Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Magyarországi megemlékezések a Nemzeti Összetartozás Napján

2014. június 4., szerda, Világfigyelő

Negyedik alkalommal emlékeznek meg ma a trianoni békeszerződés aláírásához kötődően a Nemzeti Összetartozás Napjáról. Az érdeklődőket Magyarország több pontján számos program várja. A közigazgatási tárca tájékoztatója szerint a nemzeti rendezvény programjainak meghatározó gondolata ezúttal is a kultúra határon átívelő egysége, illetve az anyaországi és a külhoni magyarság kapcsolatainak erősítése.
 

Délelőtt a fővárosban a Magyarság Házában tartandó megemlékezésen ünnepi köszöntőt mond Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. A műsorban fellépnek a Ma­gyarság Háza tehetséggondozó programjában részt vevő külhoni népzenészek és néptáncosok, valamint a Kárpát-medencéből érkező versmondók. Este Éltető hagyomány – Kárpát-medencei örökségünk címmel gálaműsort rendeznek, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mond köszöntőt. A műsorban közreműködnek a Magyarság Háza tehetséggondozó programjában részt vevő Kárpát-medencei néptáncosok és népzenészek, valamint a Fölszállott a páva című tehetségkutató verseny szereplői.
A diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai kisfilmet készítettek a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. A képkockákon Észak-Amerika, Dél-Ameri­ka, Ausztrália és Európa magyarsága egyaránt megjelenik, több mint ötven üzenet hangzik el minden korosztálytól. Az alkotók fontosnak tartották, hogy objektíven mutassák be a világ magyarságának azon gondolatait, amelyek szerint a Földön mindenhol büszkeséget jelent magyarnak lenni. A Nemzeti Össze­tartozás Napján a Rákóczi Szö­vetség szervezésében 78 Kárpát-medencei középiskola több mint 2800 diákja utazhat legalább egy határ átlépésével egy másik magyar iskolához.
Budafok-Tétény önkormányzatának megemlékezésén Németh Zsolt külügyi államtitkár mond köszöntőt, és beszédet tart Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. A Nemzeti Összetartozás Napja kísérőrendezvényeként a Magyarság Házában tartják a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Trianon következményei a 20. és 21. században: kisebbségi kérdések Európában című tanácskozását. Kaposváron Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke mond beszédet. A Hungarikum-bizottság a Büszkeségeink a hunga­rikumok elnevezéssel tart rendezvényt, amelynek célja a kiemelkedő nemzeti értékek megismertetése és népszerűsítése a fiatal generációnak. Fellép Kállay-Saunders András, Vastag Csaba és a Budapesti Operettszínház, valamint a 100 Tagú Cigányzenekar művészei.
Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját a Nemzeti Összetartozás Napjává. Az erről szóló tör­vényben az Országgyűlés rögzítette, hogy kötelességének tekinti arra inteni a jelenlegi és a jövendő nemzedékeket, hogy a trianoni békeszerződés okozta nemzeti tragédiára mindörökké emlékezve, a más nemzeteknek okozott sérelmeket is számon tartva s ezekből okulva, az elmúlt ki­lencven esztendő küzdelmeiben az össze­fogás példáiból, a nemzeti megújulás eredményeiből erőt merítve a nemzeti összetartozás erősítésén munkálkodjanak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1132
szavazógép
2014-06-04: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

A Nemzeti Összetartozás Napja
* Sepsiszentgyörgyön ma 16 órától a Turul téren, a Kőrösi Csoma Sándor utca és a Templom utca kereszteződésénél megtartják a Nemzeti Összetartozás Napját. Rossz idő esetén az ünnepi műsort a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében tartják. S A Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezete kezdeményezésére ma 17.30 órakor megemlékezést tartanak a trianoni döntésről az Erzsébet parkban, a volt országzászló helyén.
2014-06-04: Világfigyelő - :

Az Origo főszerkesztőjének leváltása miatt tüntettek Budapesten

Az Origo hírportál főszerkesztőjének leváltása miatt mintegy kétezren tüntettek tegnap délután Budapesten. A demonstráción többen is azt hangoztatták, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyomására távolították el a hírportál éléről Sáling Gergőt. A tüntetők a Szabad ország, szabad média! rigmust skandálták.