Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Jónás Tamás arcai

2014. május 26., hétfő, Közélet

Ha valaki bevallja, sőt: kijelenti, „mindaz, amit csinálok, az bohóckodás”, innen kezdvést hiteltelen figurává válik. Általában. Vagy lehet, épp az ellenkezője igaz? Mert aki nem bevallja, és ki sem jelenti, de úgy tesz, mintha, az talán rosszabb annál, aki bevallja, kijelenti, és még büszke is rá.

  • Jónás Tamás a Teinben. Albert Levente felvétele
    Jónás Tamás a Teinben. Albert Levente felvétele

Prog­ramozói énjével építi imidzsét, amit istenadta tehetségével tölt meg tartalommal. Jól kiszámított hatásgesztus, ahogyan hátrasimítja haját, vagy elidőz egy kérdés megválaszolása előtt. Olyan, mintha gondolkodna. Holott minden kérdésre rég tudja a választ, a feleletlehetőségek nyílt halmaza áll rendelkezésére, kedvére, vagy az adott lehetőséghez igazítottan válogat a behatárolhatatlan számú elem közül. Rég megtanulta, helyt kell állnia, sokszorosan: cigány eredetűként, József Attila tudatos örököseként, tollforgatóként. És talán ez utóbbi, ami legnagyobb teher számára. Szerepeket, kismilliót, könnyű eljátszani, az írott szó terhét vállalni – bizony, jó lenne a delete gombot olykor utólag alkalmazni. Nem mintha, hanem csak. Mert az embernek tudata fejlődő jószág, és ha két óra alatt meg is ír valaki egy mesterszonettet, az még nem mentség. Bár: minek s kiért a mentség? Egy nagy ember mondotta: ne arra figyeljenek, amit mondok, hanem amit cselekszem. E nagy ember nem Jónás Tamás. De őrá épp annyira érvényes.
A kultúrteaház 21. kiadásán, pénteken este a Teinben a közönség ismerkedhetett a „bohóc” Jónás Tamással, a filozófus Jónás Tamással, az Isten-kereső Jónás Tamás­sal, a színész Jónás Tamással, a beosztottan kitárulkozó Jónás Tamással, az öntelt Jónás Tamással, a slam poetryről (nem divatos) véleményét megmondó Jónás Tamással, a költészetet kis­ujjából kirázó Jónás Tamással – és egy kicsit a poéta Jónás Tamással is. Sok arca közül a kötetekbe zárt íróemberé marad meg. Az, amelyiknek vonásai mindörökké ismeretlenek maradnak.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2359
szavazógép
2014-05-26: Közélet - Fekete Réka:

A jövő az iskolapadban kezdődik (Kicsengettek)

Légy nyitott az új dolgokra, és soha ne félj a csalódástól, mert a csalódás tapasztalatokkal vértez fel. Amit ellenben el tudsz kerülni, az a kudarc, ami csak akkor létezik, amikor feladod – szólt a végzősökhöz Gazdag Ildikó, a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola igazgatója a szombaton tartott ballagási ünnepségen. Ugyanaznap búcsúztatták a megyeközponti Mihai Viteazul Főgimnázium ballagóit.
 
2014-05-26: Közélet - :

Egészségközelben

Kevesen érdeklődtek a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hét végi sepsiszentgyörgyi egészségkiállítása iránt, ahol új orvosi eljárásokat, az egészségügyben használt műszaki technológiákat, termékeket, szolgáltatásokat mutattak be orvosok, forgalmazók, a testi és lelki egészség megőrzését népszerűsítő szakemberek.