A hagyományos magok megmentéséért

2014. április 29., kedd, Gazdakör

A Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért útjára indította a Ha­gyományos magok – a biodiverzitás megőrzésének kulcsa elnevezésű projektjét, amelyet az EGT 2009–2014 finanszíroz, a Civil Támogatási Alap Ro­mániában program keretében a Fenn­tartható fejlődés témakörben, 150 000 euró értékben.

A 22 hónapos projekt célja egy hálózat kialakítása olyan személyek és szervezetek között, akik/amelyek fontosnak tartják Erdély biológiai sokszínűségének megvédését – tudtuk meg Pakot Mónika projektmenedzsertől.
Konkrét céljaik közé tartozik megmenteni és újra életre kelteni a hagyományos magokat olyan együttműködés kialakításával, amelynek keretében feltárják, összegyűjtik, szaporítják és újra elérhetővé, hozzáférhetővé teszik ezeket. Közösségi találkozókat és képzéseket is szerveznek, ahol a hagyományos magok megmentésének fontosságáról és mikéntjéről tartanak előadásokat. Harma­dik, fontos pillére a projektnek olyan kelet-európai civil érdekképviseleti hálózat kialakítása, amely a hagyományos magok sokszínűségét és szabad forgalmazását segíti a térségben.
A projekt várható eredményei: két kísérleti kert létrehozása a két fejlesztési régióban, együttműködési hálózat kialakítása kistermelők között, nemzetközi civil érdek-képviseleti hálózat kialakítása, ötven vidéki közösség mozgósítása és bevonása a projektbe, valamint információs és oktatási tananyagok elkészítése és eljuttatása a célcsoportokhoz.
A projektben, mely Erdély-szinten valósul meg, az EcoRuralis és az Agrar Media Egyesület, valamint a norvégiai Norgesvel – The Royal Norwegian Society for Development partnerként vesz részt – számolt be Pakot Mónika.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen következményekkel jár a Nyugati Szövetség létrehozása?

eredmények
szavazatok száma 428
szavazógép
2014-04-29: Gazdakör - Incze Péter:

Háromszékiek Hódmezővásárhelyen

Április 25–27. között immár huszonegyedszer szervezték meg az Alföldi Állat­tenyésztési és Mezőgazdasági Napokat Hód­mezővásárhelyen.
2014-04-29: Gazdakör - :

Újramérik a földeket

Zágon község tanácsának legutóbbi ülésén arról döntöttek, hogy megkezdik a mezőgazdasági területek újramérését és a parcellázási terv elkészítését.