Az Osonó Afrikában

2014. május 20., kedd, Közélet

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely nagy sikerű, a marokkói Oudjában szervezett Afrikai Nemzetközi Színházi Fesztiválon való fellépése után a főszervező, Mohamed Benjeddi úgy vélekedett, az Osonó előadása nagyszerű, a fiatalok dinamikusak, motiváltak és felkészültek, ezért közelebbről tunéziai, algériai és újabb marokkói turnét tervez a társulat számára.
 

Az Osonó a múlt hétfőn kezdődött marokkói fesztivál második napján mutatta be a Fazakas Misi rendezte Ahogyan a víz tükrözi az arcot című produkciót, amiről az előadás után többen azt mondták, hogy fordítás nélkül is pontosan érzékelték a mondandót. „Szerették a képiségét, a zenés részeket, a csendeket, és a csapat játékának erejét” – számolt be lapunknak Prezsmer Boglárka, a társulat szóvivője, aki szerint volt, akit leginkább az a jelenet érintett meg, amikor a szereplő labdát kér az édesanyjától, a labda ugyan megérkezik, de az anya sehol sincsen. „Pedig, az lenne a legfontosabb, hogy jelen legyünk egymás életében. A valódi kommunikáció hiányát maguk is érzik, bár a hagyományos családi élet, a vallásuk szabályai szerint is sokat beszélgetnek egymással a családtagok.” Egy diák elmondta, szerinte a legtöbb szociális kérdés egyetemes, globális probléma, emiatt rengeteg gyermek szenved.
Patrick Schoeistein, a Francia Amatőr Színházi Federáció elnöke többek között azt mondta, erős előadást látott, tiszta mondandóval. „Fontos, nehéz témákról beszélt, ami bár sajátosan romániai adatokat mutatott be, de témáját illusztrálta egy erős színházi képi világgal, így a különböző kultúrákból érkező néző számára is érthető megoldást kínált”.
Fazakas Misi társulatvezető sikeresnek tartja az afrikai szereplést, és meglepte, hogy bár nem terveztek közönségtalálkozót, előadás után legalább száz fiatal vette őket körül és kérték, beszélgessenek az előadásról, az abban felvetett témákról.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2333
szavazógép
2014-05-20: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Támogatás ingázóknak

Jobbára gépjárművezetők, építkezésben dolgozók használják ki a szakhivataltól igényelhető mobilitási támogatást térségünkben – a vonatkozó jogszabály szerint a lakhelyüktől ötven kilométernél távolabbra ingázók, illetve a munkavállalás okán költözők részesülnek benne.
2014-05-21: Közélet - :

Románia belépett az SZNT perébe

Az Európai Unió luxemburgi bírósága elfogadta Románia belépési kérelmét abba a perbe, amellyel a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés bejegyzését szeretnék elérni a kezdeményezők – közölte tegnap Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, akit a bíróság az elmúlt napokban tájékoztatott arról, hogy elfogadták Szlovákia, Görögország és Románia belépési kérelmét az Európai Bizottság (EB) oldalán, valamint Magyarország belépési kérését az SZNT oldalán.