Természetbarát védekezés

2014. július 1., kedd, Gazdakör

A növényeket, cserjéket és gyümölcsfákat támadó betegségek, kártevők ellen természetes módon, vegyszerek felhasználása nélkül is védekezhetünk. Hernyó, giliszta ellen jó az 1 kg kenőszappanból,1 liter denaturált szeszből, 20 liter esővízből, 2 kanál mészből, 2 kanál sóból összeállított permetlé.

  • Csonthéjas gyümölcsfák kártevői ellen is védekezhetünk bioszerekkel
    Csonthéjas gyümölcsfák kártevői ellen is védekezhetünk bioszerekkel

 De hasznos lehet a bodzalevél is. Levéltetű, bolha, más kártevők ellen használhatjuk a csalán, székfű, hagyma, fokhagyma és bodza keverékét. Varasodás és lisztharmat ellen véd a berothasztott mezei zsurló. Burgo­nya, paradicsom baktériumos betegségeit varádics (Tanace­tum vulgare) konyhasós oldatával kezeljük. De megpróbálhatjuk egy fél liter tej és két liter víz keverékével is. Ezzel azonban hetente kell permetezni. Káposztalepke ellen a paradicsom, pityóka szára is hasznos lehet. Földibolha ellen fahamut használhatunk, fontos, hogy harmaton szórjuk ki. Tetvek ellen csalánlé, páfránylé lehet hatásos. A csonthéjasokat sóskával kell kezelni. Rovarriasztó, moly- és lepkeűző hatású a bojtorján.
A biokertész mindennel próbálkozhat. Ha nem az általunk gyűjtött fűszer- és gyógynövényeket használjuk, permetezni lehet rézgálic meszes oldatával. A bio-növényvédelem hatásos szere a rézkénpor, a kereskedelemben Tiokoll 300 SC néven lehet megtalálni.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 209
szavazógép
2014-07-01: Jegyzet - Váry O. Péter:

A polgármester a hibás (Glossza)

Én határozottan élvezem a Palló utcában a zsalonokat. Nem születtem autóversenyzőnek, de élvezet kerülgetni a kimart kerületű aknafedők jelzésére hetek óta ottfelejtett piros-sárga csíkos műanyag alkalmatosságokat.
2014-07-01: Gazdakör - :

Fejlesztenék az agrárképzést

Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter legutóbbi sajtótájékoztatóján az agrárképzés jelenlegi helyzetének és jövőjének bemutatására fektetett hangsúlyt.