Épül a Sepsi Sportaréna

2014. október 31., péntek, Közélet

Egy-két héten belül megjelennek a munkások a helyszínen, és elkezdődik az új sepsiszentgyörgyi sportaréna építése – jelentette be Antal Árpád polgármester. A létesítmény egy új városnegyed születését is jelzi a Csíkszereda felől érkező út bal oldalán.

  • A sportlétesítmény látványterve
    A sportlétesítmény látványterve

A XXI. századi színvonalú sportkomplexum felépítése szerepel a néhány évvel ezelőtt elkészült városrendezési tervben, és bár az aréna elkészültének kétéves a határideje, a környék végleges kialakítására egy évtizedet szán a városvezetés. Az állami mellett magánberuházásokra is számítanak, a szomszédos lakópark már épülőben, és bevásárlóközpont felhúzásának szándékát is jelezték az érdekeltek. A sportaréna háromezer férőhelyes modern épület edzőteremmel és jégpályává alakítható nagyteremmel.
  Több romániai sportföderációtól kértek és kaptak engedélyt, a kosárlabda, kézilabda, teremfoci mellett a jégkorongszövetség is megadta jóváhagyását. A sportkomplexum területén lesz egy sportszálló, mely lehetőséget nyújt edzőtáborok szervezésére, és több teniszpálya is helyet kap. Az aréna alkalmas lesz nemzetközi ifjúsági versenyek szervezésére, felnőtt megméretkezésekre azonban nem (ahhoz legalább ötezer férőhelyesnek kellene lennie), de befogadhat majd kulturális rendezvényeket, koncerteket is. A szándék szerint Brassóval közösen pályáznak majd különböző nemzetközi rendezvények megszervezésére.
A terveket a kolozsvári Műszaki Egyetem és egy ottani BogArt nevű cég készítette, korszerű szerkezetű, modern anyagokból készült épület lesz. A városháza október 15-én kiállította az építkezési engedélyt, és pár napja a Hivatalos Közlönyben is megjelent a kormányhatározat, amelynek értelmében az önkormányzat által kezdeményezett beruházást átveszi a fejlesztési minisztérium és az Országos Befektetési Vállalaton keresztül finanszírozza az építkezést. A sportaréna felhúzása 85 millió lejbe (19,3 millió euróba) kerül – ilyen jelentős állami beruházás nem volt az elmúlt években Sepsiszentgyörgyön, a csendőrlaktanyára 15 millió eurót költött a kormány – mondta el a polgármester, aki azt is kiemelte, ez a sportaréna szerepel az országos intézmény négy legnagyobb, prioritásként kezelt befektetése között. Antal Árpád  szerint jövő  héten kiadják a munkakezdési utasítást, és csak az időjárás függvénye, neki is láthatnak az építők, mert már az idei költségvetésben szerepel egy bizonyos összeg. A munkálatok kivitelezését a szintén kolozsvári ACI Cluj Rt. nyerte meg, és két év áll rendelkezésükre, 2016 végére el kellene készülnie a sportarénának. A városháza önrésze 20 százalék, a területrendezést, parkolók, edzőpályák kialakítását vállalták – hangsúlyozta a polgármester.
Antal Árpád kitért arra is: azért kezdeményezték a sportaréna építését, mert jelenleg nincs a városnak sportcsarnoka, fontosnak tartják a fiatalok sportolásának támogatását, és bíznak benne, ha a sikeres  kosár- és teremfocicsapat mellé felzárkózik egy jó hoki- és kézilabdacsapat is, mind többen kapnak kedvet a testedzéshez.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1272
szavazógép
2014-10-31: Közélet - Hecser László:

Patthelyzetben a közszolgáltatásokkal (Sepsikőröspatak)

A sepsikőröspatakiak és kálnokiak közt szép számmal akad, aki nem kíván a közszolgáltatókkal szerződést kötni, vagy ha már megkötötte, nem fizet. Kisgyörgy Sándor polgármester szerint a büntetés kiszabása nem jelent megoldást: zömüknél nehézkesen menne a behajtás, ráadásul a szolgáltatók maguknak okoznának gondot, hiszen a kinnlévőség kedvezőtlenül befolyásolná következő évi költségvetésüket.
2014-10-31: Máról holnapra - Farkas Réka:

A választás szabadsága

Ha valamikor, most aztán igazán van választási lehetősége az erdélyi magyarságnak: tizenkét román és két magyar jelölt ácsingózik voksainkért, szeretné, ha mi is segítenénk államelnöki székbe jutását. Ez így, persze, túlzás, hisz akárcsak a két magyar, a románok többsége is tudja, nincs valós esélye elfoglalni a Cotroceni-palotát, többségüket egyéni vagy pártérdekek, háttér-kombinációk kényszerítették az indulásra.