Marokkóban is sikeres az Osonó

2014. augusztus 23., szombat, Közélet

Maszkok mögött ugyan el lehet tiporni a másikat, de ha megszólal az emberség hangja, ráébredünk, tévedtünk – tömören erről szól a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely és a marokkói Espace Theatral masc@face.now című, Fazakas Misi rendezte közös produkciója, amellyel a két társulat tagjai sikeresen mutatkoztak be a marokkói Kenitrában. A júliusban megkezdett közös munkát novemberben folytatják, amikor a szervezők több marokkói városban és egy fesztiválon biztosítanak fellépést a nyolc színészből álló vegyes csapatnak.
 

Fazakas Misi tájékoztatása szerint a masc@face.now című előadás az évekkel ezelőtt Thaiföldön bemutatott Carnival produkció marokkói adaptációjaként készült, kiegészülve a marokkói fiatalok történeteivel és életérzésével. A két, egymástól távol eső kultúra találkozása, valamint az adott ország legjellemzőbb társadalmi kérdései jelentik az előadás tartalmi alapját. A jelenről beszélve olyan kérdéseket fogalmaznak meg – egyén és a társadalom kapcsolata, az emberek kizsákmányolása, fiatalok lehetőségei, jövőképe – az arab és a szentgyörgyi színészek, amelyek nemcsak Marokkóban, hanem Ro­mániában, de akár Európában is aktuálisak. A két társulat együttműködését Abdelkhalek Belfquih, a projektnek helyet adó Nour Dijour de Theatre Ala­pítvány művészeti vezetője egyedinek és sikeresnek tartja, ezért vállalta, hogy megszervezi az Osonó novemberi visszatérését.
A szentgyörgyi színházműhely négy tagjának marokkói turnéja több, mint egy háromhetes kiszállás, közös színházi tréningsorozat. Internetes naplójuk arra utal, a magyarországi Tiszta Formák Alapítvány által támogatott kulturális-szociális projekt elérte célját: bizonyítja, hogy két, egymástól távol eső kultúra találkozása rávilágít az élet szinte minden sajátosságára.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?






eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2014-08-23: Belföld - :

Hírsaláta

KISIKLOTT EGY TEHERVONAT VASLÁBNÁL. Tegnap hajnalban lezárták a vasútvonalat Vasláb és Marosfő között, mert kisiklott egy tehervonat. Emiatt tegnap délelőtt négy személyszállító szerelvény nem tudott továbbhaladni (a Mangalia–Szatmárnémeti, Dés–Bukarest, Buka­rest–Dés, illetve Biharkeresztes–Brassó járatok), két másik útvonalát módosították (Brassó–Budapest, illetve Mára­marossziget–Bukarest).
2014-08-23: Közélet - Fekete Réka:

Írásbelivel folytatódik a pótérettségi

Aki megjelent a szóbeli vizsgákon, az mind megkapta legalább a közepes nyelvi, illetve számítógép-felhasználói minősítést, és részt vehet a hétfőn kezdődő írásbeli próbákon.