Családi örökségünkSzárnyak és bilincsek

2014. szeptember 29., hétfő, Életmód

Jövőnk sikeres alakítása jelenünk megértésén alapul, amit múltunk feldolgozása biztosít – vallják a Pantha Rhei Egyesület szakemberei, akik a Bethlen Gábor Alap támogatásával kilencrészes ingyenes előadás-sorozatot indítanak Sepsiszentgyörgyön. A program célja, hogy a résztvevők felismerjék a haladást, értéket képező családi örökségi mintákat, azokat beépítsék mindennapi életükbe, ugyanakkor ismerjék meg saját személyiségüket, merjék felvállalni önmaguk megvalósítását. Az első előadást csütörtökön tartják, amelyet ma playback színházi műhelyfoglalkozással vezetnek be 10 órától a Míves Házban.
 

A Hogyan van jelen a gyökér a levélben – avagy hogyan van jelen a jövőnk a múltunkban címmel kezdődő program középpontjában a transzgenerációs túlélési minták, a nemzeti és nemzetiségi értékeink átörökítése és továbbvitele áll, ugyanakkor foglalkoznak a családi rítusok, a nemzetiségi szokások szerepével életünkben. Állítják, az ősök több nemzedéken keresztül adhatnak át olyan tapasztalatokat – anélkül, hogy közvetlenül tanítanának –, amelyek segítenek vagy akár gátolnak a mindennapi életünk minőségének szubjektív megítélésében.
„Öröklött mintáinkkal akkor tudunk valamit kezdeni, ha nem sors lesz a neve, hanem családi örökség, és ha felismerjük, hogy tennivalónk van velük. Ám ehhez mindenképpen ismernünk kellene a saját családtörténetünket. Ez az úgynevezett örökségünk. A hiedelmek, mítoszok, tévhitek, titkok, értékek, kincsek átadódnak generációról generációra, tudatosan vagy tudattalanul. Másoljuk, ismételjük, modellként követjük őket. Célunk a haladást, értéket képviselő örökségek felismerése, a mindennapi életbe való beépítése, az identitástudat erősítése, a személyes és közösségi értékeink tudatosítása és felelős továbbadása a következő generációk számára, hiszen a családi szokásaink, rítusaink, viselkedési mintáink által a család előző generációinak erőforrásait, hitét és értékeit is örökül kapjuk és adjuk” – fogalmaznak.
A pszichológusból, pszichodrámás trénerből, pár- és családterapeutából, mentálhigiénés szakemberekből álló segítő csoport tagjai úgy vélik, a családi örökség, a viselkedési minta adhat szárnyakat, de lehet bilincs is életünkben, és gyakran emögött eltűnik maga a személy, majd nagyon sok energiát leköt, hogy az egyén megvalósítsa önmagát, találkozzék a valós személyiségével. Mindez azért történik, mert hordozunk egy olyan fajta viszonyulást a dolgokhoz, úgy vagyunk jelen a mindennapokban, hogy ez a mi örökségünk,  ezt hordanunk kell, majd ezt örökül adjuk  gyermekeinknek, az ő gyermekeiknek, és így ez meghatározza a későbbi családtagok életét is. Ezért éri meg foglalkozni az örökségünkkel, érdemes komolyan venni magunkat, és tenni azért, hogy ne erről szóljon az életünk – vélik a Panta Rhei Egyesület szakemberei.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 571
szavazógép
2014-09-29: Sport - Áros Károly:

Legyetek továbbra is éremkovácsok (Birkózás)

A harmadik negyedév végéhez értünk. Csak az olimpiai sportágakat véve alapul, az alábbi mérleggel zártunk: 5 arany-, 6 ezüst-, 4 bronzérem. A tizenöt érem sportáganként így osztható el: aranyérmek: birkózás, triatlon 2–2, atlétika 1; ezüstérmek: birkózás 5, atlétika 1; bronzérmek: birkózás 4. Ehhez csat­lakozik Incze Kriszta világbajnoki (junior) 5. helyezése.
2014-09-29: Életmód - Demeter Virág Katalin:

Meglátni lehetőségeinket (Miben segíthet az életviteli edző?)

Rohanó mindennapokban, percről percre változó világban, állandó kihívások közt élünk, amikor igen kevés időnk marad arra, hogy önmagunkkal foglalkozzunk, a napi rutin és teljesítménykényszer közepette sokak számára nehéz megfogalmazni, merre tartanak vagy mit szeretnének elérni. Megfelelő támogatással azonban bárkinek lehetősége nyílik céljai megfogalmazására, erőforrásainak felfedezésére – az erre szolgáló módszerekről Porzsolt Ágnes sepsiszentgyörgyi pszichológussal beszélgettünk, aki life coachként, azaz életviteli edzőként is tevékenykedik.