Munkálkodnak a pákéi reformátusok

2014. április 24., csütörtök, Közélet

Jó ütemben halad a pákéi református templom felújítása: a cserepezés befejezés előtt áll, majd az esőcsatornák felszerelése következik.

  • Pénzt keresnek a Görög-kripta felújítására
    Pénzt keresnek a Görög-kripta felújítására

Az eddigi javításokat a megyei tanácstól elnyert pályázati pénzből finanszírozták, ami még hátravan, önerőből fizetik – mondta el érdeklődésünkre Izsán Antal református lelkipásztor.
Az új, segesvári cserép alá új lécezet került, ezt a pákéi református egyházközösség csomakőrösi erdőiből kivágott fából állították elő. Megvan már a várfaljavításhoz szükséges homok, a hívek önkéntes munkája pedig ugyancsak fontos a kisebb munkák elvégzésében – hangsúlyozta a lelkész.
A megyei tanács tavaly és tavalyelőtt 1000–1000 lejt folyósított az egyházköz­ség működési költségeinek fedezésére és 2000–2000 lejt templomjavításra. Állag­megőrzésre idén nem pályáztak, inkább az imaház javítására kértek pénzt. Ezt nem hagyták jóvá a pályázatok elbírálói, a működési költséghez az ezerlejes hozzájárulást viszont igen.
Az imaház és a hozzá tartozó telek az 1860-as években, Görög György esperes lánya, Róza adományaként került a pákéi reformátusok tulajdonába. Az egyik termet a pákéi fiatalok szervezete használhatja, ifjúsági házként kívánják működtetni. Sür­gős javításra szorulna az imaház kertjében lévő Gö­rög-kripta is, egyelőre nem tudják, hol pályázhatnának az ehhez szükséges pénzre – mondta el a lelkész.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2014-04-24: Közélet - Szekeres Attila:

Sepsibodok és Lemhény pályázott (Orvosi rendelők)

Két önkormányzat nyújtott be pályázatot a háromszéki megyeházára orvosi rendelője felújításának támogatására.
2014-04-24: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Tonnányi húst vontak ki forgalomból

Közel ötvenezer lej pénzbírságot szabtak ki a hatóságok a hónap eleje óta zajló, átfogó élelmiszer-biztonsági ellenőrzések során. Több mint ezer kilogramm élelmiszert, jobbára húst és húskészítményeket vontak ki forgalomból, a szakemberek által leggyakrabban tapasztalt rendellenesség a lejárt szavatosságú élelmiszerek forgalmazása és tárolása az eladóterekben, valamint a tájékoztató címkék hiánya.