Hamarosan kezdik a hulladéktároló építését

2014. május 16., péntek, Közélet

Tiszta vidék – gazdag vidék címmel tegnap megtartották a Kovászna megyei integrált hulladékgazdálkodási pályázat harmadik, egyben utolsó kötelező nyilvános fórumát. A megyeházán szervezett összejövetelen Borbély László parlamenti képviselő, volt környezetvédelmi miniszter kijelentette, jó érzés látni, hogy Háromszéken van elképzelés, és örömmel nyugtázta, hogy az ország más térségeivel ellentétben itt szervezetten munkálkodnak.

Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke ismertette a háromszéki hulladékgazdálkodás múltját és jelenét, a nagyszabású terv megvalósítási szakaszait, kitérve arra is, hogy volt polgármesterének „köszönhetően” a megyéből egyedül Barót nem részese a tervnek. Mint mondta, a közbeszerzési eljárás folyamán a cégek versenye és a pereskedések okán két évet késett a kivitelezés, ennek ellenére az első megye vagyunk az országban, amely az uniós követelményeknek megfelelően bezár­ta a vidéki szeméttelepeket. A városok közül Bodzafordulón tavaly fejezték be, Kovásznán, azaz Csoma­kő­rösön végeztek, jövő kedden lesz az átvétel. A kézdivásárhelyi tároló bezárása most kezdődik. Baki János, a hulladékgazdálkodási program végrehajtását felügyelő iroda vezetője ismertette a gazdasági és műszaki adatokat. Négy éve tették le a finanszírozási kérvényt, céljuk az volt, hogy működőképes, az uniós elvárásoknak megfelelő rendszert építsenek, terjesszék ki a teljes megyére a szolgáltatást elérhető áron, továbbá csökkentsék a tárolandó és növeljék az újrahasznosítható hulladék mennyiségét. Hangsúlyozta, 14 hónap alatt be kell fejezni a Maksa és Lécfalva között létesítendő hulladéktározó és a kézdivásárhelyi átrakóállomás építését. A kivitelező, a debreceni Keviép Építőipari és Kereskedelmi Kft. a napokban kezdi a munkát – mondotta.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2014-05-16: Belföld - :

Hírsaláta

BERUHÁZÁSOKON TAKARÉKOSKODIK A KOR­MÁNY. Csak feleannyi pénzt fordított beruházásra az állam az első negyedévben, mint egy éve – írja a Ziarul financiar. A kormány január-március között 3,3 milliárd lejt költött közbe­ruházásra, ez a nemzeti össztermék fél százalékát teszi ki. Tavaly ilyenkor ennél kétszer több jutott befektetésekre.
2014-05-16: Közélet - Bokor Gábor:

Munkálkodnak Rétyen

Bővítik Réty község vízhálózatát, a Rétyi-tó melletti panzióig fektetik le a csöveket. A munkálatot saját költségvetéséből fizeti az önkormányzat – tudtuk meg Dálnoki Lajos polgármestertől.