Muszka Sándor új versesköteteEzeket gondolom, nem félek

2014. november 22., szombat, Közélet

Balladai tömörségű, sötét hangulatú, pesszimista, keserédes, groteszk, ironikus, abszurd versek egy életérzés-könyvben – így jellemezte Szonda Szabolcs, a megyei könyvtár igazgatója Muszka Sándor kézdivásárhelyi származású költő szerda este Sepsiszentgyörgyön bemutatott új kötetét. A Magányos nőknek, bukott fiúknak című, az Evilági együttes cédémellékletével ellátott kötet a szerző ötödik versgyűjteménye, amelyet Nagy Koppány Zsolt szerkesztésében a budapesti Orpheusz Kiadó jelentetett meg.
 

  • Fotó: Toró Attila
    Fotó: Toró Attila

A Sanyi bá’ után, amelynek olvasóközönsége és a könyvbemutatók hallgatósága székely tréfamesternek, viccversek szer­ző­jé­nek skatulyázta be egy időre Muszka Sándort, bár korábbi közéleti versei nem (csak) ezt ve­tí­tették előre, igencsak meglepő a mély társadalomkritikát, a mindennapok bujaságait, egyé­ni és közösségi ellentmondásokat feszegető versciklus megjelenése. A Bod Péter Me­gyei Könyvtár Gábor Áron Ter­mében tartott kötetbemutatón azt vallotta, nem állt szándékában csak azért is meg­mu­tatni, hogy a székely egypercesek mel­lett és után a mélyebb rétegekbe is bele tudja ásni magát. Egyszerűen csak arról van szó, hogy foglalkoztatja az erdélyi közélet, és amit gondol, azt leírja.
Muszka számára fontos a mondanivaló, ezért nem engedi, hogy a forma a tartalom rovására menjen, akkor sem, ha tudja, hogy „az alkotó mindig a saját bőrét viszi a vásárra”. „Ezeket gondolom, nem félek” – vallja, és igazolják ezt szókimondó, nem csak odamondó versei, amelyek Szonda Szabolcs szerint dalra illőek.
Orbán Ferenc is dalra érdemes­nek tartotta Muszka Sándor verseit, így született meg az a cédémelléklet, amely tizenhárom megzenésített Muszka-verset tartalmaz az Evilági együttes előadásában. A dalok erősítik a versek mondanivalóját, a versek pedig olyan ze­nei hangzásokat csalnak elő az együt­tesből, amelyek némelyike önálló műként is megállná a helyét.
Most még bármi megtörténhet – olvassuk, halljuk a Hajnali énekben, s tán így van ez Muszka Sándor költészetében is, amelynek sajátossága éppen az előreláthatatlan.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2014-11-22: Közélet - Demeter J. Ildikó:

A vándort mindig jól fogadják

Baráti hangulatú beszélgetésnek adott otthont csütörtök este a sepsiszentgyörgyi Tortoma Könyvesház: a háromszéki származású, Csíkszeredá­ban élő Beder Tibor nyugalmazott földrajztanár, író, közéleti személyiség – akit a Háromszék olvasóinak már nem kell bemutatni – szépszámú közönségnek mesélt tréfás és megható történeteket útjairól, amelyeket mindig a két lábán tett meg, akár a szomszédba, a moldvai csángókhoz, akár a Szilágyságba, akár a kis-ázsiai magyar testvérek felkutatására indult.
2014-11-22: Közélet - :

Úterősítés Sugásfürdő felé

Alig pár napja elfogadott határozatot módosított tegnapi rendkívüli ülésén a sepsiszentgyörgyi tanács.