Nemzeti Összetartozás NapjaVegyük kezünkbe sorsunkat

2014. június 5., csütörtök, Közélet
Másfél száznál többen gyűltek össze tegnap délután Sepsiszentgyörgyön a Turul-szobornál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott rendezvényen, amelyen közreműködött a Pro Musica kamarakórus Sipos Zoltán vezetésével, Kolcsár József színművész, Hajdú Csenge és Kiss Tamás, a Plugor Sándor Művészeti Líceum nyolcadikos, illetve végzős diákja.
 
  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele
Czimbalmos-Kozma Csaba városgondnok szónoklatában kijelentette: Trianon traumáját rég elfeledtük volna, ha betartották volna az 1918-as gyulafehérvári ígéreteket. Hiába akarják kitépni kezünkből a székely zászlót, levakarni a régi magyar feliratokat, mert ennél nagyobb megpróbáltatásokat is megéltünk. Olyanok vagyunk, mint a fű: ha ezerszer is eltaposnak, mi felegyenesedünk. Eljött az ideje, hogy abbahagyjuk a siránkozást, előre nézzünk, és magunkban bízva kezünkbe vegyük sorsunkat. Az a feladatunk, olyan jobb és igazságosabb világot építsünk itthon, a szülőföldünkön, amelyet örökül hagyhatunk gyermekeinknek, hogy ne kelljen a nagyvilágban sodródniuk. Függetlenül attól, hogy az aktuális hatalom mit akar ránk erőszakolni, Székelyföld volt, van és lesz – jelentette ki a szónok.
Lakatos Mihály, a polgármesteri hivatal mellett társszervező Magyarország Kulturális Központjának vezetője felelevenítette a magyar Országgyűlés által 2010-ben hozott, a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényt, majd megosztotta saját gondolatait. Kifejtette: a nemzetnek ugyanolyan megtartó ereje van, mint a családnak, az összetartozásnak ugyanazt a melengető érzését nyújtja. Dezső András vártemplomi református lelkipásztor – mint fogalmazott – a szomorúság, de egyben a reménység napján Mózes imáját idézte. A megemlékezés himnuszaink eléneklésével ért véget.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 190
szavazógép
2014-06-05: Közélet - Farkas Réka:

Erőt meríteni a veszteségből (Trianon-megemlékezés Sepsiszentgyörgyön)

Harangszóval kezdődött a trianoni békeszerződés aláírásának órájában, fél hat után két perccel a sepsiszentgyörgyi megemlékezés, mely tömegeket továbbra sem mozgatott meg, két-háromszázan gyűltek össze az Erzsébet parkban, a székely zászló alatt.
 
2014-06-05: Közélet - :

Hiszünk a nemzet feltámadásában (Barót)

Baróton, akárcsak kilencvennégy esztendeje, fél hat után két perccel – mintegy gyászénekként – megszólaltak a magyar történelmi egyházak harangjai. A Diákdombon tartott megemlékezésen mindegyik magyar párt képviseltette magát, mégis alig százan gyűltek össze. Országunkat szétszabdalták, népünk számottevő része idegen fennhatóság alá került, ám a nehézségek ellenére megmaradtunk, s hiszünk a nemzeti feltámadásban – üzenték a szónokok.