Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mentor-est SepsiszentgyörgyönTény és fikció

2014. december 20., szombat, Közélet

Kezd hagyománnyá válni a marosvásárhelyi Mentor Kiadó író-olvasó találkozója ilyenkor, karácsony előtt – nyitotta meg Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója a Gábor Áron Teremben tartott Erdély – tény és fikció című rendezvényt. Káli Király István, a kiadó igazgatója sikeres sorozataikról beszélt, majd két-két történelmi munkát és szépirodalmi kötetet mutattak be.
 

Pál-Antal Sándor marosvásárhelyi történész, a Magyar Tu­do­mányos Akadémia külső tagja idén megjelent Történelmi szimbólumaink – Székelyföldi pecsétek című munkáját Spielmann Mihály – írói nevén Sebestyén Mihály – történész, író, a marosvásárhelyi Teleki–Bolyai Könyvtár nyugalmazott igazgatója méltatta. A kötetben feldolgozott 850 pecsét­ről a könyv szaklektora, Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus tartott vetített képes előadást. A szerző elmondta, pecséttani kutatásainak szintézisét tette le az asztalra.
A Sebestyén Mihály által összeállított Időtár című sorozat legfrissebb, Marosvásárhely történeti kronológiája 1945–1989 című,  negyedik kötetét  Pál-Antal Sándor méltatta. Elmondta, a szerző a teljességre törekedett, ám az csak akkor következhet be, ha majd a titkosított iratok is kutathatóvá válnak. Sebestyén Mihály értékelésében Marosvásárhely elveszítette személyiségét, vonzereje a nullára csökkent, az emberek elvándoroltak vagy belső emigrációba vonultak. Az egykori székely kisváros, majd közép-erdélyi nagyváros mára inkább románul beszélő várossá vált, a magyar városlakók száműzik magukat a központból.
A tények után következett az áttérés a fikcióba. Bogdán László sepsiszentgyörgyi író, költő, publicista Vaszilij Bogdanov néven írt A végzet kirakós játékai című verseskötetéről Káli Király István elmondta, ebben csúcsosodik ki Bogdán László Bogdán László­sága. A költő elmondta, igazából csak a Kovács András Ferenc által kitalált orosz név alatt tudta megírni biografikus ciklusát.
A nemrég elhunyt Váradi B. László Emlős-viselkedéstani jegyzetek című novelláskötetét Bog­dán László ismertette.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1145
szavazógép
2014-12-20: Közélet - Váry O. Péter:

Belépni a varázskapun

Zsuzsi, Imola, Mari meglehetősen idegesen futkároznak kellékért vagy kellékkel kezükben, Gyöngyi szájizmait melegíti, Annamari lila ruháját nem kímélve elmélyülten telefonál, hogy végül legyezéssel kell csitítani hevületét, Bence és Dezső is egyfolytában valahonnan valahova, Jocó csonkig szívott cigarettájával ismétli szövegét, Frédi mint felbőszült mészáros, csapkodja a vágódeszkához a frissen gyúrt tésztát, időnként lecsap bárdjával, aztán az egészet újra összedolgozza, Golyó meg... hát Golyó hatalmas lelki nyugalommal locsolgatja virágait, talán dúdolgat is magában.
2014-12-20: Közélet - Fekete Réka:

Művészettel a másság elfogadásáért

Az Írisz Ház-díj létrehozásával gyakoroljuk és gyakoroltatjuk a másság megértését, elfogadását – hangsúlyozta Makkai Péter, a fogyatékkal élőket foglalkoztató sepsiszentgyörgyi Írisz Ház vezetője az Outsider Art kiállítás megnyitóján az árkosi Szent­kereszty-kastélyban. Ugyanakkor leszögezte, ha az alkotók részéről megvolt a teljes őszinteség, nekünk is a teljes nyitottságot kell gyakorolnunk.