep legyen ama néhány pillanat.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1158
szavazógép
2014-04-11: Közélet - Iochom István:

Gasztronómiai kiállítás Kézdivásárhelyen (Iskola másként)

A rossz idő ellenére tegnap Kézdivásárhelyen is folytatódtak az Iskola másként hét rendezvényei. A kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskola korszerű étkezdéjében délelőtt a közélelmezési osztályok tanulói tizedik alkalommal állítottak ki általuk otthon elkészített hagyományos székely ételeket és süteményeket.
 
2014-04-11: Sport - :

Foghíjas forduló (Bowling)

Mindössze négy mérkőzést tartottak a sepsiszentgyörgyi Business Liga tavaszi idényének hetedik fordulójában.