Holokauszt-megemlékezésEmlékmű Kolozsváron

2014. október 8., szerda, Közélet

Emlékműavatással, és gyászistentisztelettel kezdődött tegnap délután Kolozsváron a holokauszt áldozatainak emlékére a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház által szervezett megemlékezés. Az ártatlanság emlékművét, Adorjáni Endre kolozsvári származású szekszárdi szobrászművész alkotását az evangélikus-lutheránus püspökség belső udvarán avatták fel.
 

A bronzszobor térdelő nőalakot ábrázol, akinek testét repedések teszik átláthatóvá. A szobor talapzatán a Non omnis moriar (Nem halok meg egészen) latin nyelvű Horatius-idézet olvasható. Az emlékművet megáldották az erdélyi történelmi magyar egyházak püspökei.
Az evangélikus püspöki templomban tartott megemlékezésen Kelemen Hunor elmondta: nem lehet tudni, mivel gazdagította volna városát, országát az a zsidó közösség, amely odaveszett a náci haláltáborokban, nélkülük azonban mindannyian szegényebbek lettünk. Hozzátette: ébren kell tartani az emlékezetet, hogy a holokauszt soha ne ismétlődhessen meg. Márton Áron erdélyi római katolikus püspöknek és Járosi Andor kolozsvári evangélikus lelkésznek a zsidó közösség melletti kiállását Kelemen Hunor, Schwartz Róbert, a kolozsvári zsidó hitközség vezetője és Latorcai Csaba, a magyar kormány kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára is megemlítette beszédében. Latorcai szerint a szolidaritás megnyilvánulása és a bűnösök elítélése hozzásegíthet a megbékéléshez. Schwartz Róbert „lelket melengetőnek” nevezte, hogy olyan megemlékezésen vehet részt, amelyet nem zsidók szerveztek.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 658
szavazógép
2014-10-08: Közélet - :

Nem kell fizetnie az EMNT-nek (Székelyzászló-ügy)

Eltörölte tegnapi ítéletével a marosvásárhelyi bíróság azt a bírságot, amelyet a helyi rendőrség az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra (EMNT) rótt ki a reklámzászlókra vonatkozó törvény alapján, de székely zászló kitűzése miatt.
 
2014-10-08: Belföld - Nagy D. István:

Belföldi hírek

Ítélethirdetés a Rompetrol-ügyben
Két év és négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte tegnap a bukaresti táblabíróság Sorin Roşca Stănescu liberális párti szenátort a Rompetrol-dosszié néven elhíresült ügy fellebbviteli tárgyalásán. Vele együtt Sorin Pantiş volt miniszter is börtönbe vonulhat, ugyanaz az ítélőszék ugyanis két évet és nyolc hónapot „osztott ki” neki.