Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

SzerbiaAleksandar Vučić alakít kormányt

2014. április 23., szerda, Világfigyelő

Aleksandar Vučićot, a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) elnökét bízta meg kormányalakítással Tomislav Nikolić köztársasági elnök. A döntés senkit nem lepett meg, miután a március 16-i előre hozott parlamenti választásokon az SNS abszolút többséget szerzett, a 250 parlamenti mandátumból 158-at kapott.
 

  • Büszke arra, hogy megváltozott
    Büszke arra, hogy megváltozott

Vučić ígéretet tett arra, hogy tisztességesen és szorgalmasan dolgozik, illetve igyekszik Szerbia számára jó döntéseket hozni. Szerinte az új kormány a következő 3–4 évben Szerbiából egészséges és tisztességes államot farag. Hozzáfűzte, hogy Szerbia nehéz és komoly reformok előtt áll, de nem a következő választásokért, hanem a jövő fiatalságáért fog dolgozni.
Aleksandar Vučić a hét végéig összeállítja kabinetjét. A várakozások szerint a haladó párti politikusok mellett szocialista és pártfüggetlen tagjai is lesznek a 17 fős kormánynak. A Vajdasági Magyar Szövetség a végrehajtó hatalomban államtitkári szinten vesz részt. A legnagyobb délvidéki magyar párt azt követően lépett koalícióra az SNS-szel, hogy programjuk bekerült Vučić kormányprogramjába is.
Aleksandar Vučić 1993-ban, 23 évesen csatlakozott a Vojislav Seselj vezette szélsőséges, nacionalista Szerb Radikális Párthoz (SRS), és még abban az évben a párt parlamenti képviselője lett. 1995-től már az SRS főtitkára volt. Az 1992 és 1995 közötti boszniai háború idején azzal tűnt ki politikustársai közül, hogy kemény hangvételű beszédekben véd­te a boszniai szerbek lépéseit. 1995 nyarán – néhány nappal azután, hogy a boszniai szerbek mintegy nyolcezer muszlimot gyilkoltak meg Srebrenicában – például azt mondta: „ha meggyilkoltok egy szerbet, mi száz muszlimot gyilkolunk meg”. Vučić 1998 és 2000 között a Mirko Marjanović vezette kormány hírközlési minisztere volt. Amikor 2008-ban az SRS kettészakadt, Aleksandar Vučić is az újonnan megalakult jobbközép, Európa-párti Szerb Haladó Párthoz csatlakozott. Poli­tikai elemzők szerint 2008-ban Vučić politikája 180 fokos fordulatot vett. Mérsé­keltebben fogalmazott, konzervatívabbnak mutatta magát a korábbiaknál, a nacionalizmust pedig egy pro-európai, megfontoltabb politizálás váltotta fel. 2010-ben például a srebrenicai mészárlást már szégyenletesnek nevezte. 2012 óta számos alkalommal rótták fel neki, hogy nemrégiben még teljesen más retorika volt jellemző rá. Ezekre a vádakra Vučić minden alkalommal ugyanazt a replikát adta: Nem tagadom, megváltoztam, és erre büszke vagyok. Kétségtelen, hogy Aleksandar Vučić az utóbbi két évben jelentősen javított Szerbia megítélésén: gazdasági reformokat hirdetett, befektetőket vonzott az országba, közreműködésével megkezdődtek az uniós csatlakozási tárgyalások Belgrád és Brüsszel között, és a Koszovóval való kapcsolat rendezése is elindult.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 181
szavazógép
2014-04-23: Közélet - Bokor Gábor:

Befektetés a tiszta vízért

Szabad utat kapott az Uzonba tervezett állatitrágya-lerakat és komposztkészítő telep finanszírozása. A telepet a volt szeszgyár ülepítőjének területén alakítják ki, felülete eléri a tíz hektárt.
 
2014-04-23: Világfigyelő - :

Rehabilitálják a krími népeket

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn bejelentette, hogy aláírta Az örmény, bolgár, görög, krími tatár és német népesség rehabilitációjára vonatkozó intézkedésekről, valamint újjászületésük és fejlődésük állami támogatásáról címmel kiadott rendeletet.