Ponta lehet a következő államfő

2014. május 15., csütörtök, Közélet
Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök a leginkább esélyes arra, hogy Románia következő elnöke le­gyen, a jobboldalon pedig Klaus Johannis nagyszebeni pol­gármester és Mihai Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök reménykedhet abban, hogy legyőzheti Pontát a második fordulóban – derült ki egy tegnap közzétett felmérésből.
 
Az INSCOP közvélemény-kutató intézet a novemberi elnökválasztás lehetséges jelöltjeinek támogatottságáról készített átfogó felmérést, arra alapozva, hogy a 40 százalékos támogatottságú Szociál­demokrata Párt  Victor Pontát indítja.
Az elemzés rámutat: a februárban ellenzékbe vonult Nemzeti Liberális Pártnak nagyobb az esélye legyőzni Pontát, ha nem a pártelnök Crin Antonescut, hanem helyettesét, Klaus Johannis nagyszebeni polgármestert indítja az elnökválasztáson. Ha Ponta és Johannis kerülne be a második fordulóba, Johannis most a voksok 48,3 százalékával maradna alul Pontával szemben, míg Antonescu eredménye alig haladná meg a 41 százalékot.
A jobboldal második legnépszerűbb jelöltje Mihai Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök, akinek a pártja, a Polgári Erő sikerként könyvelheti el, ha az európai parlamenti választáson átlépi az ötszázalékos küszöböt. Ha Ungureanu jutna be a második fordulóba, akkor a voksok 43,4 százalékát szerezhetné meg Pontával szemben az INSCOP felmérése szerint.
A Demokrata Liberális Párt, illetve a Traian Băsescu államfő védnökségével létrehozott Népi Mozgalom Párt egyetlen tisztségviselőjére adott voksok aránya sem haladná meg a 35 százalékot az elnökválasztáson a jelenlegi erőviszonyok szerint.
Victor Pontának minimális az esélye arra, hogy már az első fordulóban elnökké vá­lasszák, ugyanis ahhoz nem az urnákhoz járuló, hanem a választási névjegyzékben szereplő összes választó több mint felének voksára van szükség. Az egymással rivalizáló jobboldali pártok egyelőre nem sok hajlandóságot mutattak arra, hogy közös jelöltet állítsanak az elnökválasztáson. Traian Băsescu államfő szerint kizárt, hogy a jobboldali választók a második fordulóban automatikusan felsorakozzanak a versenyben maradt jobboldali jelölt mögé, ezért azt sürgette, hogy az európai parlamenti voksolás után kössenek választási szövetséget.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 197
szavazógép
2014-05-15: Közélet - Fekete Réka:

A szakmát alulról kell kezdeni (Diákok szemtől szemben a munkaadóval)

Az iskolában nem lehet elsajátítani egy mesterséget, de meg lehet tanulni egy szakma alapjait, ahhoz ellenben a diákoknak komolyan kell venniük a gyakorlatot, amihez éppúgy hozzátartozik a szerszámok tisztán tartása, mint egy bonyolult munkadarab elkészítése – hangsúlyozták a meghívott vállalkozók kedden a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolában tartott találkozón, amelyen tanárok, diákok és szülők jelenlétében mondták el, mit várnak el a náluk gyakorlatozó tanulóktól, illetve a pályakezdő munkavállalóktól.
 
2014-05-15: Belföld - Demeter Virág Katalin:

Belföldi hírek

Fellendülőben a gazdaság
Liviu Voinea költségvetésért felelős miniszter arra számít, hogy az első negyedévben legalább 3,5 százalékkal nőtt a gazdaság a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A tárcavezető tegnap kifejtette, hogy az ipari termelésre és a fogyasztásra vonatkozó, már nyilvánosságra hozott első negyedévi eredmények alapján számít a gazdaság várakozáson felüli teljesítményére.