FilmtettfesztMagyar filmek hétvégéje

2014. szeptember 30., kedd, Magazin

Háromszék három városában, Sepsiszentgyörgyön, Kovásznán és Kézdivásár­helyen is ingyenes mozizásra lesz lehetőség az elkövetkező hétvégén. Erdély tíz városában szervezi meg a Filmtett Egyesület a Filmtettfeszt Magyar Filmnapok 14. kiadását október 2. és 5. között.

A Filmtettfeszt Magyar Filmnapok központja hagyományosan a kolozsvári Győ­zelem mozi, ahol október 2-án kezdődik a fesztivál. Nagyváradon, Székelyudvar­he­lyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyör­gyön, Kézdivásárhelyen és Kovásznán három-három napos program várható (október 3. és 5. között), Szebenben, Nagybányán és Besz­tercén pedig október 4-én és 5-én lehet majd friss magyar filmeket nézni.
A műsor az elmúlt év legjobb magyar filmjei közül válogat – köztük lesz például A berni követ (rendező: Szász Attila) és a Couch Surf (r. Dyga Zsombor) –, vala­mennyit premierként láthatja az erdélyi közönség. A programból nem hiányoznak a dokumentum-, animációs és kisjátékfilmes válogatások sem. A legkisebbeket rajzfilmvetítésre, a (kis)kamaszokat ifjúsági filmre hívják moziba, és idén is hangsúlyt fektetnek az erdélyi filmalkotásokra.
A Filmtettfeszt Magyar Filmnapok továbbra is filmszemle jelleggel működik, ám a Sárga Csikó Díj átadására idén is sor kerül: az október 2-án 18 órakor kezdődő kolozsvári nyitógálán – Durst György és Buglya Sándor után – egy harmadik olyan filmproducer veheti át, aki az elmúlt években jelentősen támogatta az erdélyi magyar filmesek munkáját.
A Filmtettfeszt első kiadását 2001-ben szervezték meg a filmes folyóirat, a Filmtett tizedik születésnapján. A rendezvény célja volt, hogy friss magyar filmeket mutassanak be a kolozsvári közönségnek – olyan alkotásokat válogatva, amelyek nem kerültek moziforgalmazásba Romániában –, ugyanakkor lehetőséget és nyilvánosságot akartak biztosítani az erdélyi filmesek alkotásainak. Az azóta eltelt több mint egy évtizedben a magyarországi filmválogatás mellett megerősítették a program erdélyi vonulatát is: némafilmek, amatőr alkotások, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmek befutott alkotóktól, diákmunkák, illetve Erdélyben készült egészestés alkotások beválogatásával.
A Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok 2011-ben kilépett Kolozsvárról: a Metrion Egyesület segítségével egy napra Nagy­váradra is átköltözött. 2012-ben nagyszebeni és székelyudvarhelyi helyszínek csatlakoztak, 2013-ban hét, 2014-ben pedig összesen tíz erdélyi városban (az említetteken kívül Nagybányán, Csíksze­redában, Szé­kely­udvarhelyen, Sepsiszentgyör­gyön, Kéz­di­vásárhelyen, Kovásznán és Besz­tercén) szervezik meg a Filmtettfesztet.
Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Mű­velődési Ház ad otthont a rendezvénynek, pénteken délután hattól rövidfilmekkel startol a filmnapok, Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házba várják az érdeklődőket, itt pénteken fél hatkor kezdődik a vetítés, Ko­vásznán a Városi Művelődési Ház lesz a helyszín, a kezdés időpontja szintén fél hat. A részletes program megtekinthető a http://www.filmtettfeszt.ro/program-2014#SEP oldalon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 844
szavazógép
2014-09-30: Magazin - Iochom István:

Székelyudvarhelyi a szépségkirálynő

Vasárnap este tartották a Nexxon Kft. által meghirdetett Miss Entire szépségverseny gálaestjét Kézdivásárhelyen a Vigadó színháztermében. A szépségkirálynői koronát a székelyudvarhelyi Andrási Anetta Kinga kapta (fotó).
2014-09-30: Magazin - :

Nem akar Oscar-díjat Koncsalovszkij

Andrej Koncsalovszkij orosz filmrendező arra kérte az Oscar-díjjelöléssel foglalkozó orosz nemzeti bizottság elnökét, hogy ne vegyék számításba a velencei filmfesztiválon díjnyertes filmjét, amikor kiválasztják a legjobb külföldi alkotásnak járó díjra jelölt mozit – írta a gazeta.ru orosz internetes újság vasárnap, miután napvilágra került a rendező nyílt levele.