Érdi Tamás HáromszékenZongoracsoda este a székelyeknél

2014. augusztus 15., péntek, Közélet

Fekete szemüveget visel. Felesége kíséri. Mozdulatai esetlenek. Aztán a síri csendben leül a zongorához. És minden megváltozik. Az árkosi Szentkereszty-kastélyban hallhattuk szerda este azt a fiatalembert, aki bejárta a világot, és zongorajátékával min­denütt lenyűgözte hallgatóit. Emberhalász ő, aki a muzsikán ke­resz­tül kommunikál. És valljuk be, mi szívesen horogra akadtunk.
 

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Mert valóban Isten üzent Érdi Tamás ujjaival szerda este. Edison óta tudjuk, hogy a zsenialitás egy százalék tehetség, kilencvenkilenc százalék munka. Érdi Tamás rengeteget dolgozott azért, hogy példát mutasson különleges szükségletű embertársainknak és nem csak nekik. A csoda formát öltött köztünk. A nyári hőségben üdítően hatottak az árkosi Szentkereszty-kastély koncerttermében elővarázsolt dallamok. A fiatal zongoraművész bemutatta többek között Liszt Ferenc A Villa d’Este szökőkútjai című darabját, amely nyomán megszületett a zenei impresszionizmus. Majd a két Debussy-zongoradarab, a Clair de Lune (Holdfény) és a L’isle joyeuse (A boldog sziget) lélekemelő dallamai kápráztatták el a hallgatóságot. Később Chopin Hősi polonaise-e csendült fel, végezetül elhangzott két Bartók-darab, az Allegro barbaro és az Este a székelyeknél.

A sepsiszentgyörgyi Dia­kó­nia Keresztyén Alapítvány meghívására Háromszéken koncertező  zongoraművész a hangverseny bevételével a fogyatékkal élő gyermekek, fiatalok és családjaik számára létesített sepsikőröspataki Írisz-tábort segíti, szerda este erre a célra 500 euró gyűlt össze. (r)
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 684
szavazógép
2014-08-15: Közélet - Bokor Gábor:

Lovasok Székelyföldért

Szombat déltől vasárnap hajnalig, 15 óra alatt 168 kilométert tesz meg Háromszéken az a 68 lovas, aki részt vesz a Székely Lovasok Székelyföldért lovas váltóban. A staféta a csíkcsicsói Csodaszarvas Egyesület vezetője, Lutz Levente ötlete.
2014-08-15: Kiscimbora - :

Weöres Sándor: Arany ágon...

Arany ágon ül a sármány,
kicsi dalt fúj fuvoláján,
arany égen ül a bárány,
belezendít citeráján.