Felülvizsgálhatják megállapodásukat az RMDSZ-szelSzámonkér az MPP

2014. június 13., péntek, Közélet

Tárgyalásokra hívja jövő hétre az RMDSZ-t a Magyar Polgári Párt (MPP), nemzetpoli­tikai szempontból fontos stratégiai kérdéseket kell tisztáznia a nemrég partnerségi megálla­podást aláíró két pártnak – nyilatkozta Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki elnöke.
 

Az MPP nem olvadt be az RMDSZ-be, nem válnak a szövetség nőszervezetévé sem, felelős politizálást folytatnak, ezért kötöttek megállapodást – magyarázta Kulcsár-Terza.
 Bálint József sepsiszentgyörgyi MPP-elnök szavaiból az is kiderült: a tagság jelentős része elégedetlen a választott úttal, „az MPP mai vezetői talán túl hiszékenyek voltak”. Meglátása szerint ők teljesítették vállalásukat, ennek köszönhetően lett két EP-képviselője az RMDSZ-nek, „pillanatnyilag csökkentettük a hadakozást, bár lett volna bőséggel megkérdőjelezni való lépés” – fogalmazott.  A szövetség előnyét más nem, csak néhány olyan polgármesterük látja, akinek így „nem kellett minden irányba hadakoznia”. Bálint számba vette a kudarcokat is: még mindig nincs parlament elé terjesztett autonómiastatútum, nem állnak ki a székely jelképek használata mellett, az RMDSZ továbbra is egymaga rendelkezik a kormány által a romániai magyarságnak kiutalt pénzek fölött, és nem létezik valós helyi együttműködés sem. „Ez a féléves mérleg nem azt mutatja, hogy mindkét fél odaállt, és komolyan vette a partnerséget” – mondotta Bálint, s leszögezte, az MPP továbbra is azt az utat járja, amelyért létrehozták: biztosítja a választás szabadságát.
Kevésbé élesen fogalmazott Kulcsár-Terza József, kiemelte az együttműködés egyik nagy hasznát:  jobban megismerhette az RMDSZ-es politikusokat. Kiderült számára, hogy vannak elkötelezettek és olyanok, akik csak önös érdekeiket nézik. Példaként említette, hogy a Kovászna Megyei Tanács belépett az SZNT oldalán a luxemburgi perbe, a Hargita megyei tanács vezetője azonban elutasította ezt. Kifogást is megfogalmazott: az SZNT petíciójára adott kormányválaszra úgy reagáltak az RMDSZ-es politikusok, mintha nem is lennének a kabinet tagjai. „Izsák Balázs, az SZNT elnöke magyarázatokat kért Kelemen Hunortól, én konkrét lépéseket várok tőle” – mondotta. Emlékeztetett a gyulafehérvári ígéretekre, arra, hogy a román kormány válasza nem európai magatartást tanúsít, és elismételte, azt szeretnék, ha a hatalom képviselői leülnének tárgyalni a székelység megbízottjaival.
 A jövő heti tárgyalásokon két fontos kérdést szeretnének megvitatni az RMDSZ-szel: az SZNT petíciójának ügyét és az autonómiastatútum véglegesítésének kérdését, Kulcsár-Terza meglátása szerint mindkét esetben konkrét lépéseket kellene tennie az RMDSZ-nek, „azért vannak Brüsszelben, Bukarestben, hogy kiálljanak a nemzeti ügyekben”. Folytatnák a partnerséget, nemzeti kérdésekben ugyanis nem lehet különutas  politizálást folytatni, ám ha az RMDSZ nem változtat eddigi magatartásán, felülvizsgálják a megállapodást.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2014-06-13: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Dózsa-tánckrónika a Székely Vágtán

Dózsa György halálának 500. évfordulójához igazítják a szervezők a negyedik Székely Vágta kulturális programját, így a lovasünnep látogatóival együtt idén a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) produkciójával tisztelegnek emléke előtt az Óriáspince-tetőn.
 
2014-06-13: Közélet - :

Októbertől csökken a tb-járulék

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóváhagyása nélkül tervezi a kormány öt százalékkal csökkenteni októbertől a társadalombiztosítási járulékot a munkáltatók számára – jelentette be tegnap este Victor Ponta miniszterelnök. A csökkentés részletei egyelőre nem ismertek.