20. Marosvásárhelyi Nemzetközi KönyvvásárKultúra minden korosztálynak

2014. szeptember 27., szombat, Magazin

Több ezer könyv, Kulka János egyéni estje, Szalóki Ági-gyerekkoncert, a Pál utcai fiúk, gyerek- és ifjúsági programok, vetélkedők – csak néhány kiemelt pont az idei Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár kínálatából.
 

Az Erdély legnagyobb könyves szemléjét az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a Maros­vásárhelyi Nemzeti Színház épületében szervezik meg november 13–15. között, és ezúttal is számos járulékos rendezvénnyel csalogatják a marosvásárhelyieket a könyvek közelébe. „Az immár húszéves vásárt idén is a nyitottság, az újítás, a partnerség jellemzi” – nyilatkozta Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, aki elmondta, idén 24 hazai román, 34 magyarországi, 14 céhtag és 27 romániai magyar, 1 szerbiai és 2 szlovákiai kiadónak küldtek meghívót. A Romániai Könyves Céh vezetője szerint az is előfordulhat, hogy túljelentkezés miatt nem tudják elfogadni minden kiadó jelentkezését.
Tavalyhoz hasonlóan, most is kiemelkedő szerepet biztosítanak a költészetnek, így kerül sor a magyar költészet estjére, amelyen Dragomán Györggyel, Péterfy Gergellyel, Szabó T. Annával és Szilágyi Ákossal találkozhatnak az érdeklődők. A könyves szemlét kiegészítő programok egyik kiemelkedő eseménye Kulka János Ez a hely című zenés produkciója.
Ahogyan tavaly születésének 100. évfordulója alkalmából Weöres Sándorra hangolt a vásár, úgy idén az első világháború centenáriuma és a holokauszt emlékév jegyében zajlik a könyves szemle. Ebből az alkalomból kerül sor a Rejtő Jenő műveiből készült felolvasószín­házra, és a Király István által jegyzett Radnóti-emlékestre is.
Az elmúlt évek gyerekprogramjainak sikerességére alapozva idén is külön koncerttel fordulnak a legkisebbek felé, Szalóki Ági lép fel legújabb albumának, zenés kiadványának, a Körforgásnak a darabjaival. A gyerekprogramok során a résztvevők megismerkedhetnek az idei gyermekkönyv-újdonságokkal, irodalmi játékokon, mesepedagógiai foglalkozásokon, bábjátékokon, képzőművészeti és alkotóműhelyeken vehetnek részt, ugyanakkor gyermekkönyvtár, előadások, játszóház és gyermektáncház is várja őket.
Nem feledkeztek meg a fiatalokról sem, négy pályázatot hirdetnek: olvasó, kisfilm, irodalmi és fotópályázatot, ezek mellett lesz izgalmas történelmi-irodalmi vetélkedő, színpadi improvizáció, zenés performansz, irodalmi teadélután, és olvasójáték.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 425
szavazógép
2014-09-27: Magazin - :

Székelyföldi Legendárium a budai várban (Magyar Népmese Napja)

A budai várban, a Magyarság Házában is megrendezik a magyar népmese napját szeptember 28-án, vasárnap, ahol meghívottként jelen lesz a Székelyföldi Legendárium csapata is.
 
2014-09-27: Magazin - :

Idén is magyar lehet Románia legszebb könyve?

Három magyar vonatkozású kiadvány is bekerült a Románia legszebb könyvei verseny döntőjébe – derült ki a celemaifrumoasecarti.ro oldalon közzétett listából. Az előselejtező során több kategóriában összesen 39 könyvet válogattak be.