Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Muszka Sándor új versesköteteEzeket gondolom, nem félek

2014. november 22., szombat, Közélet

Balladai tömörségű, sötét hangulatú, pesszimista, keserédes, groteszk, ironikus, abszurd versek egy életérzés-könyvben – így jellemezte Szonda Szabolcs, a megyei könyvtár igazgatója Muszka Sándor kézdivásárhelyi származású költő szerda este Sepsiszentgyörgyön bemutatott új kötetét. A Magányos nőknek, bukott fiúknak című, az Evilági együttes cédémellékletével ellátott kötet a szerző ötödik versgyűjteménye, amelyet Nagy Koppány Zsolt szerkesztésében a budapesti Orpheusz Kiadó jelentetett meg.
 

  • Fotó: Toró Attila
    Fotó: Toró Attila

A Sanyi bá’ után, amelynek olvasóközönsége és a könyvbemutatók hallgatósága székely tréfamesternek, viccversek szer­ző­jé­nek skatulyázta be egy időre Muszka Sándort, bár korábbi közéleti versei nem (csak) ezt ve­tí­tették előre, igencsak meglepő a mély társadalomkritikát, a mindennapok bujaságait, egyé­ni és közösségi ellentmondásokat feszegető versciklus megjelenése. A Bod Péter Me­gyei Könyvtár Gábor Áron Ter­mében tartott kötetbemutatón azt vallotta, nem állt szándékában csak azért is meg­mu­tatni, hogy a székely egypercesek mel­lett és után a mélyebb rétegekbe is bele tudja ásni magát. Egyszerűen csak arról van szó, hogy foglalkoztatja az erdélyi közélet, és amit gondol, azt leírja.
Muszka számára fontos a mondanivaló, ezért nem engedi, hogy a forma a tartalom rovására menjen, akkor sem, ha tudja, hogy „az alkotó mindig a saját bőrét viszi a vásárra”. „Ezeket gondolom, nem félek” – vallja, és igazolják ezt szókimondó, nem csak odamondó versei, amelyek Szonda Szabolcs szerint dalra illőek.
Orbán Ferenc is dalra érdemes­nek tartotta Muszka Sándor verseit, így született meg az a cédémelléklet, amely tizenhárom megzenésített Muszka-verset tartalmaz az Evilági együttes előadásában. A dalok erősítik a versek mondanivalóját, a versek pedig olyan ze­nei hangzásokat csalnak elő az együt­tesből, amelyek némelyike önálló műként is megállná a helyét.
Most még bármi megtörténhet – olvassuk, halljuk a Hajnali énekben, s tán így van ez Muszka Sándor költészetében is, amelynek sajátossága éppen az előreláthatatlan.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1146
szavazógép
2014-11-22: Közélet - Demeter J. Ildikó:

A vándort mindig jól fogadják

Baráti hangulatú beszélgetésnek adott otthont csütörtök este a sepsiszentgyörgyi Tortoma Könyvesház: a háromszéki származású, Csíkszeredá­ban élő Beder Tibor nyugalmazott földrajztanár, író, közéleti személyiség – akit a Háromszék olvasóinak már nem kell bemutatni – szépszámú közönségnek mesélt tréfás és megható történeteket útjairól, amelyeket mindig a két lábán tett meg, akár a szomszédba, a moldvai csángókhoz, akár a Szilágyságba, akár a kis-ázsiai magyar testvérek felkutatására indult.
2014-11-22: Közélet - :

Úterősítés Sugásfürdő felé

Alig pár napja elfogadott határozatot módosított tegnapi rendkívüli ülésén a sepsiszentgyörgyi tanács.