Visszahívták Marokkóba az Osonót

2014. december 12., péntek, Magazin

Jövő áprilisban visszatér az Osonó Marokkóba, ahol november végén, december elején öt városban tíz helyszínen mutatták be koprodukcióban a Fazakas Misi által rendezett, mask@face.now című előadást.

A két, egymástól távol eső kultúra találkozására, a két ország legjellemzőbb társadalmi kérdéseire épülő produkcióban a két osonós – Da­ragics Ber­na­dette és Mucha Oszkár – mellett öt arab színművész  mutatkozott be, és nemcsak Kenitrában, Casablancában, Fezben és Sidi Kacem városában léptek fel, de az előadás nagy sikerrel szerepelt a 3. Berkane-i Nemzetközi Színházi Fesz­tiválon is. A fesztivál igazgatója, Aissa Chelfi így fogalmazott: „Ez a produkció számomra csodálatos volt, hiszen valami újat hozott a fesztivál számára, olyasmit, amit még nem láttunk. Könnyen érthető, de ugyanakkor rengeteg olyan kérdést dobott fel, amely rávilágít közösségünk emberi értékeire. Az iszlám és európai kultúra közti különbségek ellenére ez az európai–arab csapat egy közösséget tud alkotni. Azt gondolom, pontosan erre van szükség ahhoz, hogy zártságunkból továbblépjünk a világ felé, és az ilyen jellegű közös munkákkal világreformot érjünk el.” Marokkó egyik legismertebb színházi és filmrendezője, Aggaoui Abdelouahab úgy értékelte, hogy bár „a marokkói néző nem értheti meg a magyart, miközben az erdélyiek sem érthetik az arab nyelvet, mégis a gesztusok által teljes mértékben követhető az előadás és annak üzenete, miszerint élhetünk együtt ezen a földön háborúk nélkül is”.
A csapat előadása meghívást kapott a jövő év áprilisában megrendezendő Sidi Kacem-i Nemzetközi Szín­házi Fesztiválra, így a társulat újra visszatér Marokkóba. Előtte, jövő már­cius­ban Erdélyben és Magyarországon lesz látható az előadás.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2014-12-12: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy a forrón szeretett férj, gondos édesapa, szerető nagytata, após, testvér, barát és jó szomszéd,
id. SÁNTA JÓZSEF
életének 65., házasságának 46. évében hosszas betegség után hirtelen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait december 13-án 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a baróti ravatalozóháztól a református egyház szertartása szerint.
Részvétfogadás 12-én, pénteken 16 és 18 óra között, valamint a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
16122
2014-12-12: Magazin - :

Nobel-díjak árverésen

Aliser Uszmanov orosz üzletember egy árverésen megvásárolta James D. Watson Nobel-díját, hogy visszaadhassa a tudósnak.
A fémipari és távközlési iparmágnás, akinek vagyona a Forbes üzleti magazin szerint 15,8 milliárd dollár, az egyik orosz tévének kedden elmondta: amint megtudta, hogy Watson jótékony célból elárverezi Nobel-díját, elhatározta, hogy megvásárolja azt, és visszaadja a tulajdonosnak.