Dózsa-tánckrónika a Székely Vágtán

2014. június 13., péntek, Közélet
Dózsa György halálának 500. évfordulójához igazítják a szervezők a negyedik Székely Vágta kulturális programját, így a lovasünnep látogatóival együtt idén a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) produkciójával tisztelegnek emléke előtt az Óriáspince-tetőn.
 
  • Főszerepben Novák Péter
    Főszerepben Novák Péter
A Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus rendezte Székely Dózsa György tánckrónikát július 19-én (ha esik, július 20-án) este láthatja a közönség, a vágta fő kulturális eseményéhez ezúttal is csatlakoznak a Háromszék Tánc­együttes művészei, de helyi lovasok is bekapcsolódnak – ismertette tegnap Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpol­gármestere. Kiemelte, a produkció tulajdonképpen ajándék, hiszen a Dózsa-féle parasztháborút feldolgozó előadást az Emberi Erő­források Minisztér­iuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával mutatják be Háromszéken, a Dózsa-évforduló kapcsán pedig más Kárpát-medencei településeken is játsszák. Nyilvános főpróbát is tartanak, az érdeklődők július 18-án követhetik az Óriáspince-tetőn, a címszerepben pedig Novák Pétert láthatjuk.
Az évforduló kapcsán a vágta helyszíne korabeli díszletet ölt, ehhez a szervezők felkérésére Szekeres Attila István heraldikus kutatja fel a kor címereit, jelentősebb székelyföldi hadi zászlóit, erdélyi szimbólumokat – vázolta Demeter János, a Vadon Egyesület elnöke. Korabeli dekorációt kap a körpálya, a színpad, illetve a jurták is, a felhasznált szimbólumokról pedig külön kiadványban tájékoztatják a közönséget. Demeter úgy értékelte, a vágta járulékos haszna, hogy rengeteg értékes ló kerül be Szé­kelyföldre, illetve szakmai megújulás, egyfajta állományt feljavító mozgalom is kezdődött, mely­nek szerinte nagyon komoly eredményei lehetnek.
A megye és a megyeszékhely önkormányzata azonos összeggel, 150–150 ezer lejjel támogatja az idei Székely Vágtát, a szervezők szerint azonban hasonló nagyságrendű keret gyűl össze támogatásokból, pályázatok révén.
 
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 196
szavazógép
2014-06-13: Közélet - Hecser László:

Négy díszpolgárral gazdagodott Barót

Barót négy, köztiszteletnek örvendő lakóját terjesztették fel díszpolgári kitüntetésre, ám a lista elfogadása mégis botrányosra sikeredett a tegnapi tanácsülésen. A Magyar Polgári Párt (MPP) képviselői azt hangsúlyozták, nem a felterjesztettek személyét kifogásolják, hanem a módszert, ahogy az RMDSZ-esek megpróbálják kisajátítani a döntéshozást: az elismerést megelőzően közvitára lett volna szükség, hiszen a javaslattevés mindenkit megilletne.
 
2014-06-13: Közélet - Farkas Réka:

Számonkér az MPP (Felülvizsgálhatják megállapodásukat az RMDSZ-szel)

Tárgyalásokra hívja jövő hétre az RMDSZ-t a Magyar Polgári Párt (MPP), nemzetpoli­tikai szempontból fontos stratégiai kérdéseket kell tisztáznia a nemrég partnerségi megálla­podást aláíró két pártnak – nyilatkozta Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki elnöke.