Miniszterek Kézdioroszfaluban

2014. június 20., péntek, Közélet

Tegnap délelőtt Kézdivásárhelyre látogatott Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, Doina Adriana Pană vízügyi, erdészeti és halászati tárca nélküli miniszter és Pásztor Sándor vízügyi államtitkár. Látogatásuk során a kézdioroszfalvi patakmedernél zajló munkálatokat tekintették meg. A tárcavezetőket elkísérték a Râmnicu Vâlcea-i Állami Vízügyi Hivatal képviselői, valamint a kivitelező cégek vezetői. A kézdioroszfalvi hídon tartott  helyszíni szemlén a megye vezetői is jelen voltak.
 

  • Az oroszfalvi hídon. A szerző felvétele
    Az oroszfalvi hídon. A szerző felvétele

A Kászon-patak árvízvédelmi szabályozását EU-s pályázati pénzből és állami költségvetésből valósítják meg, összértéke 20 704 498 lej, melyből vissza nem térítendő EU-s finanszírozás 18 634 048 lej, a kormánytámogatás pedig 2 070 450 lej. A patakmeder-szabályozás Kéz­di­szárazpataktól a Ká­szon-patak Feketeügybe torkollásáig tart tizenhat kilométeren. A munkálatok 2013 júniusában kezdődtek. Tizenkét kilométeren betontámfal épül, kőkosaras medererősítés vagy tört kővel való partkirakás történik. Korodi Attila arról érdeklődött az építőktől, hogy vannak-e kifizetetlen számlák, amire az volt a válasz, hogy vannak. A megyei tanács elnöke, Tamás Sándor arról tájékoztatta a jelenlevőket: a munkások arról panaszodtak a helybelieknek, hogy nem kapták meg a fizetésüket, ezért lassult le a munkálat. Az egyik építőcég képviselője cáfolta ezt, és bejelentette: szó sincs arról, hogy akadoznának a munkálatok, s ígérte: nem jövő év februárjáig, a kivitelezési határidőig, hanem már idén novemberig befejezik a parterősítést. Nem lehet annyi számlájuk, amennyit a minisztérium ne tudna idejében törleszteni – hangsúlyozta Korodi Attila.
Ezt követően a két miniszter ötperces sajtótájékoztatót tartott. Arra az újságírói kérdésre, hogy Korodi Attila miért látogatott ismét Kézdiorosz­faluba – idén április 17-én is itt járt –, az volt a válasz, hogy szereti ellenőrizni a tárcájához tartozó munkálatokat, sajtóval vagy sajtómentesen vissza fog még ide is térni, mivel elvárja, hogy a kivitelező cégek minőségi munkát végezzenek. Doi­na Pană arról beszélt, hogy ez a legnagyobb szabású vízügyi munkálat, amelyet EU-s pénzekből kiviteleznek, és ha nem történik időközben ellenőrzés, „jó román szokás szerint” alább­hagy a munkaritmus. Azt is megtudtuk, hogy a közeljövőben Baróton és Torján kerül sor hasonló munkálatokra, Gelen­cén pedig folytatódik a patakmeder-szabályozás.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 181
szavazógép
2014-06-20: Belföld - :

Hírsaláta

TIZENHÁROM PERCRE LEÁLLT A FACEBOOK. Tegnap 11 óra előtt pár perccel világszerte elérhetetlenné vált a Facebook. A hibát, mely – úgy tűnik – világszerte mindenkit érintett, 11.23 órakor javították ki. A weboldal mellett ráadásul a Facebook mobilos alkalmazásai sem működtek. Nem először esett meg ez a szégyen a világ legtöbb felhasználóval rendelkező közösségi portáljával, 2013. október 21-én három óra hosszat nem lehetett belépni a Facebookra. (Index)
2014-06-20: Közélet - Forró Eszter:

Piaci pillanat (Tollraforgó)

Fülledt, esőre álló időben baktatok be a szentgyörgyi piacra. Hátul, a Tega-székház közelében kőkockán ül egy fáradt árus. Elhalad mellette valaki, köszön neki, aztán így szól: