Tüntetés a himnusz védelmébenCsontig ért a kés

2014. december 16., kedd, Közélet

Erőteljesre sikerült a nemzeti himnusz védelmében kezdeményezett tiltakozássorozat első felvonása: száznál is többen gyűltek össze tegnap délután négy órakor a sepsiszentgyörgyi prefektúra épülete előtt, és többször felcsendült nemzeti fohászunk. A tiltakozók első sorában pedig egymás mellett álltak az ötletgazda MPP, az RMDSZ és az EMNP képviselői, mintegy jelezve: összmagyar ügyről van szó.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A formájában leginkább a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása elleni, Sánta Imre bikfalvi református lelkész által két évvel korábban kezdeményezett civil tiltakozásra hasonlító eseményre már háromnegyed négykor érkeztek a résztvevők, akik az Erzsébet park sarkán a tegnap odahelyezett óriási SIC-tábla körül gyülekeztek, majd négykor a kormányhivatal ablaka alá vonultak, ahol kifeszített magyar és székely zászlókkal többször is elénekelték Kölcsey Ferenc sorait. Akárcsak a mikós tüntetéseken, a szüneteket ima, illetve bibliai igék felolvasása töltötte ki.
Az élénk hatósági és médiaérdeklődést kiváltó eseményen a sajtónak nyilatkozva Gazda Zoltán, a sepsiszéki Székely Tanács képviselője kifejtette: csontig ért a kés, minden tűrőképességet meghalad az a mód, ahogyan Kovászna megye kormánymegbízottja megsértette a magyar nemzetet, amikor a Himnusz eléneklése miatt rótt ki bírságot. Számára idegen állam himnusza a magyar, számunkra nem, mi magyar állampolgárok is vagyunk, saját nemzetünk himnuszát énekeljük most is, akkor is, június 4-én, amikor a világon minden magyar ezt tette, vagy, ha úgy tetszik a prefektus úrnak, imakönyvünk zsoltárját énekeltük. Tamás Sándor háromszéki RMDSZ-elnök a médiának nyilatkozva megismételte korábbi, a megyei tanács ülésén elhangzott kijelentéseit, illetve megerősítette: mozgósítanak, hogy napról napra többen legyünk, és péntekre jelentős tömeg gyűljön össze.
Mint ismert, az MPP által kezdeményezett, az RMDSZ által is felkarolt tiltakozássorozat folytatódik egész héten, ma ugyancsak a prefektúra előtt lesz a gyülekező.

 

A himnuszénekléshez Csíkszereda is csatlakozik, az MPP városi szervezete Csíkszék polgárait szólította meg felhívásában, hogy szerda délután 17 órakor a csíkszeredai Szabadság téren felállított székely zászló alatt gyülekezzenek a magyar és székely himnusz közös éneklésére. „Hívjuk fel a figyelmet arra, hogy egy európai jogállamban, amely éppen a ’89-es rendszerváltással vált azzá, nem számít bűncselekménynek közterületen elénekelni egy másik nemzet himnuszát” – áll az MPP felhívásában.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1786
szavazógép
2014-12-16: Közélet - :

Újabb Ponta-kormány

Egyórás késéssel kezdődött tegnap délután a parlament két házának egyesített ülése, melyen Victor Ponta legújabb, az RMDSZ kormányból való kilépése után alakított kabinetjét, illetve annak programját mutatta be. Az RMDSZ és Dan Diaconescu Néppártja már előzőleg bejelentette, bizalmat szavaz a 4. Ponta-kormánynak, késő este a parlament 377 igen, 134 nem szavazattal elfogadta a legújabb kormányösszetételt.
 
2014-12-16: Közélet - Farkas Réka:

Magyarázkodik a prefektus

Az elmúlt napok történéseit tisztázandó hívott össze saj­tótájékoztatót Kovászna megye prefektusa, Marius Popica, aki, mint fogalmazott, szeretné „nagyon egyértelműen tisztázni a kormánybiztosi hivatal álláspontját a magyar himnusz elénekléséért MPP-nek kirótt büntetés” kapcsán.