Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Talajtani nap a LAM Alapítványnál

2014. szeptember 23., kedd, Gazdakör

Egész napos, előadásokkal, talajtani és agrokémiai gyakorlati bemutatókkal színesített talajtani napot szervezett az illyefalvi LAM Alapítvány. Bemutatták az alapítvány mobil talajvizsgáló laboratóriumát, mellyel talajjavító és trágyázási szaktanácsadást kívánnak nyújtani. Az esemény társszervezője volt az Agrosic Közösségi Társulás, a Kovászna megyei agrárigazgatóság és agrárkamara.
 

  • A mobil talajvizsgáló laboratórium
    A mobil talajvizsgáló laboratórium

Megnyitóbeszédében id. Orbán Miklós agrármérnök a szakmai nap létrejöttének körülményeit ecsetelte. A LAM Alapítvány már 22 éve úttörő tevékenységet folytat a térségben, elsőként hoztak létre régiófejlesztési programot, indították be a mezőgazdasági és gazdasszony felnőttképzést, a gazdák hitelezését, tangazdaságot létesítettek. Legújabb kezdeményezésük a talajtani/trágyázási szaktanácsadáshoz kapcsolódik, ennek szükséges eszköze a beszerzett mobil talajvizsgáló laboratórium. A készüléket képzéshez, kultúrára szabott trágyázási tervek elkészítéséhez is használni fogják – mondta Orbán. Divat lett a trágyázás, a nitrogén alapú műtrágyák használata, miközben kevesen ismerik behatóan a műtrágyákat, hasznosításukat. Szokássá vált minél több műtrágyát használni, a talaj szükségletének ismerete nélkül – magyarázta a talajvizsgálat fontosságát.


Hasznos, de veszélyes is lehet a nitrogén
Prof. dr. Füleky György, a gödöllői Szent István Egyetem tanszékvezetője a témához kapcsolódó érdekes előadással kötötte le a jelen lévő szakemberek, gazdák figyelmét. A helyes növénytáplálás a műtrágyázási szaktanácsadáson alapul című értekezése gyakorlati alapismereteket nyújtott a műtrágyázással kapcsolatban.
A tápanyagellátás hatékonysága érdekében több szempontot figyelembe véve kell meghatározni a trágyázási tervet. Elsősorban ismerni kell a talajtípust (ezt a szövetkezeti gazdaságok idejében térképen rögzítették – jegyezte meg), meg kell választani a termesztendő növényt, ezután következik a tápelemtartalom meghatározása. Utóbbi eljárás a mintavétellel kezdődik egy-egy parcellából több helyen. Általában 20–30 cm mélységről, de például a cukorrépa esetében a mélység elérheti a 0,9 métert is – jelezte. A talajminta 2 mm-es szitán való áteresztése után kezdődik a tulajdonképpeni vizsgálat, melynek során meghatározzák a talaj oldható foszfor- és kálium-, ásványi nitrogén tartalmát, savasságát, a CaCO3 (kalcium karbonát) részarányát, humuszosságát, kötöttségét – magyarázta az eljárást.
A nyugati, fejlett mezőgazdasággal rendelkező országokban arra törekednek, hogy ősszel lehetőleg ne maradjon nitrogén a talajban. Többek között ezt írja elő az EU nitrogén-direktívája is, mely a nitrogén talajbeli felhalmozódását kívánja megelőzni, ugyanis ez ártalmas a vizekre. A nitrogén fő tápelem a növények számára, ugyanakkor a legveszélyesebb a környezetre nézve – figyelmeztetett.
Dr. Jakab Sámuel, a nyárádszeredai Corvinus Egyetem tagozatvezetője Kenyeret adó termőföldünk, a talaj című előadásában osztott meg érdekes tudnivalókat a hallgatókkal.


Tömörített a Malomhegy dűlő talaja
Az előadók vezetésével zajlott a terepgyakorlat. A Malomhegy dűlőt vették górcső alá, az eredmények érdekesnek mutatkoztak. Kiderült, a talaj savassága 6,5pH körüli, ami közelít a semlegest jelentő, 6,8pH-s zónához. Foszforban szegénynek mutatkozott a dűlő talaja, ellenben jó, sőt nagyon jó a káliumellátottsága. A nitrogén tekintetében hiány mutatkozott, 25 kg aktív nitrogént határoztak meg hektáronként. Ez a szám a környezeti és egyéb tényezők következtében folyamatosan változik, a vizsgálat eredménye aznapra vonatkozott – állapította meg érdeklődésünkre Orbán Miklós. A talajszelvény-vizsgálat eredményeként kimutatták, hogy gondok vannak a talaj tömörítettségének tekintetében, ami víz-, levegő- és hőgazdálkodási problémákhoz vezet.
Orbán többször hangsúlyozta: a talajtani nap fő célja az alapítvány által beindított trágyázási szaktanácsadás népszerűsítése. Aki élni szeretne a jelképes összegbe kerülő szolgáltatás nyújtotta előnyökkel, az illyefalvi LAM Alapítvány székhelyén kaphat további információkat.
 

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 455
szavazógép
2014-09-23: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet.
Pihenj, te drága szív, már megszűntél dobogni, szerető jóságod nem tudjuk feledni, mert elfelejteni téged nem lehet, csak meg kell tanulni élni nélküled.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, anyós, nagymama, élettárs, az uzoni születésű
BERDE ENIKŐ
(szül. MEGYES)
életének 56. évében türelemmel viselt szenvedés után elhunyt.
Temetése 2014. szeptember 24-én 15 órakor lesz az uzoni ravatalozóháztól a református temetőben.
Pihenése legyen áldott.
A gyászoló család
15831
2014-09-23: Gazdakör - Bokor Gábor:

Nem változtattak Nagyborosnyó község besorolásán

Továbbra is hátrányban maradnak a nagyborosnyói és az ide tartozó falvak gazdái, ugyanis minden közbenjárás ellenére sem kaphatnak hegyvidéki övezetben, illetve hátrányos helyzetű vidékeken folyósított agrártámogatást.