Nincs határon túli és inneni magyar ügy

2014. július 7., hétfő, Kitekintő

Kövér László szerint nincs és nem lehet többé határon túli és határon inneni magyar ügy. Az Országgyűlés elnöke Torockón a Duna Televízió Nonprofit Zrt. által létrehozott kulturális központ, a Duna-ház felavatásán mondott ünnepi beszédet.
 

  • A torockói Duna-ház avatása
    A torockói Duna-ház avatása

Kövér László hozzátette, a nemzet közjogi egyesítése után immár csak egyetlen szerves magyar ügy létezik: a magyar megmaradás és gyarapodás ügye. A házelnök úgy vélte, a nemzet határokon átívelő egyesítése tulajdonképpen 1992-ben, a Duna Televízió létrehozásával kezdődött. Hozzátette: 2014-ben folytatódik a magyar állam négy évvel ezelőtt megkezdett újjáépítése, a magyar nemzet megerősítése. „Senki jogos érdekét nem sértjük, csak a magyarok érdekét erősítjük, védjük” – fogalmazott Kövér László. Az Országgyűlés elnöke szerint olyan idők járnak, amikor Budapesttől Torockóig szükség van a magyarok akaratának és erejének összefogására. „Nemzetünk megerősítésében a magyarságnak szüksége van az erdélyi magyar életerőre, az erdélyi magyarságnak pedig szüksége van a magyar állam és a magyar társadalom támogatására azért, hogy szülőföldjén megőrizhesse és erősíthesse a magyar jövőt” – fogalmazott. Célként azt jelölte meg, hogy a 94 éve szétdarabolt nemzet „ne csupán egy apadó lelki forrásokból táplálkozó virtuális közösség”, és ne is „csak a magyar útlevéllel rendelkezők adminisztratív halmaza”, hanem egy, „a mindennapi élet sűrű kapcsolatrendszerével átszőtt” közösség legyen. Kövér László úgy vélte, kitartást és leleményt igénylő munka vár a magyarságra, melynek elvégzéséhez az anyagi és szellemi erőforrások jobb felhasználására lesz szükség.
Dobos Menyhért, a Duna Te­levízió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Duna-ház láncszem lesz, amely összeköti az anyaországot az erdélyi szórványban élő magyar közösséggel. „A Duna Televízió most már nem az éter hullámaiban van jelen, hanem a maga fizikai valóságában is” – tette hozzá. A Duna Televízió egy éve vásárolt a Kolozsvártól 60 kilométerre fekvő Torockó főterén egy 580 négyzetméter alapterületű műemlék épületet, melyet azóta felújíttatott. A Duna-házban vendégszobákat és egy ötven fő befogadására alkalmas közösségi termet alakítottak ki, amelyben konferenciákat, előadásokat, filmvetítéseket lehet szervezni.
A 90 százalékban magyarok által lakott Torockón tegap az ortodox egyház is rendezvényt tartott. Irineu gyulafehérvári érsek újraszentelte a pár tucatnyi hívet számláló gyülekezet templomát, és négy méter magas keresztet avatott a Duna-házzal szemközti templomkertben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2014-07-07: Kitekintő - :

Morva zászlók Csehországban

Hivatalosan el nem ismert morva zászlókat tűztek ki szombaton mintegy 900 morvaországi település polgármesteri hivatalára Cirill és Metód szláv hittérítők Morvaország védőszentjei napján, a Cseh Köztársaság nemzeti ünnepén. Az akciót, amelynek célja felhívni a lakosság figyelmét Morvaország hagyományaira, kultúrájára és történelmére, 2010-ben szervezték meg először a Morva Nemzeti Közösség és néhány diákszervezet kezdeményezésére.
 
2014-07-07: Kitekintő - :

A bűnözők hasznot húznak a hatalmi űrből

Donyeck megye már korábban is az ukrán bűnözési statisztikák élén állt, az oroszbarát fegyveres szakadárok fellépése nyomán kialakult hatalmi űr azonban tovább rontott a helyzeten. Az ukrán hatóságok elűzése óta a bűnözők gyakorlatilag szabad kezet kaptak, ami nemcsak a helybelieket kezdi egyre jobban zavarni, hanem a régió feletti ellenőrzés visszaszerzésén fáradozó kijevi kormány dolgát is nehezíti.