Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az eltalált gyermekhang

2014. november 8., szombat, Közélet

Tavaly, a pulzArt első kiadásán mutatkozott be a sepsiszentgyörgyi közönségnek a Filip és Matei Florian szerzőpáros, akik nagy sikerű, gyermekkorukat feldolgozó közös regényük létrejöttéről beszéltek. Azóta elkészült a regény magyar fordítása, a csíkszeredai Bookart Könyvkiadónál Kölyök utca címmel megjelent könyvet Lövétei Lázár László költő, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője ültette át magyar nyelvre.

  • Lövétei Lázár László, Matei és Filip Florian, Szonda Szabolcs. Fotó: Albert Levente
    Lövétei Lázár László, Matei és Filip Florian, Szonda Szabolcs. Fotó: Albert Levente

A regény szerda délutáni, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében zajlott ismertetésén a beszélgetés leginkább a fordítás témáját járta körül, miután Szonda Szabolcs könyvtárigazgató házigazdaként néhány vallató kérdést tett fel a szerzőknek. Lövétei Lázár László kiemelte, a „gyermekhang” nem minden íróembernek jön be, felnőttként visszaidézni a gyermekkort, hitelesen öt-tíz-tizenöt éves emberpalánta szemüvegén át láttatni a világot: nem könnyű megoldani. Filip és Matei Floriannak ez sikerült, a fordító szerint azért, mert történeteikben benne van a valóság, ami „akkora tőkesúlyt képvisel, hogy minden szavukat elhittem”. Másrészről a gyermekkor szabadsága, ami szintén „visszajött a regényben”, teszi sikeressé a könyvet – vélte Lövétei Lázár László.
 

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 792
szavazógép
2014-11-08: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Hagyományos vásár Sepsiszentgyörgyön

Ma és holnap közel negyven helyi termelő és kézműves kínálja portékáit Sepsi­szentgyörgyön a Tega Rt. által megszervezett hagyományos termékek vásárán. A Bodok Szálló előtti parkolóban környékbeli, illetve csíkszeredai, székelyudvarhelyi, torjai, kézdiszentléleki, szárazpataki gazdák árusítják portékáikat.
2014-11-08: Közélet - :

Egy fa a jövő nemzedékének

A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) beindítja az Egy fa a jövő nemzedékének című, tízéves programját, amelynek célja az őshonos gyümölcsfák visszatelepítése Háromszé­ken – adják tudtul közleményükben.